Berlinale 17 - Σάλι Πότερ: "Πέντε λεπτά αρκούν!"

Published: 19 Feb 2017, 17:20
Συντάκτης:

H Sally Potter, σκηνοθέτης του Orlando με την Tilda Swinton, επέστρεψε φέτος με το The Party, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale και συμμετέχει στο Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Με ένα εντυπωσιακό cast (Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Cillian Murphy, Cherry Jones και Emily Mortimer), το ασπρόμαυρο The Party εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα σπίτι στο Λονδίνο, όπου ιντελεκτουέλ φίλοι έχουν μαζευτεί για να γιορτάσουν την επιτυχία μίας από αυτούς και να βγάλουν στην επιφάνεια μυστικά που οδηγούν σε μια βίαιη κατάληξη.

Η Sally Potter μίλησε στο The Hollywood Reporter για τα γυρίσματα της ταινίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω Brexit, για το εκλεκτό cast της και από πού εμπνεύστηκε το σενάριο, το οποίο και υπογράφει.

Αρχικά, ρωτήθηκε για την απόφασή της να εκτυλίσσονται τα γεγονότα της ταινίας σε πραγματικό χρόνο και εξήγησε ότι μερικές φορές υπάρχει ελευθερία στο να θέτεις αυστηρούς σκηνοθετικούς περιορισμούς. Ήθελε να δημιουργήσει ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, ώστε να είναι ακόμα πιο εκρηκτικά τα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα σε αυτό και να δείξει ότι ακόμα και ένα πεντάλεπτο μπορεί να φανεί κρίσιμο αν κατά τη διάρκειά του αποκαλύπτονται αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Όσον αφορά το λόγο που το The Party είναι ασπρόμαυρο, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές συναισθηματικές αποχρώσεις στην εναλλαγή μεταξύ των δύο χρωμάτων και μεταξύ της σκιάς και του φωτός, γι’ αυτό και η ίδια αγαπά πολύ τις ασπρόμαυρες ταινίες.

Η συζήτηση πήγε φυσικά στο casting της ταινίας, διαδικασία την οποία δήλωσε ότι απολαμβάνει και εμπλέκεται σε βάθος, παρακολουθώντας τις προηγούμενες ταινίες των ηθοποιών με τους οποίους θέλει να συνεργαστεί. Με αυτόν τρόπο, βλέπει ποιες δυνατότητές τους μπορεί να αξιοποιήσει και πώς αυτές μπορούν να ενταχθούν στη δυναμική μιας ομάδας ηθοποιών, οι οποίοι στην περίπτωση του The Party, έπρεπε να είναι σε θέση να φτάσουν στα άκρα και να έχουν σπινθηροβόλα χημεία μεταξύ τους.

Με εξαίρεση τον Timothy Spall, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο Ginger & Rosa του 2012, είπε ότι όλο το υπόλοιπο cast αποτελείται από ηθοποιούς των οποίων τη δουλειά παρακολουθούσε καιρό και ήθελε πάντα να δουλέψει μαζί τους (ίσως λίγο περισσότερο με τον Μπρούνο Γκανζ;). 

Μιλώντας για την επίδραση του Brexit στην ταινία, το οποίο συνέβη λίγες μέρες πριν το τέλος των γυρισμάτων, η Potter είπε ότι μέλη του crew ήρθαν στα γυρίσματα κλαίγοντας και επικρατούσε μια ατμόσφαιρα σοκ, θλίψης και τρόμου, καθώς τα cast και το crew της ταινίας αποτελείται, όπως και στις προηγούμενες δουλειές, από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos