Νύχτες Πρεμιέρας 2023: "Only the river flows" - Κριτική

Published: 7 Oct 2023, 18:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια σειρά φόνων ταράζει τα λιμνάζοντα νερά μιας παράκτιας κωμόπολης στην Κίνα. Υπό την πίεση των ανωτέρων του για την άμεση διαλεύκανση του μυστηρίου, ο νεαρός αστυνομικός που αναλαμβάνει την υπόθεση φτάνει στην πολυπόθητη σύλληψη. Μήπως, όμως, ο πραγματικός ένοχος εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί έξω; 

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Άποψη: Περισσότερο στον απόηχο του Memories of Murder του Bong Joon-ho και του βραβευμένου στο Βερολίνο Black Coal, Thin Ice του Diao Yinan και λιγότερο του Zodiac του Fincher, του σινεμά του Park Chan-wook και του Brian de Palma, όπως έχει γραφτεί, το Όπως Κυλάει το Ποτάμι επιχειρεί να συνδυάσει το αμερικάνικο νουάρ των 40s με το κινέζικο ρεαλιστικό σινεμά και στα σημεία το καταφέρνει πολύ ικανοποιητικά.

Δεκαετία 1990 στην Κίνα, στον απόηχο των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο και των οικονομικών προβλημάτων, ο αστυνομικός Ma Zhe αναλαμβάνει μια φαινομενικά εύκολη και με εύκολο στόχο υπόθεση. Μια γυναίκα δολοφονείται η οποία έχει έναν «τρελό» γιο, όπως τον αποκαλούν, ο οποίος άνετα μέσα στην ψυχική του ασθένεια και στο στίγμα που φέρει κοινωνικά να θεωρηθεί πως εκείνος φταίει για όλα. Όταν όμως οι φόνοι συνεχίζουν και τα κίνητρα συγχέονται, τότε οι ενδείξεις για τον υποτιθέμενο ένοχο, θολώνουν.

Ο σκηνοθέτης Wei Shujun που πολύ αγαπάνε οι Κάννες μιας και αυτή είναι η τρίτη του ταινία που προβλήθηκε στο γαλλικό φεστιβάλ, στήνει ένα βραδυφλεγές δράμα μυστηρίου, που δεν στοχεύει τόσο στην ανάδειξη ενός αγωνιώδους whodunit. Ο θεατής καλείται να αφεθεί-αν αντέξει-στους αργούς ρυθμούς, στην απουσία ιδιαίτερης εξωτερικής δράσης και σε ένα τέλος διφορούμενο.

Ο πολύ καλός Zhu Yilong στον ρόλο ενός αλά Φίλιπ Μάρλοου ντετέκτιβ, κρύβεται μέσα στις σκιές του και στις παγίδες που του στήνονται. Καλείται να αναμετρηθεί με τους ανώτερους του που του βάζουν φραγμούς και τρικλοποδιές.

Η φωτογραφία της Chengma Zhiyuan καθηλωτική και εξαιρετική αισθητικά, προσδίδει μια ρετρό διάθεση και μας μεταφέρει από μόνη της στο παρελθόν, μέσα στην θολούρα και στα γήινα χρώματα.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα Mistake by the River του Hua Yu, φαντάζει αρκετά εγκλωβισμένο στο λογοτεχνικό του πάτημα, θέλοντας πιθανόν να το ακολουθήσει κατά πόδας και έτσι δεν ξεφεύγει κινηματογραφικά σε κάτι αξιομνημόνευτο, όπως παραμένει η πρώιμη ταινία του Bong Joon-ho, αλλά κάτι που εν τέλει εύκολα ξεχνιέται παρόλη την αισθητική του αρτιότητα και την προσπάθεια να φέρει ένα κοινωνικό βλέμμα στο είδος του νουάρ.

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos