Αφιέρωμα: Ταινίες με μια ημέρα της εβδομάδας στον τίτλο

Published: 22 Jun 2021, 13:00
Συντάκτης:

Την Πέμπτη κυκλοφορεί στις αίθουσες το Monday, η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, σκηνοθέτη του Bank Bang και του εξαιρετικού Suntan, μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων με ένα φοβερό δίδυμο, τους Μάκη Παπαδημητρίου και Έλλη Τρίγγου. Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο ελληνικό καλοκαίρι και στον ανέμελο έρωτα με το Monday και ένα άλλο πολύ ωραίο δίδυμο, τους Sebastian Stan και Denise Gough, στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία. Από την νησιωτική Ελλάδα, περνάμε στην πυρακτωμένη Αθήνα, και από δύο διαφορετικούς μεταξύ τους Έλληνες, σε δυο Αμερικανούς που ως τουρίστες ζητούν μια ανάσα στην Ελλάδα.

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Για αυτό το στοπ από την καθημερινότητά τους και την επανανοηματοδότηση της ζωής τους και του τι περιμένουν από αυτήν, ο Παπαδημητρόπουλος επιλέγει την ημέρα Δευτέρα για τον τίτλο, μια μέρα ταυτόσημη με την αρχή των υποχρεώσεων, της ρουτίνας και της εργασίας. Δεν είναι η μόνη φορά που μια μέρα της εβδομάδας έχει χρησιμοποιηθεί ως τίτλος ή ως μέρος του τίτλου, άλλες φορές αξιοποιώντας τα στοιχεία με τα οποία έχει ενδυθεί συμβολικά η εν λόγω μέρα και άλλοτε ταυτίζοντας την μέρα με την ταινία. Ας δούμε μία μία τις μέρες της εβδομάδας, ξεκινώντας από την μισητή για πολλούς Δευτέρα και φτάνοντας στην περιλάλητη Κυριακή.

Mondays in the sunMondays in the sun

Δευτέρα

Monday (2021)

Το Monday εξιστορεί τον ξέφρενο και μετωπικό έρωτα ανάμεσα στον Mickey (Sebastian Stan) και στην Chloe (Denise Gough) στην καρδιά της καλοκαιρινής Αθήνας. Η ενστικτώδης έλξη, ο αυθορμητισμός του φλερτ και η παραζάλη της ερωτικής νύχτας στην πόλη μια υποσχόμενη Παρασκευή, αναπόφευκτα θα συγκρουστούν με την πραγματικότητα και τους συμβιβασμούς της συμβίωσης. Όπως το hangover μιας Δευτέρας που μοιραία ακολουθεί ένα ξέφρενο σαββατοκύριακο.

Η παραμονή της Chloe στην Αθήνα πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο η γνωριμία της με τον γοητευτικό Mickey την ωθεί να εγκαταλείψει την καριέρα της στην Αμερική και να προτιμήσει τη άγρια φωτογένεια της Αθήνας.

Mondays in the sun (2002)

Δευτέρες με λιακάδα ονομάζεται η ισπανική ταινία του Fernando Leon de Aranoa με πρωταγωνιστή τον Javier Bardem. Μπορεί οι Δευτέρες να είναι ηλιόλουστες στην μεσογειακή γη, αλλά το θέμα της ταινίας είναι η ανεργία με μια ομάδα ανδρών να χάνει την δουλειά της έπειτα από το κλείσιμο της επιχείρησης στην πόλη Vigo της Γαλικίας. Η Δευτέρα επομένως συνδέεται και εδώ με την εργασία και μάλιστα με μια δυσάρεστη πτυχή της. Η ταινία κέρδισε πέντε βραβεία Goya το 2003, ανάμεσα στα οποία το καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου. Ήταν και η υποψηφιότητα της Ισπανίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης εκείνης της χρονιάς. Για την ιστορία η ταινία προτιμήθηκε εις βάρος του Talk to Her του Pedro Almodovar, και παρότι οι Δευτέρες δεν κέρδισαν κάτι, το Talk to Her έφυγε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Stormy Monday (1988)

Και από την ηλιόλουστη περνάμε στην θυελλώδη Δευτέρα με το νέο-νουάρ του Mike Figgis με τους Sean Bean, Tommy Lee Jones, Sting και Melanie Griffith. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το τραγούδι του T-Bone Walker «Call it Stormy Monday (but Tuesday is Just As Bad), ενώ γενικότερα διακρίνονται επιρροές από την ταινία του 1971 Get Carter με τον Michael Caine. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στην Αγγλία και αφορά έναν άντρα που πιάνει δουλειά σε ένα τζαζ κλαμπ και ερωτεύεται μια σερβιτόρα. Τα πράγματα γρήγορα θα στραβώσουν όταν αποκαλυφθεί ότι εκείνη είναι συνοδός ενός γκάνγκστερ και έτσι όλες οι μέρες του θα είναι πλέον επικίνδυνες και θυελλώδεις. Το 1994 βγήκε η σειρά Finney, από το όνομα του ήρωα που υποδύεται ο Sting στην ταινία με τον David Morrissey στον ρόλο και χρονολογικά τοποθετείται πριν τα γεγονότα της ταινίας.

52 Tuesdays52 Tuesdays

Τρίτη

52 Tuesdays (2013)

52 Τρίτες ονομάζεται το αυστραλιανό coming-of-age δράμα της Sophie Hyde με την Tilda Cobham-Hervey. Η ταινία αφορά μια 16χρονη κοπέλα που ζει σε μια αυστραλιανή πόλη καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την αλλαγή φύλου ενός από τους δύο γονείς της. Η 16χρονη Billie ζει πλέον με τον πατέρα της, τον Tom, οπότε τον James, όπως ονομάζεται πλέον ο άλλος γονιός της, τον βλέπει κάθε Τρίτη στις 4 με 6 το απόγευμα. Η ταινία αφηγείται 52 Τρίτες από την ζωή τους, δείχνοντας πώς μια μέρα μπορεί να καταστεί πολύ σημαντική για μια σχέση. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας.

Τετάρτη 04:45Τετάρτη 04:45

Τετάρτη

Ash Wednesday (2002)

Η Ash Wednesday είναι μια ιερή μέρα για την καθολική και προτεσταντική εκκλησία, την έβδομη βδομάδα πριν το Πάσχα και είναι μέρα προσευχής και νηστείας. Η ταινία του Edward Burns, σε σκηνοθεσία και σενάριο δικό του και με τον ίδιο πρωταγωνιστή μαζί με τους Elijah Wood και Rosario Dawson διαδραματίζεται το 1983 στο Μανχάταν με δύο αδέρφια να έρχονται αντιμέτωπα με την ιρλανδική μαφία ενόψει των εορτών του Πάσχα. Τον ίδιο τίτλο είχε και η ταινία του 1973 με την Elizabeth Taylor και τον Henry Fonda.  

Τετάρτη 04:45 (2015)

Ο Αλέξης Αλεξίου σκηνοθετεί ένα ελληνικό νουάρ και τα καταφέρνει σε ένα είδος ιδιαίτερο που δεν έχουν καταπιαστεί πολλοί έλληνες σκηνοθέτες. Το 2010, μέσα στην οικονομική κρίση, ο Στέλιος, παντρεμένος με παιδιά, είναι ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού με τζαζ μουσική αλλά είναι χρεωμένος στους τοκογλύφους. Έχει 32 ώρες για να ξεχρεώσει. Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα, Αδάμ Μπουσδούκο, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρη Τζουμάκη και Γιώργο Γάλλο, ο Αλεξίου αποτίνει φόρο τιμής στο αμερικάνικο νουάρ, εξελληνισμένο με γραφικά στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας. Η Τετάρτη στις 04:45 θα σκάσει σαν ωρολογιακή βόμβα.

Thursday Thursday

Πέμπτη

Thursday (1998)

Μια μαύρη κωμωδία εγκλήματος ονομάζεται Πέμπτη, μια μέρα ούτε ιδιαίτερα αγαπητή ούτε ιδιαίτερα μισητή μιας και πλησιάζει το ΠΣΚ. Το Thursday σκηνοθετεί ο Skip Woods, σεναριογράφος του Hitman, The A Team και X-Men Origins: Wolverine με πρωταγωνιστές τους Thomas Jane, Aaron Eckhart και Mickey Rourke. Όλα ξεκινούν μια Δευτέρα βράδυ στο Λος Άντζελες όταν δολοφονείται κάποιος και προσπαθούν να κρύψουν το πτώμα από την αστυνομία. Καιρό μετά, μια Πέμπτη θα βρει έναν αρχιτέκτονα να έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του, το οποίο απαρτίζουν ένας τύπος με μια βαλίτσα ηρωίνη, μια νυμφομανής με όπλο, ένας παρανοϊκός με ηλεκτρικό πριόνι και άλλοι.

The Long Good Friday The Long Good Friday

Παρασκευή

The Long Good Friday (1980)

Η μεγάλη καλή Παρασκευή ή το Βρώμικο Σαββατοκύριακο, όπως ονομάστηκε στα ελληνικά βγάζοντας από τον τίτλο την Παρασκευή αλλά συνδέοντάς το με το ΣΚ, το οποίο όλοι περιμένουν την Παρασκευή και για αυτό αποτελεί μια από τις αγαπημένες μέρες της εβδομάδας, είναι η 19η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με το Empire και 21η σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο. Μια γκανγκστερική ταινία του John Mackenzie με τους Helen Mirren και Bob Hoskins, ενώ σε μικρό ρόλο εμφανίζεται ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Pierce Brosnan. Ενας πανίσχυρος επιχειρηματίας του Ανατολικού Λονδίνου που σχεδιάζει να κλείσει μια συμφωνία για να μετατρέψει την περιοχή σε αγγλικό Λας Βέγγας, βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο μιας βίαιης και καταστροφικής επίθεσης. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους.

Friday the 13th (1980)

Η Παρασκευή και 13 δεν είναι μια τυχαία μέρα, καθώς για τους αγγλοσάξωνες είναι μια μέρα γρουσούζικη, όπως για άλλους λαούς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, είναι η Τρίτη και 13. Αυτή την γκαντέμικη μέρα μόνο δυσάρεστα γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν, όπως συμβαίνουν σε μια από πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες ταινίες τρόμους, από το οποίο γεννήθηκε ένα ολόκληρο franchise. Η πρώτη ταινία του Sean S. Cunningham σε σενάριο Victor Miller, αφορά μια ομάδα έξι εφήβων που δολοφονούνται ένας-ένας, ενόσω προσπαθούν να ανοίξουν μια εγκαταλειμμένη κατασκήνωση στην οποία πριν χρόνια είχε συμβεί μια τραγωδία. Το 1981 και το 1982 αντίστοιχα κυκλοφόρησαν δύο σίκουελ, ενώ το 1984 το Final Chapter, που όμως δεν ήταν το τελευταίο αφού το 1985 κυκλοφόρησε το A New Beginning, τοποθετημένο χρόνια μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ταινιών. Στην συνέχεια βγήκαν κάποιες ακόμα συνέχειες, για να γίνει το 2009 το reboot ενός από τα πιο δημοφιλή franchise slasher ταινιών.

Saturday Night FeverSaturday Night Fever

Σάββατο

Saturday Night Fever (1977)

Το Πυρετός το Σαββατόβραδο παραμένει μια από τις κλασικές ταινίες του είδους, με την οποία αποθεώθηκε ο John Travolta ως είδωλο πολλών εφήβων και νεαρών της εποχής των 70s και καθιέρωσε τα χορευτικά δράματα, οδηγώντας σε μια σειρά νεανικών χορευτικών ταινιών, από το Footloose (1984) και το Dirty Dancing (1987) μέχρι το Step Up (2006). Η ταινία του John Badham με μουσική των Bee Gees, μεταξύ άλλων, αφηγείται την ιστορία του Tony Manero, ενός ιταλοαμερικανού νεαρού που ζει στο Μπρούκλιν και περνάει τα σαββατοκύριακά του στην τοπική ντισκοτέκ χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως. Παράλληλα, δεν τον αφήνουν ανεπηρέαστο οι κοινωνικές και προσωπικές συνθήκες στην εργατική γειτονιά που μένει. Η ταινία βασίστηκε σε ένα άρθρο στο New York το 1976 με τον τίτλο Tribal Rites of the New Saturday Night του Nik Cohn. Από τότε τα Σαββατόβραδα θυμίζουν περισσότερο ντίσκο και τον νεαρό Travolta να χορεύει ξέφρενα μέσα στο κοστούμι του.

Bloody Sunday Bloody Sunday

Κυριακή

Any Given Sunday (1999)

Ο Oliver Stone έχει καταπιαστεί με διάφορες θεματικές και αρκετά είδη και έτσι δεν του ξέφυγε ούτε το αθλητικό δράμα. Το Κάθε Κυριακή σε σενάριο του Stone και του John Logan με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών που περιλαμβάνει τον Al Pacino, την Cameron Diaz, τον Dennis Quaid, τον Jamie Foxx, τον James Woods, τον Charlton Heston και τον Aaron Eckhart ανάμεσα σε άλλους, επικεντρώνεται σε μια φανταστική αμερικάνικη ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, την Miami Sharks καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην νίκη έχοντας για προπονητή τον βετεράνο Tony D’ Amato, που όμως θα έρθει σε σύγκρουση με την νέα ιδιοκτήτρια, την Christina Pagniacci. Η ταινία δείχνει αρκετά διεξοδικά τον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού, με άλλους αθλητές να νιώθουν πως δύει η καριέρα του και άλλους να ανέρχονται. Η Κυριακή είναι μια παραδοσιακά αθλητική μέρα αγώνων.

Bloody Sunday (2002)

Ματωμένη Κυριακή ή η σφαγή του Bogside ονομάστηκε η 30η Ιανουαρίου 1972, όταν στην Βόρεια Ιρλανδία σε μια πορεία διαμαρτυρίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατέληξαν να πυροβοληθούν 26 άτομα, εκ των οποίων οι 13 πέθαναν ακαριαία και 6 εξ αυτών ήταν ανήλικοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. Ως διαμαρτυρία, οι U2 το 1983 έγραψαν το τραγούδι Sunday, Bloody Sunday, ο John Lennon το τραγούδι Sunday, Bloody Sunday και ο Paul McCartney το Give Ireland Back to Irish. Ο Paul Greengrass το 2002 κυκλοφόρησε την ταινία Bloody Sunday που έκανε την πρεμιέρα στο Sundance και μιλάει για όσα έγιναν εκεί. Πρωταγωνιστούν οι James Nesbitt και Tim Pigott-Smith, με τα γυρίσματα να έχουν γίνει στην Βόρεια Ιρλανδία, σε μέρη κοντά στα πραγματικά γεγονότα. Η ταινία απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, εξ ημισείας με το Spirited Away του Hayao Miyazaki.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos