23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου: "Πρότζεκτ Βίκινγκ" - Κριτική

Published: 29 Mar 2023, 13:54
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η εταιρία Viking Society προσλαμβάνει πέντε εθελοντές για να συνεργαστούν στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Πίσω από κλειστές πόρτες στη Γη, η ομάδα Β θα ζήσει παράλληλα την περιπέτεια και θα προσπαθήσει να λύσει τα διαπροσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πέντε πραγματικοί αστροναύτες που βρίσκονται απομονωμένοι στον κόκκινο πλανήτη.

<a href="/en/festival-gallofonoy-kinimatografoy/24o-fff-me-ton-paniko-mas-systithike-i-zistin-trie/69740">24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ

Άποψη: Η ταινία “Viking” που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του σκηνοθέτη και σεναριογράφου με έδρα το Κεμπέκ, Stephane Lafleur, στην ασυνήθιστη κατηγορία της κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας. Και μάλιστα πετυχαίνει εδώ μια διεισδυτική ματιά σε μια πρωτότυπη ιστορία.

Ένα αναπάντεχο mix επιστημονικής παρωδίας και μελέτης χαρακτήρων, το «Πρότζεκτ Βίκινγκ» είναι σίγουρα κάτι ιδιαίτερο. Η ταινία ξεκινάει με τον κεντρικό ήρωα, τον David (Steve Laplante), να υποβάλλεται σε ένα τεστ προσωπικότητας ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας στην οποία αυτός και τέσσερις άλλοι υποψήφιοι θα αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των αστροναυτών στην πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Άρη, έτσι ώστε οι διοργανωτές της αποστολής να μπορούν να προβλέψουν τα προβλήματα πριν γίνουν ανυπέρβλητα - ή επικίνδυνα.

Σύντομα, ο David και οι συνάδελφοί του έρχονται αντιμέτωποι με το απρόβλεπτο των ανθρώπινων συναισθημάτων. Καθώς η σημασία των αποφάσεών τους γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, η ταινία θέτει ένα βασικό ερώτημα: ποιος παίζει αυτό το παράξενο παιχνίδι και πόσο μακριά σκοπεύει να φτάσει;

Γεμάτο με υπέροχα σουρεαλιστικές εικόνες, αλλά και πεζά αποσπάσματα μιας διαπλανητικής εργασιακής καθημερινότητας, το “Viking” ισορροπεί με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στο χιούμορ και τη βαθιά οδυνηρότητα, ανάμεσα στην αίσθηση ενός απώτερου σκοπού και την απότομη “γείωση” της φιλοδοξίας και του ονείρου. Η ταινία γίνεται έτσι ένα σπάνιο είδος sci-fi όπου τα gadgets και οι εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας επισκιάζονται από τα ανεξήγητα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής.

Το σενάριο αναδεικνύει ατελείωτους τρόπους με τους οποίους μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπορεί να δυσανασχετεί και να φοβάται, καθώς διάφορες μορφές εξουσίας αρχίζουν να αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της. Η αισιόδοξη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ανθρώπινες αδυναμίες με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια μοιάζει κωμική, αν όχι μη ανθρώπινη.

Με το συνδυασμό μιας πρωτότυπης αφήγησης, σημαντικών ερωτημάτων για τη ζωή που δίνονται με γερές δόσεις χιούμορ και με επιτυχημένες ερμηνείες από όλο το καστ, το “Πρότζεκτ Βίκινγκ” είναι μια πετυχημένη προσπάθεια.

Το MOVE IT παρακολουθεί το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και σας τα γράφουμε όλα εδώ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos