Berlinale 2020: "Mogul Mowgli" - Κριτική

Published: 24 Feb 2020, 13:51
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Zed (Ριζ Αχμέντ), βρετανός ράπερ πακιστανικής καταγωγής, είναι έτοιμος να διαβεί το κατώφλι της επιτυχίας, καθώς του γίνεται πρόταση για μια παγκόσμια περιοδεία. Πριν ξεκινήσει, αποφασίζει να επισκεφτεί την οικογένειά του, την οποία έχει να δει περίπου δύο χρόνια, στο Wembley του Λονδίνου. Η επιστροφή στο σπίτι και τις ρίζες του θα πάρει γρήγορα τραγική τροπή, όταν ένα αυτοάνοσο νόσημα θα εκδηλωθεί, αφήνοντάς τον παράλυτο και διαλύοντας τα όνειρά του.

<a href="/en/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Γνώμη: Το “Mogul Mowgli” ξεκινάει με τον Ριζ Άχμεντ, στον ρόλο του ράπερ Zed, να ραπάρει κάθιδρος πάνω σε μια νεοϋορκέζικη σκηνή, με το κοινό από κάτω να παραληρεί. Οι στίχοι του είναι οργισμένοι και μιλούν για την εμπειρία του να είσαι έγχρωμος στον δυτικό κόσμο και την εσωτερική πάλη του να ενώσεις την φυλετική κληρονομιά με την καθημερινότητά σου στον κόσμο που κουμάντο κάνουν οι λευκοί.

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Zed μαθαίνει ότι του έχει προταθεί να είναι το opening act στην παγκόσμια περιοδεία ενός διάσημου ράπερ, αλλά η κοπέλα του τον προσγειώνει απότομα λέγοντάς του ότι έχει αποξενωθεί από τον κόσμο που περιγράφει στους στίχους του και την πακιστανική κοινότητα του Λονδίνου, στην οποία μεγάλωσε και όπου ανήκουν ακόμα οι γονείς του.

Ο Zed αποφασίζει να κάνει μια στάση στο πατρικό του, πριν κατακτήσει την παγκόσμια μουσική σκηνή, όμως μετά από μια αναπάντεχη συμπλοκή με ένα θαυμαστή του, ο οποίος τον αποκαλεί “ξεπουλημένο”, δεν θα καταλήξει να βρίσκεται κάτω από τα φώτα των προβολέων, αλλά καθηλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Ένα αυτοάνοσο νόσημα, κληρονομικό κιόλας, τον παραλύει και η μόνη διαθέσιμη θεραπεία είναι πειραματική και έχει ως παρενέργεια την πιθανότητα να μείνει στείρος.

Ο Βρετανός Ριζ Άχμεντ (“The Night Of”, “Four Lions”) και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπασάμ Ταρίκ, βραβευμένος στο Sundance για το μικρού μήκους “Ghosts of Sugar Land” (το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Netflix), άντλησαν υλικό για το σενάριο, το οποίο υπογράφουν και οι δυο, από τις προσωπικές τους εμπειρίες ως παιδιά μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ ο Άχμεντ είναι και στην πραγματικότητα ράπερ.

Έτσι, το “Mogul Mowgli” είναι ένα passion project και αυτό φαίνεται, ακόμα κι αν ο θεατής δεν γνωρίζει καμία από τις παραπάνω λεπτομέρειες πριν το παρακολουθήσει. Η ηλεκτρισμένη ερμηνεία του Αχμέντ, ο οποίος και εδώ αποδεικνύει ότι δικαίως αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή, πλάθει έναν Zed τόσο ανθρώπινο, που παρά τον εγωισμό που τον διακρίνει και τον θυμό που διαρκώς βράζει μέσα του, δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις. Εξίσου πολύ καλός είναι και ο Άλγι Καν, στον ρόλο του πατέρα του Zed, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους.

Berlinale 2020 - Ριζ Αχμέντ: "Η τέχνη είναι μια πράξη ελπίδας”

Ο Ταρίκ χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα την προϋπηρεσία του στο ντοκιμαντέρ (το “These Birds Walk” του 2013 είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του The New Yorker με τις 50 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 21ου αιώνα) και μπλέκει τον ρεαλισμό με αγχωτικές σεκάνς στις οποίες παρουσιάζονται οι εφιάλτες του Zed και η φυγή του πατέρα του, ως μικρό αγόρι, από την Ινδία στο Πακιστάν με την αιματηρή διχοτόμηση του 1947. Αυτές οι ονειρικής αισθητικής σεκάνς είναι που, μαζί με την ερμηνεία του Αχμέντ, κάνουν το “Μοgul Mowgli” να ξεπερνάει τις συμβάσεις του οικογενειακού/νοσοκομειακού δράματος, απλά ο Ταρίκ θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει σε μικρότερες δόσεις. Η ιστορία όμως που αφηγείται είναι δυνατή και ο τρόπος που θίγει την πραγματικότητα και τις προκλήσεις των ανθρώπων της διασποράς είναι τόσο ειλικρινής και ενθουσιώδης που σίγουρα τον βάζει στη λίστα με τους δημιουργούς που θα μας απασχολήσουν ξανά στο μέλλον.

7 / 10

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT βρίσκεται εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos