Aφιέρωμα: Συγγραφείς στον κινηματογράφο

Published: 23 Apr 2022, 03:56
Συντάκτης:

Οι συγγραφείς είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για κινηματογραφική ανάλυση. Άνθρωποι που δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς τους κόσμους και είτε έρχονται αντιμέτωποι με τον κόσμο τους και την έννοια της δημιουργίας είτε με το το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Κάποιοι συγγραφείς είχαν αυξημένη φαντασία και βυθίστηκαν σε αυτή, άλλοι είχαν συγγραφικό μπλακ άουτ και προσπάθησαν εναγωνίως να βρουν έμπνευση, ενώ άλλοι είχαν να διαχειριστούν τους ανθρώπους της ζωής τους ή τους θαυμαστές τους. Οι ταινίες που ακολουθούν έχουν ως κεντρικό ήρωα κάποιον/κάποιαν συγγραφέα που είναι φανταστικό πρόσωπο, δεν είναι αληθινός συγγραφέας.

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

 Shining

Ένα από τα αριστουργήματα του Stanley Kubrick, ενός σκηνοθέτη που η λιγότερο καλή ταινία του είναι απλώς πολύ καλή, είναι η Λάμψη (1980) με τον Jack Nicholson και την Shelley Duvall. Πολλές οι φήμες και οι θεωρίες τόσο για την υπόθεση όσο και για την διαδικασία γυρισμάτων του τελειομανούς σκηνοθέτη. Πηγή έμπνευσης το ομώνυμο βιβλίο του Stephen King,  ο οποίος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, λέγοντας πως το δικό του όραμα ήταν καυτό ενώ του Kubrick κρύο. Δεν είναι τυχαίος ο παραλληλισμός με το κρύο και την φωτιά γιατί μια βασική αλλαγή της ταινίας είναι ότι στο τέλος υπάρχει πολικό ψύχος ενώ στο βιβλίο φωτιά από την οποία καταστρέφονται τα πάντα. Βασικός χαρακτήρας ο συγγραφέας Jack Torrance, πρώην αλκοολικός, που πηγαίνει στο ξενοδοχείο Overlook, όπου θα προσπαθήσει να βρει έμπνευση.

Misery

Ένας ακόμα Stephen King, που μάλλον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ήρωες που ασκούν το επάγγελμά του. Το Misery (1990) βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα, σκηνοθετήθηκε από τον Rob Reiner με την Kathy Bates και τον James Caan πρωταγωνιστές. Θέμα της ταινίας είναι ο φανατικός θαυμασμός εκ μέρους των αναγνωστών, πού μπορεί να φτάσει και τι τελικά ζητάει το κοινό από τον άνθρωπο που θαυμάζει. Ένας συγγραφέας, ο Paul Sheldon, βρίσκεται παγιδευμένος στα χέρια της ψυχικά άρρωστης Annie Wilkes, που έχει εμμονή με την ηρωίδα του συγγραφέα, την Misery Chastain. Η Bates κέρδισε Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της και είναι η μόνη ταινία βασισμένη σε βιβλίο του King που έχει κερδίσει κάποιο Όσκαρ. Επίσης, είναι μέσα στο τοπ 10 του συγγραφέα με τις αγαπημένες του ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλίο του.

Barton Fink

Το 1991 οι αδερφοί Coen μας συστήνουν τον Barton Fink, έναν επιτυχημένο θεατρικό συγγραφέα που ζει στην Νέα Υόρκη των 40s, τον οποίον ζητούν στο Χόλιγουντ για να ασχοληθεί με το σινεμά. Του ζητούν να γράψει το σενάριο για μια ταινία πάλης. Ο συγγραφέας όμως δεν έχει έμπνευση και καταφεύγει σε έναν άλλον συγγραφέα που όμως είναι αλκοολικός. Μια σειρά δυστυχών συγκυριών, όπως δολοφονίες, θα του δώσουν έμπνευση για το σενάριο του, μιας και η τέχνη μιμείται την ζωή ή και το αντίστροφο. Πρωταγωνιστής ο John Torturro με τον Roger Deakins διευθυντή φωτογραφίας. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, καθώς και τα βραβεία σκηνοθεσίας και αντρικής ερμηνείας.

Secret Window

Και όμως, έχουμε και τρίτο Stephen King, μιας και το Secret Window (2004) βασίστηκε στην νουβέλα Secret Window, Secret Garden. Πρωταγωνιστές οι Johnny Depp και John Torturro, σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο David Koepp ενώ την μουσική έχει γράψει ο Philip Glass. Ο συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, Mort Rainey μαθαίνει ότι η σύζυγός του έχει σχέση με έναν φίλο του. Έξι μήνες μετά, βρίσκεται σε writer's block, δεν έχει έμπνευση. Μια μέρα, ο John Shooter τον κατηγορεί ότι του έκλεψε την ιδέα από ένα δικό του διήγημα. Έμπνευση και εμμονή είναι δύο βασικές αρχές της ταινίας και του σχετικού βιβλίου.

Live of Others

Η γερμανική ταινία του 2006, η Ζωή των Άλλων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό. Η ταινία του Florian Henckel von Donnesmarck με τον Ulrich Muhe και τον Sebastian Koch τοποθετείται στο Ανατολικό Βερολίνο το 1984. Ένας θεατρικός συγγραφέας αποκαλύπτει στην Δύση στοιχεία για το ανελεύθερο καθεστώς. Κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και καλύτερης ταινίας στην Ακαδημία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Before Sunset

Η ωραιότερη τριλογία όλων των εποχών είναι για τον υπογράφοντα η τριλογία του Πριν (Before Sunrise-1995, Before Sunset-2004 και Before Midnight-2013) του Richard Linklater με τους Julie Delpy και Ethan Hawke. Μια ταινία ανά εννέα χρόνια μας δείχνει την σύντομη συνάντηση ενός ζευγαριού, πρώτα στην Βιέννη, έπειτα στο Παρίσι και τέλος στην Πελοπόννησο στην Ελλάδα. Στην δεύτερη ταινία, ο ρόλος του Hawke, ο Jesse, είναι πλέον συγγραφέας και έχει έρθει στο Παρίσι για να μιλήσει για αυτό σε ένα βιβλιοπωλείο και να υπογράψει αντίγραφα. Τότε θα βρεθεί με την Delpy που είχε να την δει από την προηγούμενη συνάντηση στο Παρίσι. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου.

Sleuth

Ο Andrew Wyke είναι ένας διάσημος συγγραφέας και ο Milo Tindle ένας ανερχόμενος ηθοποιός: αυτός που τους ενώνει η γυναίκα του Andrew με την οποία έχει σχέση ο Milo. Εκείνη θέλει να τον χωρίσει και να πάρει διατροφή και τότε ζητάει από τον Milo να κλέψει τα κοσμήματά της, να τα πουλήσει και εκείνος να πάρει λεφτά από την ασφαλιστική. Ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού σε σενάριο του συγγραφέα Harold Pinter και σε σκηνοθεσία Kenneth Branagh. Πρωταγωνιστούν ο Michael Caine ως συγγραφέας και ο Jude Law ως ηθοποιός. Η ταινία είναι remake της ομώνυμης ταινίας του 1972, όπου πάλι έπαιζε ο Caine στον ρόλο όμως τώρα κάνει ο Law, και τον ρόλο του συγγραφέα τότε είχε αναλάβει ο Laurence Olivier. Σαφώς η ταινία του Joseph L. Mankiewicz σε σενάριο του θεατρικού συγγραφέα που έγραψε το θεατρικό στο οποίο βασίστηκε (Anthony Shaffer) είναι κλάσεις ανώτερη της ταινίας του Branagh.

Certified Copy

Ο σπουδαίος ιρανός σκηνοθέτης Abbas Kiarostami μετά από μια σειρά ιρανικών ταινιών, κάνει μια αγγλογαλλική ταινία με την Juliette Binoche και τον William Shimell. Μια δοκιμιακού τύπου ταινία συζήτησης σχετικά με την τέχνη και τι εστί αυθεντικό και αντίγραφο. Μια εξαιρετική μελέτη του είδους που σίγουρα εντυπωσιάζει όποιον ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους ζητήματα. Τοποθετείται στην Τοσκάνη και οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι ένας βρετανός συγγραφέας, ο James Miller, που έχει έρθει να παρουσιάσει το βιβλίο του, Γνήσιο Αντίγραφο, και μια γαλλίδα έμπορος αντικών. Έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Midnight in Paris

Ο θρυλικός πλέον νεοϋορκέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Woody Allen στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιοδείας του, επισκέπτεται το Παρίσι για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι. Ο Owen Wilson υποδύεται τον Τζιλ Πέντερ, έναν ονειροπόλο συγγραφέα-σεναριογράφο που βρίσκεται σε διακοπές στο Παρίσι με την αρραβωνιαστικιά του και τους συντηρητικούς γονείς της. Θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και να γράψει ένα βιβλίο με θέμα έναν εργαζόμενο σε μια αντικερί. Θέλει παράλληλα να ζήσει στο Παρίσι, στο οποίο σαν άλλος flaneur περιδιαβαίνει. Ένα βράδυ τα μεσάνυχτα, και ενώ έχει χαθεί, ακούει τις καμπάνες να χτυπάνε και ξαφνικά πηγαίνουν πίσω στο Μεσοπόλεμο όπου γνωρίζει τον Νταλί, την Γερτρούδη Στάιν, τον Φιτζέραλντ και τον Χέμινγουέι και αργότερα πάει ακόμα πιο πίσω, στην Belle Epoque. Μια ωδή στον μαγικό ρεαλισμό που χάρισε στον Woody Allen το τρίτο Όσκαρ σεναρίου του.

Mr and Mrs Adelman

Ο κύριος και η κυρία Adelman του Nicolas Bedos, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και την Doria Tillier, αφηγείται την ιστορία του συγγραφέα, βραβευμένου με Goncourt, Victor Adelman. Ο ίδιος έχει πεθάνει και ένας δημοσιογράφος επισκέπτεται την χήρα σύζυγό του προκειμένου να την ρωτήσει σχετικά με την ζωή και την καριέρα του. Και τότε εκείνη κάθεται και του αφηγείται μια ζωή πολύ διαφορετική από εκείνη που ο δημοσιογράφος φανταζόταν, μιας και ίσως να μην τα έκανε όλα αυτά μόνος του, αλλά η σύζυγός του έβαλε υπέρ του δέοντος το χεράκι του, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις συνέβη πράγματι. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως η ιστορικός τέχνης σύζυγος του Dan Brown του λέει ό,τι έχει σχέση με τέχνη που χρειάζεται για τα βιβλία του.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos