Νύχτες Πρεμιέρας 2020: Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Published: 3 Oct 2020, 21:47

Το 26ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Την κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας αποτελούσαν οι: Μισέλ Δημόπουλος (Κριτικός Κινηματογράφου), Πάμελα Χάτσινσον (Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου), Όλια Βερροιοπούλου (Κινηματογραφική επιμελήτρια), Αναστασία Λουκοβνίκοβα (Σκηνοθέτης μικρού μήκους και κινηματογραφική ερευνήτρια) και Χρήστος Στέργιογλου (ηθοποιός).

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award

«Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε | «This Is Not a Burial, It’s a Resurrection» by Lemohang Jeremiah Mosese

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Mary Twala».

Eδώ η κριτική του MOVE IT για την ταινία.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City οf Athens Best Director Award

«Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί | «Gagarine» by Fanny Liatard and Jérémy Trouilh

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Αυτό το τολμηρό ντεμπούτο από το γαλλικό δημιουργικό ντουέτο των Fanny Liatard και Jeremy Trouilh μας θυμίζει τον κινηματογράφο των θεαμάτων και πραγματικά κάνει την επίσκεψη στο σινεμά να αξίζει τον κόπο. Συνδυάζοντας την εκτεταμένη επιτόπια και αρχειακή έρευνα με δυνατές ερμηνείες από το νεαρό καστ και μια οπτική αποτύπωση γεμάτη φαντασία, οι σκηνοθέτες ενώνουν τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό με την επιστημονική φαντασία. Στην συγκεκριμένη ταινία, ένα κτήριο μετατρέπεται σε διαστημόπλοιο που μεταφέρει τους εκτοπισμένους χαρακτήρες σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέα πατρίδας».

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award

«Γιοσέπ» του Ζαν-Λουί Μιλεσί | «Josep» by Jean-Louis Milesi

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη χρήση κινουμένων σχεδίων για την εξιστόρηση μιας αμετανόητα ειλικρινούς και αναζωογονητικά περίπλοκης ιστορίας που τοποθετείται στο πρόσφατο παρελθόν. Η αφήγηση της ταινίας αντικατοπτρίζει τόσο την διαγενεακή δυναμική, όσο και μια στοχαστική προσέγγιση της ιστορίας που επιτρέπει στις ηθικές πεποιθήσεις και στις ταυτότητες να αλλάξουν τοποθέτηση. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία για την απανθρωπιά».

Ειδική Μνεία | Special Mention

«Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ | «Wisdom Tooth» by Ming Liang

Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award

«Γιοσέπ» του Ορέλ | «Josep» by Aurel

Βραβείο Europa Film Festivals | Europa Film Festivals Award

«Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε | «This Is Not a Burial, It’s a Resurrection» by Lemohang Jeremiah Mosese

Την κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ αποτελούσαν οι: Μάνι Μπεντσελά (Σκηνοθέτης και φωτορεπόρτερ), Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Διευθυντής Ethnofest), Ρέα Αποστολίδου (Παραγωγός), Ροχσάρε Γκάεμ Μαγκάμι (Δημιουργός Ντοκιμαντέρ) και Κλόι Τρέινερ (Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City)

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award

«Ο Μικρός Σαμεντί» της Παλόμα Σέρμον-Ντάι | «Petit Samedi» by Paloma Sermon-Daï

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μια σκηνοθέτιδα που είναι σε επαφή με την κινηματογραφική της γλώσσα, χρησιμοποιεί την τρυφερότητα του φακού της για να μας αφηγηθεί μια ιστορία με ζεστασιά, χιούμορ και στυλιστικό σφρίγος, προσφέροντας μια τολμηρή οπτική για τον εθισμό και την σημασία της οικογένειας μέσα από μια έντιμη και μετρημένη ματιά. Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία “Petit Samedi” της Paloma Sermon-Daï».

Ειδική Μνεία | Special Mention

«Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν | «In A Whisper» by Patricia Pérez Fernández and Heidi Hassan

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για μια συγκινητική και ποιητική ταινία συνεργασίας που ξεπερνά χωρικά και χρονικά σύνορα και συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό σε ένα αριστουργηματικό μοντάζ, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας εσωτερικός στοχασμός σχετικά με την εξορία και την γυναικεία εμπειρία στην ζωή και τον κινηματογράφο, η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στο “Με Έναν Ψίθυρο” των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασαν».

Πρώτη δημοσίευση: 3 Oct 2020, 21:47
Ενημέρωση: 3 Oct 2020, 21:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos