«Freeeeedom»: 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το "Braveheart"

Published: 7 Mar 2015, 17:58

Ο Μελ Γκίμπσον έκανε τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα το 1995, με σεναριογράφο τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Ράνταλ Γουάλας. Αποφάσισε να μας διηγηθεί την ζωή του Σκωτσέζου πολεμιστή Γουίλιαμ Γουάλας, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των Σκωτσέζων στον πρώτο πόλεμο για την  ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους και τον Βασιλιά Εδουάρδου τον 1ο.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης «μετέφερε» το φονικό του… όπλο στον 13ο αιώνα, σε μια ιστορία θάρρους, περηφάνιας και βίας, κέρδισε 5 Οσκαρ (ταινίας και σκηνοθεσίας), παραδίδοντας ένας διασκεδαστικό έπος για τις μάζες, με «πειστικές» μάχες και παγκόσμια μηνύματα..
Φέτος, κλείνει 20 χρόνια και εμείς μαζέψαμε 10 στοιχεία που πιθανότατα δεν γνωρίζατε!

1 O Mελ Γκίμπσον ήταν 39 ετών όταν γύριζε την ταινία και δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει, καθώς ήταν τουλάχιστον 15 χρόνια μεγαλύτερος από τον ήρωα. Το στούντιο όμως ήθελε έναν σταρ στο ρόλο αλλιώς η ταινία δεν θα γυριζόταν!
2 Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του Γουίλιαμ Γουάλας και ο σεναριογράφος Ράνταλ Γουάλας βάσισε μεγάλο μέρος της ιστορίας σε ποίημα του 15ου αιώνα από τον Σκωτσέζου συγγραφέα Henry the Minstrel. Και ο Μελ Γκίμπσον παραδέχτηκε πως υπάρχουν πολλές ανακρίβειες, αλλά οι αλλαγές έγιναν για την δραματουργία της ταινίας.


4 Τα άλογα στις σκηνές μάχης ήταν μηχανικά. Ζύγιζαν 90 κιλά, έπαιρναν άζωτο, και έτρεχαν με 20 χλμ. την ώρα πάνω σε ράγες των 20 μέτρων.
5 Πολλοί υποστηρίζουν πως το φιλμ υπονοεί πως ο Γουάλας με την Ισαμπέλα έκαναν μαζί το γιό τους, Εδουάρδο τον 3ο. Αυτό δεν ισχύει, καθώς γεννήθηκε 10 χρόνια μετά το θάνατο του φίλου μας, του Braveheart.

7 Η ταινία γυρίστηκε στην Ιρλανδία, και πολλοί κομπάρσοι και ηθοποιοί ήταν μέλη του Ιρλανδικού στρατού. Η λεπτομέρεια είναι πως τάγματα και λόχοι είχαν από παλιά «διαφορές» και πολλοί αποφάσισαν να τις λύσουν στο κινηματογραφικό πεδίο μάχης. Ρεαλισμός 100%
8 O Bασιλιάς Εντουαρντ είχε το παρατσούκλι «Longshanks» με τα μακριά πόδια που είχε. Είχε ύψος 1,86, πάρα πολύ μεγάλο για έναν άνδρα του 13ου αιώνα.
9 Η ατάκα του Γουάλας και ένα από τα taglines στην προώθηση της ταινίας, «Every man dies - Not every man really lives» δεν την ξεστόμισε ποτέ ο αληθινός ήρωας, αλλά προήλθε από ποίημα του Αμερικανού Γουίλιαμ Ρος Γουάλας, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον Σκωτσέζο επαναστάτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos