Berlinale 15: "Knight of cups"-Συνέντευξη Τύπου: Ερωτήσεις στο "φάντασμα" του Μάλικ...

Published: 8 Feb 2015, 21:46
Συντάκτης:

Μετά το τέλος της δημοσιογραφικής προβολής της νέας ταινίας του Τέρενς Μάλικ με τίτλο “Knight of Cups” σήμερα στο Βερολίνο, ακολούθησε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με τους πρωταγωνιστές της ταινίας Κρίστιαν Μπέιλ και Νάταλι Πόρτμαν, καθώς και ορισμένων παραγωγών, με το σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ να απουσιάζει, ωστόσο τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε εκείνον.

Ο Μπέιλ, μάλλον έδειχνε να βαριέται λιγάκι, ωστόσο έκανε πλάκα όπου το σήκωνε η περίσταση. Η αστεία στιγμή ήταν όταν δημοσιογράφος θέλησε να κάνει ερώτηση στο.... σκηνοθέτη (που απουσίαζε). Την έκανε μάλιστα, με τον Μπέιλ να μην πιστεύει στα αυτιά του και την Νάταλι Πόρτμαν να χαμογελά αμήχανα. «Ο σκηνοθέτης δεν είναι εδώ. Οπότε πες μας ποιος νόμιζες πως είναι ο σκηνοθέτης από όλους μας», ρώτησε ο Μπέιλ έχοντας ‘λιώσει’ στα γέλια. Απάντηση προφανώς δεν πήρε, για να... κοιτάξει με τρομοκρατημένο ύφος στο κενό λίγο αργότερα όταν και δεύτερος δημοσιογράφος απηύθυνε επίσης ερώτηση στον... απόντα Μάλικ.

Στα σοβαρά της συνέντευξης τύπου τώρα, ο Κρίστιαν Μπέιλ μιλώντας για το ρόλο του στην ταινία, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκινά ένα ταξίδι για... κάπου και προσπαθεί να επισκεφθεί ξανά τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που έχει βιώσει, προκειμένου θεωρητικά να μπορέσει να προχωρήσει. «Δεν ξέρει που πάει, αλλά πάντως κάπου πάει. Ακόμα και στο τέλος της ταινίας δε μαθαίνουμε τί κάνει αυτός ο τύπος. Ίσως κάνει πάλι τα ίδια λάθη. Δεν θα το μάθουμε».

Η Πόρτμαν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία της με τον Μάλικ, δήλωσε τυχερή, αφού εκτός από το ότι την έχει επηρεάσει και ως σκηνοθέτη, έχει υπάρξει φαν του γενικότερα στη ζωή της. Μάλιστα, είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον ίδιο, καθώς το ύφος της αφήγησής του προϋποθέτει μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιού. «Ξέρεις το χαρακτήρα σου, αλλά δεν ξέρεις την ιστορία και είναι πολύ όμορφο που ‘αγκαλιάζεις’ αυτό το μυστήριο και το άγνωστο και απλώς εμπιστεύεσαι την όλη διαδικασία στο σύνολό της». Της έμαθε, όπως είπε, ότι όταν κάνεις μια ταινία δεν χρειάζεται να ακολουθείς πιστά τους σκηνοθετικούς κανόνες, αλλά μπορείς να βρεις δικούς σου τρόπους προκειμένου να την εξελίξεις, ενώ της έδειξε ακόμη πως να επιτρέπει τα λάθη και πως να καλωσορίζει τα ‘προβλήματα’. «Όταν κάνεις το γύρισμα και ξαφνικά αρχίζει να βρέχει, συνεχίζεις το γύρισμα στη βροχή. Δεν σταματάς το συγκεκριμένο γύρισμα για να κάνεις κάποια άλλη σκηνή, όπως γίνεται συνήθως στις ταινίες».

Η ίδια είπε ότι η συγκεκριμένη ταινία ήταν ένας σταθμός για εκείνη, αφού ήταν η πρώτη ταινία που έκανε μετά την εγκυμοσύνη –και απουσία της από το σινεμά- και ο ρόλος ήταν αρκετά έντονος αν και σχετικά μικρός.

Ο Μπέιλ, αντίστοιχα είπε ότι όλος ο ρόλος και η ατμόσφαιρα της ταινίας βγήκε τελείως φυσικά, χωρίς ο σκηνοθέτης να του ζητάει συγκεκριμένα πράγματα. Δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνθηκε υπέροχα για την απόλυτη εμπιστοσύνη που του έδειξε. Είπε επίσης, ότι ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να κάνει ακόμα και μια... εξάωρη βερσιόν της συγκεκριμένης ταινίας αφού τώρα με το διαδίκτυο του δίνεται αυτό το βήμα.

Ο ηθοποιός είπε ακόμη ότι δεν υπήρχε καν σενάριο για τον ίδιο : «Δεν είχα καν καποιες γραμμές να μάθω, ενώ έβλεπα άλλους ανθρώπους να έχουν ολόκληρες σελίδες. Τους κοιτούσα για να δω τί θα έλεγαν. Δεν είχα ιδέα τι θα γινόταν την κάθε μέρα».

«Την πνευματικότητα μπορείς να τη βρεις σε διάφορα μέρη που δεν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να υπάρχει, όπως ο ήρωας που υποδύομαι ο Ρικ, που εν τέλει τη βρίσκει όχι στον έξω κόσμο αλλά στον εσωτερικό του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Μάλικ χρησιμοποιούσε ένα κόλπο, όπου κάθε μέρα τον αιφνιδίαζε, με καινούριους κάθε φορά ηθοποιούς ή και μη ηθοποιούς, για να ‘αιχμαλωτίσει’ τις πραγματικές του αντιδράσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά σ το γυμνό που κυριαρχεί στις γυναικείες φιγούρες της ταινίας, ο Μπέλι δήλωσε ότι όλες οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικές στη δουλειά τους (αποφεύγοντας δηλαδή να.. τρολάρει) και επανέλαβε ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται ουσιαστικά επιστρέφει για να δει εάν ήταν καλός ή κακός με τις γυναίκες που συνάντησε. 

Φωτογραφίες: Βίκυ Μοσχονησιώτου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos