Berlinale 17: "Weirdos" - Κριτική

Published: 15 Feb 2017, 12:59
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο 16χρονος Kit, ο οποίος μένει σε μικρή πόλη της Νέας Σκωτίας του Καναδά το 1976, παίρνει το κορίτσι του και ξεκινά με ωτοστόπ για να πάει να βρει την μποέμ μητέρα του που μένει σε κοντινή πόλη.

Κριτική: Μια αναζωογονητική προσθήκη στις coming of age/road trip ταινίες, το ασπρόμαυρο Weirdos του Bruce McDonald καταχειροκροτήθηκε δικαίως στη φετινή Berlinale, καθώς είναι μεν νοσταλγικό, αλλά έχει μια φρέσκια ματιά που το κάνει να μοιάζει διαχρονικό και όχι καρτ-ποστάλ των –αχ, τι ωραία που περνάγαμε τότε – ‘70s.

Ο ήρωας της, Kit (Dylan Authors) είναι ένας 16χρονος fan του Andy Warhol και του Elton John, που μένει μαζί με τον νεαρό σε ηλικία και κουλαριστό πατέρα του (Allan Hawco) και την εξίσου κουλ γιαγιά του (Cathy Jones). Οι γονείς του έχουν πάρει διαζύγιο και η μητέρα του (Molly Parker), καλλιτέχνης και πρώην θαμώνας του Factory του Andy Warhol, μένει σε κοντινή πόλη.

Στο πρώτο πλάνο της ταινίας, ο Kit ετοιμάζει μια βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία στην περίπτωσή του συμπεριλαμβάνουν τη βιογραφία του Andy Warhol, λέγοντας στη γιαγιά και τον πατέρα του ότι θα περάσει το βράδυ στο σπίτι της κοπέλας του, Alice (Julia Sarah Stone).

H Alice έχει πει το αντίστοιχο ψέμα στους γονείς της κι έτσι το νεαρό ζευγάρι ξεκινά με ωτοστόπ για να φτάσει στην πόλη που μένει η μητέρα του Kit, με τον ίδιο να έχει ως σκοπό να μείνει μόνιμα εκεί. Κάπου στο δρόμο εμφανίζεται που και που το «φάντασμα» του Andy Warhol (Rhys Bevan-John) και δίνει κλασικές, αόριστες warhol-ικές συμβουλές στον Kit!

Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, ο Kit είναι gay και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ζήσει ανοιχτά με την καλλιτεχνικής φύσεως μητέρα του, αλλά δεν έχει ενημερώσει την ερωτευμένη μαζί του Alice για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους, θα ανακαλύψουν και οι δύο πολλά για τους εαυτούς τους και θα συνειδητοποιήσουν ότι η πορεία από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι πιο γλυκιά όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που είναι το ίδιο weirdos με εσένα. 

Ο Bruce McDonald αντιμετωπίζει τους ήρωές του με την τρυφερότητα που τους αξίζει, φτιάχνοντάς έτσι μια ταινία που θα κλέψει εξίσου την καρδιά ενός 50άρη που νοσταλγεί την ‘70s εφηβεία του και ενός σημερινού 16χρονου που προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Feb 2017, 12:59
Ενημέρωση: 15 Feb 2017, 12:59
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos