Θεσσαλονίκη 2019: Τελετή έναρξης με το βλέμμα στο μέλλον

Published: 1 Nov 2019, 19:44
Συντάκτης:

Με εορταστική διάθεση και δύο ξεχωριστούς παρουσιαστές, την Ντάρια και τον Σωτήρη, τους ήρωες του κόμικ «Φεστιβάλ», πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον η τελετή έναρξης του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

<a href="/en/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

«Δεν είμαστε βέβαια αληθινοί άνθρωποι. Και τί είναι αληθινό στο σινεμά; Η μαγεία είναι αληθινή… και ο έρωτάς μας» είπαν οι δύο χαρακτήρες του κόμικ που φιλοτέχνησαν οι Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη. Αποφασίζοντας να δώσουν τον λόγο στους «ειδικούς», στη συνέχεια κάλεσαν στη σκηνή τη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη.

«Ο Σωτήρης και η Ντάρια δεν είναι αληθινοί άνθρωποι, κι όμως κατοικούν ανάμεσά μας» επεσήμανε η κα. Ζαλαντό, ενώ ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε ότι οι δύο αυτοί χαρακτήρες του κόμικ αντιπροσωπεύουν το κοινό του Φεστιβάλ, «τα μάτια που ανοίγουν μέσα στο σκοτάδι και ανακαλύπτουν τον κόσμο ολόκληρο σε ένα λευκό φωτισμένο πανί, τα αυτιά που αφουγκράζονται τους ψίθυρους που έρχονται από το μέλλον. Ο Σωτήρης και η Ντάρια είναι η ιστορία του Φεστιβάλ. Η Εταιρεία Τέχνη και ο Παύλος Ζάννας, το Ντορέ και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Παλλάς, ο Μύλος, ο εξώστης Β΄, οι μεγάλοι σταρ και τα βραβεία, η παραλία, η Αποθήκη Γ΄», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο μέλλον του θεσμού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ εγκαινίασε ένα νέο τμήμα, το Meet the Future, προβάλλοντας ένα βίντεο με δεκατέσσερις νέους Έλληνες σκηνοθέτες (οι οποίοι και απαρτίζουν το νέο αυτό τμήμα) που έχουν ήδη συμμετάσχει με τις μικρού μήκους ταινίες τους στα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου και αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους.

Η κα. Ζαλαντό πρόσθεσε ότι για την εισαγωγή αυτού του ελπιδοφόρου νέου τμήματος, το Φεστιβάλ ζήτησε τη βοήθεια της κυρίας Λένας Σαββίδη, κριτικού κινηματογράφου, συγγραφέως και μέλους της κριτικής επιτροπής της 1ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Σεπτέμβριο του 1960. Της γυναίκας που «οργάνωσε τις πρώτες προβολές, έγραψε κριτικές, είδε τη γέννηση του Φεστιβάλ μας. Η Λένα Σαββίδη είναι σήμερα ενενήντα ενός ετών και συνεχίζει ακόμη να ονειρεύεται», σημείωσε ο κ. Ανδρεαδάκης. Μετά από ένα μικρό βίντεο όπου η κυρία Σαββίδη συμβούλευσε τους νέους δημιουργούς να κάνουν αυτό ακριβώς που θέλουν, να δοκιμάζουν, αφού σήμερα ο τρόπος κινηματογράφησης είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του παρελθόντος, η κυρία Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης, αφού ευχήθηκαν χρόνια πολλά και καλό Φεστιβάλ, έδωσαν και πάλι τον λόγο στους ψηφιακούς οικοδεσπότες της βραδιάς οι οποίοι, αναπολώντας την πρώτη ημέρα της γνωριμίας τους, κάλεσαν στη σκηνή τον επόμενο ομιλητή, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε το κοινό στο Φεστιβάλ και τη Θεσσαλονίκη. «Μέσα από αυτή τη σημαντική πορεία εξήντα χρόνων, η διοργάνωση έχει εξελιχθεί και έχει καθιερωθεί ως ο πιο σημαντικός, διεθνώς αναγνωρισμένος κινηματογραφικός θεσμός στην Ελλάδα. Πλέον, έχουμε ακόμη έναν πολύ μεγάλο στόχο. Η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει πόλο έλξης, ανάπτυξης και υλοποίησης κορυφαίων κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνούς εμβέλειας. Ήδη, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που δημιούργησε και λειτουργεί ένα πλήρως στελεχωμένο film office, μια σύγχρονη δομή δικτύωσης και συνεργασίας με τις εταιρίες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές». Στη συνέχεια, τόνισε ότι επισκεπτόμενος το Λος Άντζελες είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαία στελέχη εταιριών (Netflix, HBO, Walt Disney Studios και Paramount) και από την πλευρά τους υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τέλος, υποστήριξε ότι η εταιρία Millennium Films συμφώνησε στη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με τον χώρο να έχει ήδη βρεθεί και να ξεκινούν άμεσα οι εργασίες. «Τις επόμενες μέρες και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη επίσημη παρουσίαση από την εταιρία», συμπλήρωσε.

Τέλος, ήταν η σειρά της κυρίας Σαββίδη (μέσω ενός νέου βίντεο) να κηρύξει επίσημα την έναρξη του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Είμαι η μοναδική που ζει ακόμη από την πρώτη έναρξη. Ήμουν τότε τριάντα δύο ετών και τον καιρό εκείνο ο κόσμος δεν ζούσε πάνω από τα εβδομήντα», δήλωσε συγκινημένη. Ακολούθως, προβλήθηκε η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, η «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ, ενώ μετά την ταινία ακολούθησε το πάρτι έναρξης στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι με live του Larry Gus και dj set από τη Matina sous Peau.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos