Νύχτες 17: Τα Διαγωνιστικά Τμήματα και οι Κριτικές Επιτροπές

Published: 15 Sep 2017, 20:19
Συντάκτης:

Ανακοινώθηκαν οι συνθέσεις των κριτικών επιτροπών, οι οποίες θα αποφασίσουν για την απονομή των βραβείων στα διαγωνιστικά τμήματα του φετινού Φεστιβάλ, «Νύχτες Πρεμιέρας».Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία Διαγωνιστικά Τμήματα:

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος 10 ταινίες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ή δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους και θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού.

Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής που θα απονείμει τα βραβεία θα είναι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, Κερέμ Αγιάν και μέλη της: η Ντόρις Κούν - κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung,  η Τζάσμιν Μπέιζικ - ιστορικός κινηματογράφου και προγραμματίστρια,  ο Τζιόνα Νατζάρο απ’ την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας  και ο Άλεξ Ρίτμαν - απεσταλμένος του Hollywood Reporter στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ αποτελείται από 8 μουσικά ντοκιμαντέρ τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Μουσικό Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, με Πρόεδρο τον επικεφαλής του Τμήματος παραγωγής του British Film Institute, Τιμ Στίβενς και διακεκριμένο μέλος τον Αντι Μακλάσκι, τραγουδιστής και μπασίστας των πρωτοπόρων της synth pop, OMD. Την επιτροπή απαρτίζουν ακόμα ο Ούλι Σίπελ, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Σέρτζι Στίγκμαν από την  εταιρεία The Match Factory  που δραστηριοποιείται διεθνώς στις πωλήσεις ταινιών, και η δική μας Ναλίσα Γκριν, συνθέτρια και τραγουδίστρια.

Τρίτο και τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα, αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι αυτό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Μέσα από έναν αριθμό συμμετοχών που ακούμπησε τις 200, επιλέχθηκαν 44 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία αποτελείται από την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτη και Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, την Κάλλια Παπαδάκη συγγραφέα και σεναριογράφο, την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη ηθοποιό, τον Ρόμπι Εκσιέλ κριτικό κινηματογράφου, ενώ πρόεδρος θα είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης. Την ονομαστική παρουσίαση των ταινιών έκανε ο συνεργάτης του Φεστιβάλ και Υπεύθυνος του Τμήματος αυτού, Πάνος Γκένας.

Επίσης, οι Νύχτες Πρεμιέρας την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Δαναός 1 διοργανώνουν την απονομή των βραβείων πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών και ηθοποιών ελληνικών ταινιών. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη: την Χριστίνα Μουμούρη - διευθύντρια φωτογραφίας, την Μαρίνα Τσικλιτήρα - κριτικό κινηματογράφου, τον Έκτορα Λυγίζο, σκηνοθέτη, τον Κωστή Μαραβέγια - τραγουδοποιό και συνθέτη, ενώ πρόεδρος της επιτροπής θα είναι η Μαρία Χατζάκου - παραγωγός.

To ωρολόγιο πρόγραμμα της διοργάνωσης και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos