Γιατί πρέπει να σταματήσει η μόδα των true crime σειρών

Published: 3 May 2022, 19:29
Συντάκτης:

Από πού προέρχεται η εμμονή που έχει αποκτήσει το κοινό με οτιδήποτε φέρει τον τίτλο “true crime”? Θα μπορούσε να σχετίζεται με fictional σειρές μυστηρίου όπως το Lost του ABC ή το Twin Peaks του David Lynch?

Από το Making a Murderer μέχρι το Conversations with a Killer και το Jimmy Savile: A British Horror Story, το Netflix βγάζει τη μια true crime σειρά μετά την άλλη, και δεν είναι ούτε καν η μόνη πλατφόρμα που έχει στραφεί σε παραγωγές τέτοιου είδους.

Η ύπαρξη τέτοιων ντοκιμαντέρ όμως θα έπρεπε περισσότερο να μας προβληματίζει παρά να μας διασκεδάζει. Ο λόγος είναι ότι βρίσκουν επιτυχία χρησιμοποιώντας σαν θεματολογία μια πραγματική τραγωδία, αγνοώντας το τραύμα των συγγενικών προσώπων του θύματος που μπορεί να ξαναφέρουν στην επιφάνεια.

Το Πρόβλημα Με Το True Crime

Είναι απάνθρωπο για το θύμα

Προφανές, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε τέτοιο έγκλημα υπάρχει ένα θύμα, το οποίο έχει χάσει τη ζωή του, ή είναι αναγκασμένο να ζει με αυτό το τραύμα του παρελθόντος. Όταν όμως μια τέτοια δολοφονία εξετάζεται με τόση λεπτομέρεια, ο άνθρωπος πίσω από το θύμα χάνεται, και το πιο αξιομνημόνευτο πρόσωπο στο μυαλό του κοινού είναι αυτό του δολοφόνου.

Η πραγματικότητα τέτοιων εγκλημάτων δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια σε μια fictional σειρά ή ένα ντοκιμαντέρ. Ο πόνος που βίωσαν τα θύματα είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο παρουσιάζεται. Οι δημιουργοί είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να παρουσιάσουν τα γεγονότα με όση μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Για παράδειγμα, η σειρά του ITV The Secret βρήκε αντίθετη την οικογένεια του θύματος, με την κόρη του να λέει ότι η σειρά την έκανε να βιώσει το τραύμα του περιστατικού σε νέα επίπεδα, και ότι το ITV εκμεταλλεύτηκε μια τραγωδία για ψυχαγωγικούς λόγους. Συνήθως τα θύματα ξεχνιούνται και έχουν συμπληρωματικό ρόλο γύρο από την περσόνα του serial killer.

Η εξύμνηση ενός δολοφόνου

Είναι επόμενο ότι ο σταρ του show είναι ο εκάστοτε δολοφόνος, μιας και πάνω του βασίζεται όλη η σειρά. Τις περισσότερες φορές άλλωστε πρόκειται για προσωπικότητες που αποζητούν προσοχή, ακόμα και δημοσιότητα. Οπότε γιατί να τους χαρίσουμε απλόχερα τη φήμη που τόσο πολύ θα ήθελαν με πιασάρικα παρατσούκλια και ολόκληρες σειρές που βασίζονται πάνω τους? Επιπλέον, αν άνθρωποι εξίσου διεστραμμένοι με αυτούς βλέπουν όλη την προσοχή που τους έχει δοθεί, αυτό μπορεί να τους δώσει ένα κίνητρο παραπάνω.  

Όπως λέει και ο ψυχίατρος εγκληματολογίας Park Dietz στο Newsnight του BBC, “Μαζικές δολοφονίες έχουν συμβεί πολλές τα τελευταία 20 χρόνια, και έχω πει επανειλημμένα στο CNN και όχι μόνο, ότι αν δεν θέλετε να διαδίδετε αυτή τη μόδα, μην κάνετε ένα κινηματογραφικό ρεπορτάζ με τον δολοφόνο σε ρόλο antihero, αλλά επικεντρωθείτε στην πραγματικότητα της κατάστασης και στα θύματα”.

Οι true crime ιστορίες έχουν φυσικά τη γοητεία τους, εξερευνώντας σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου μυαλού. Σχετικές τηλεοπτικές ή streaming παραγωγές όμως αποσκοπούν μόνο στο να εξυμνήσουν τον δολοφόνο της υπόθεσης, του οποίου το όνομα θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα και ο τίτλος, και να συνεισφέρουν στην υστεροφημία του.

Πρώτη δημοσίευση: 3 May 2022, 19:29
Ενημέρωση: 3 May 2022, 19:29
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos