Aφιέρωμα: Oh mon Dieu! Ο Ηρακλής Πουαρό!

Published: 20 Feb 2022, 13:46
Συντάκτης:

Ο Ηρακλής Πουαρό, ο Βέλγος ντετέκτιβ με το ωοειδές κεφάλι και το μουστάκι και τα φαιά κύτταρα πάντα έτοιμα να δουλέψουν, είναι ένας από τους πιο διάσημους λογοτεχνικούς ντετέκτιβ, ίσως ο πιο διάσημος μετά τον Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Δημιούργημα της Βρετανίδας βασίλισσας του είδους, της Agatha Christie, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1920 στο βιβλίο της Η Μυστηριώδης Υπόθεση στο Στάιλς ενώ συνολικά εμφανίστηκε σε 33 μυθιστορήματα και περίπου 50 διηγήματα από το 1920 έως το 1975. Γεννήθηκε στο Βέλγιο το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο έπειτα από την γερμανική εισβολή στο Βέλγιο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώτος ηθοποιός που τον υποδύθηκε ήταν το 1928 στο θέατρο ο Charles Laughton στο έργο Alibi, βασισμένο στο Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόιντ. Γρήγορα, λόγω της επιτυχίας που είχαν και τα βιβλία, ξεκίνησε η εμφάνιση του μικρόσωμου Βέλγου στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ανατρέχουμε σε όλες τις ταινίες και τις σειρές που τον έχουμε δει, με αφορμή το "Death on the Nile" που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες: 

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Alibi (1931)

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Michael Morton του 1928, που με την σειρά του βασίστηκε στο βιβλίο The Murder of Roger Ackroyd της Agatha Christie, το Alibi του Leslie S. Hiscott μας συστήνει για πρώτη φορά κινηματογραφικά τον Πουαρό με την μορφή του ηθοποιού Austin Trevor. Συνολικά υποδύθηκε τον ντετέκτιβ τρεις φορές και προτιμήθηκε λόγω της ικανότητάς του να μιλάει τα αγγλικά με γαλλική προφορά.

Black Coffee (1931)-The Lacquered Box (1932)

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και άλλη μια ταινία όπου ο Austin Trevor υποδύεται τον Πουαρό, το Black Coffee του Leslie S. Hiscott. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Christie, το πρώτο που έγραψε, λόγω του ότι είχε απογοητευτεί από το θεατρικό έργο Alibi που είχε ανέβει το 1928 (στο οποίο βασίστηκε η προηγούμενη ταινία). Έτσι, το 1929 είπε να γράψει η ίδια ένα θεατρικό έργο με τον Πουαρό.

Την επόμενη χρονιά, το 1932, το θεατρικό έργο μετατράπηκε και σε γαλλική ταινία με τον τίτλο Le Coffet de Laque (The Lacquered Box) με τον Rene Alexandre σε σκηνοθεσία Jean Kemm.

Lord Edgware Dies (1934)

Η τρίτη και τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Trevor ως Πουαρό ήταν στο Lord Edgware Dies του Henry Edwards το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Agatha Christie. Από τις τρεις ταινίες, είναι η μόνη που εξακολουθεί να υπάρχει, μιας και οι άλλες δύο θεωρούνται χαμένες.

The Alphabet Murders (1965)

Ο διάδοχος του Trevor στον ρόλο ήταν ο Tony Randall, τον οποίο φαίνεται να αποδέχτηκε μιας και ο Trevor εμφανίζεται σε έναν μικρό ρόλο και σε αυτή την ταινία. Το The Alphabet Murders βασίστηκε στο μυθιστόρημα The ABC Murders του 1936, σε σκηνοθεσία Frank Tashlin, με την Anita Ekberg να παίζει επίσης στην ταινία. Αρχική επιλογή για τον ρόλο του Πουαρό ήταν ο Zero Mostel, που η αλήθεια είναι πως θα ήταν εξαιρετική επιλογή, αλλά η παραγωγή καθυστερούσε λόγω διαφωνιών με το σενάριο της συγγραφέα και έτσι αποχώρησε. Στην ταινία εμφανίζεται και η έτερη σπουδαία ντετέκτιβ της Christie, η Μις Μαρπλ που την υποδύεται η Margaret Rutherford, κάτι που δεν συνέβαινε στο βιβλίο.

Murder on the Orient Express (1974)

Από τις πιο παλιές ταινίες σίγουρα αυτή είναι η πρώτη που είναι γνωστή σε ένα ευρύ κοινό ακόμα και σήμερα. Μάλιστα την σκηνοθετεί ένας σπουδαίος σκηνοθέτης της εποχής, ο Sidney Lumet, πρωταγωνιστεί ως Πουαρό ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, ο Albert Finney και πλέον με το Murder on the Orient Express, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 1934, καθιερώνεται το enseble cast στις ταινίες με τον Πουαρό, δηλαδή το να συγκεντρώνεται ένα πλούσιο καστ στους ρόλους των υπόπτων, κάτι που έγινε στις περισσότερες μεταγενέστερες ταινίες. Μετρήστε: Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Sean Connery, Jean-Pierre Cassel (πατέρας του Vincent Cassel), John Gielgud, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Michael York. Η ταινία προτάθηκε για έξι Όσκαρ, κερδίζοντας ένα, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Ingrid Bergman, το τρίτο στην καριέρα της. Η Agatha Christie ήταν αρκετά επιφυλακτική στο να δώσει τα δικαιώματα αλλά εν τέλει ενέδωσε. Είναι η τελευταία ταινία βασισμένη σε βιβλίο της που πρόλαβε να δει, καθώς πέθανε το 1976.

Death on the Nile (1978)

Για ένα μέρος του κοινού, ιδίως μεγαλύτερο ηλικιακά, ο Πουαρό θα είναι ταυτισμένος με την μορφή του Peter Ustinov και όχι άδικα μιας και μέχρι σήμερα παραμένει ο ηθοποιός που τον έχει υποδυθεί τις περισσότερες φορές κινηματογραφικά, έχει παίξει συνολικά σε έξι ταινίες, τρεις κινηματογραφικές και τρεις τηλεοπτικές. Η ταινία του John Guillermin βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του 1937 και πλάι του παίζουν οι Jane Birkin, Bette Davis, Mia Farrow, Angela Lansbury (που αργότερα θα υποδυόταν την μις Μαρπλ), David Niven, Maggie Smith. Ο σκηνοθέτης της ταινίας ήταν στα φόρτε του τότε μιας και δύο χρόνια πριν είχε σκηνοθετήσει τον King Kong με την Jessica Lange. Όσον αφορά τον ηθοποιό, επειδή πρόκειται για συνέχεια στο Όριαν Εξπρές, πρότειναν στον Finney αλλά αρνήθηκε και έτσι απευθύνθηκαν στον Ustinov. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ και BAFTA για καλύτερα κοστούμια.

Evil Under the Sun (1982)

Η δεύτερη ταινία στην οποία εμφανίστηκε ως Πουαρό ήταν το Evil Under the Sun του Guy Hamilton βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1941. Στην ταινία εμφανίζονται πάλι οι Jane Birkin και Maggie Smith σε διαφορετικούς ρόλους αλλά απουσιάζει η λάμψη πολλών αστέρων και έτσι η ταινία αποτυγχάνει εισπρακτικά.

Thirteen at Dinner (1985)

Μετά την αποτυχία της προηγούμενης ταινίας, το Thirteen at Dinner γίνεται για λογαριασμό της τηλεόρασης, για το δίκτυο CBS. Σκηνοθετεί ο Lou Antonio, βασισμένος στο βιβλίο Lord Edgware Dies του 1933 με τον Peter Ustinov να επιστρέφει ως Πουαρό και δίπλα του οι Faye Dunaway, Bill Nighy και ο David Suchet, που αργότερα θα υποδυόταν τον Πουαρό σε τηλεοπτική σειρά.

Murder in Three Acts (1986)

Μια ακόμα ταινία για την τηλεόραση, για το CBS, σε σκηνοθεσία Garry Nelson και τον Peter Ustinov ξανά στον ρόλο του βέλγου ντετέκτιβ. Ανάμεσα στους υπόπτους εμφανίζεται ο Tony Curtis. Η ιστορία είναι βασισμένη στο Three Act Tragedy (1934) που στις ΗΠΑ είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο Murder in Three Acts.

Dead Man's Folly (1986)

Για τρίτη φορά ο Ustinov επιστρέφει ως Πουαρό σε τηλεοπτική ταινία του CBS σε σκηνοθεσία Clive Donner, του σκηνοθέτη της πρώτης ταινίας του Woody Allen, What's new Pussycat (1965). Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 1956.

Appointment with Death (1988)

Ο Ustinov για έκτη φορά -και τελευταία- υποδύεται τον ξακουστό ντετέκτιβ και αυτή την φορά γίνεται ξανά για τον κινηματογράφο. Σκηνοθετεί ο Michael Winner, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του 1938. Πρωταγωνιστούν η Lauren Bacall, που επιστρέφει στον κόσμο της Agatha Christie, η Carrie Fisher, ο John Gielgud, που επίσης τον ξαναβλέπουμε σε ταινία βασισμένη σε βιβλίο της βασίλισσας του μυστηρίου. Ήταν εισπρακτική αποτυχία και έτσι ανακόπηκαν τα σχέδια του Winner να σκηνοθετήσει και άλλο βιβλίο της Agatha Christie την επόμενη χρονιά.

Murder on the Orient Express (2001)

Ίσως πολλοί δεν το θυμόμασταν αλλά ο Alfred Molina είχε υποδυθεί τον Πουαρό στην τηλεοπτική ταινία που βασίστηκε σε ένα από τα πιο διάσημα βιβλία της Christie, που συνολικά έχουμε δει τρεις φορές σε ταινία, το Murder on the Orient Express. Σκηνοθετεί ο Stephen Harrigan και τοποθετείται στο σήμερα, έχοντας λιγότερους ήρωες από το βιβλίο του 1934.

Murder on the Orient Express (2017)

Ο Kenneth Branagh μετά την σκηνοθεσία της Σταχτοπούτας για την Disney, μπαίνει στον κόσμο της Agatha Christie σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας ως Πουαρό στο Murder on the Orient Express. Επιστρέφουμε στις καλές εποχές με το πλούσιο καστ ως υπόπτους ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τους Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Derek Jacobi, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Olivia Colman, Sergei Polunin. Στην φωτογραφία ο σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του Brannagh, ο ελληνοκύπριος Haris Zambarloukos (Belfast, Thor, Cinderella, Mamma Mia). Το τσιγκελωτό μουστάκι και οι χριστιανικές παραβολές είναι η προσθήκη του Brannagh στον μύθο του Πουαρό.

Death on the Nile (2022)

Το σίκουελ του Brannagh με ιστορία της Agatha Christie, το Death on the Nile, που πάλι σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε, δυσκολεύτηκε να βγει στις αίθουσες, αφενός λόγω της πανδημίας που το πήγε πίσω μια χρονιά, αφετέρου λόγω της συμμετοχής του Armie Hammer που κατηγορήθηκε για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος γυναικών. Τελικά η ταινία βγήκες στις αίθουσες με τον ηθοποιό να αναμετράται άλλη μια φορά με τον μύθο του Πουαρό και πλάι του ως πιθανοί ύποπτοι οι Annette Bening, Gal Gadot, Armie Hammer, Russell Brand.

Τον Ηρακλή Πουαρό τον έχουμε δει και σε τηλεοπτικές σειρές, πέρα από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Η πιο γνωστή και με τις περισσότερες σεζόν είναι βέβαια το Agatha Christie's Poirot του ITV με τον David Suchet που προβλήθηκε από το 1989 έως το 2013 με 70 συνολικά επεισόδια, που συχνά-πυκνά προβάλλονται στην ΕΡΤ. Αλλά και ο John Malkovich έχει ερμηνεύσει τον ντετέκτιβ στην μίνι σειρά του BBC One, The ABC Murders της Sarah Phelps που έχει αναλάβει την μεταφορά και άλλων βιβλίων της Agatha Christie για λογαριασμό του BBC, όπως το And Then There Were None (2015), The Witness for the Prosecution (2016), Ordeal for Innocence (2018) και The Pale Horse (2020). Σίγουρα θα δούμε και άλλες παραγωγές (τηλεοπτική και κινηματογραφικές) στο μέλλον με ήρωα τον δαιμόνιο και καθόλου μετριόφρονα ντετέκτιβ.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos