Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "The Farewell" - Κριτική

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "The Farewell" - Κριτική
Published: 25 Sep 2019, 20:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν μια οικογένεια πληροφορείται ότι στην αξιολάτρευτη γιαγιά της απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής, τα μέλη της αποφασίζουν να της κρύψουν το δυσάρεστο νέο και να οργανώσουν γύρω της μια τελευταία, πανηγυρική συγκέντρωση όλης της φαμίλιας.

ΣΧΕΤΙΚΑEuropa Film Festivals: Oι Νύχτες Πρεμιέρας συνιδρύουν δίκτυο ευρωπαϊκών φεστιβάλ

Άποψη: Η Billi μαθαίνει από τους γονείς της ότι η γιαγιά της στην Κίνα είναι βαριά άρρωστη και δεν της μένει πολύς χρόνος ζωής. Όλο αυτό θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση γεμάτη ψέμα που βασίζεται σε ένα αληθινό ψέμα, όπως αναφέρεται στην ταινία μιας και η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από την ζωή της σκηνοθέτριας Lulu Wang που κατάφερε δικαίως να σαρώσει τα βραβεία κοινού σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το Sundance με την δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί.

Μετά την επιτυχία του «Crazy Rich Asians», μια αμερικάνικη ταινία για την ιστορία μιας ασιατικής οικογένειας, έτσι και εδώ έχουμε μια αμερικάνικη ταινία για μια οικογένεια Κινέζων που με πολλή αγάπη και τρυφερότητα αντιμετωπίζει την κατάσταση.

Το χιούμορ και ο πόνος, η τρυφερότητα και η μελαγχολία συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα χαμηλότονο δράμα που έχει την ήρεμη και αβίαστη ποιητικότητα, το πολύ καθημερινό και απλό δράμα ήπιων συναισθηματικών αποχρώσεων του σινεμά του Richard Linklater.

Μια αντιστροφή του «Tokyo Story» όπου παιδιά και γονείς δεν βρίσκονται με τελικό αποτέλεσμα να διαφαίνεται το χάσμα που υπάρχει αναμεταξύ τους αλλά η ένωση για την γιαγιά, η ανάδειξη της σημασίας κάθε μέλους μιας οικογένειας και η δύναμη της αγάπης που προσπαθεί να νικήσει τον φόβο του θανάτου μιας και όπως λέγεται στην ταινία «δεν σε σκοτώνει ο καρκίνος αλλά ο φόβος για αυτόν». Εκτός από την Wang που πιθανόν να ακουστεί προσεχώς σε βραβεία ως η αναγκαία και ευχάριστη «ανεξάρτητη» έκπληξη, και η πρωταγωνίστρια Awkafina που έπαιζε και στο Crazy Rich Asians, αναδεικνύεται σε μια εξαιρετική επιλογή.

7 / 10

Published: 25 Sep 2019, 20:08
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο