Αφιέρωμα: Επιτραπέζια Παιχνίδια και Σινεμά

Published: 31 Mar 2023, 15:14
Συντάκτης:

Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με επιτραπέζια παιχνίδια. Παιχνίδια γνώσεων, παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια αγνής διασκέδασης και πλάκας, παιχνίδια αγωνίας, παιχνίδια επίλυσης μυστηρίων και πολλά ακόμα. Λίγο πολύ όλοι ξέρουν το Cluedo, τα Μυστήρια στο Πεκίνο, την Monopoly και τόσα άλλα. Ειδικά την εποχή πριν την επικράτηση των video games ήταν από τα βασικότερα παιχνίδια. Όχι μόνο για παιδιά, μιας και τα περισσότερα άνετα μπορούν να διασκεδάσουν και κρατήσου ευχάριστη συντροφιά σε παρέες ενηλίκων. Ο κινηματογράφος έχει εμπνευστεί από τον κόσμο των επιτραπέζιων, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Στην λίστα που ακολουθεί θα θυμηθούμε ταινίες που είτε βασίστηκαν στην ιδέα ενός πραγματικού επιτραπέζιου παιχνιδιού, είτε στην πλοκή τους βασικό ρόλο διαδραματίζει κάποιο υπαρκτό ή μη επιτραπέζιο παιχνίδι. Και μετά ας παίξουμε!

<a href="/en/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

Clue (1985)

Το Cluedo (ή Clue όπως είναι γνωστό στην Βόρεια Αμερική) δημιουργήθηκε το 1943 από τον Βρετανό Anthony E. Pratt και ανήκει στην Hasbro. Η Δεσποινίς Φλόγα, ο Αιδεσιμότατος Πράσινος, ο Συνταγματάρχης Μουστάρδας που αφήνουν στοιχεία για να βρούμε ποιος είναι ο δολοφόνος. Παιχνίδι πολύ αγαπητό με πολλές εκδοχές να κυκλοφορούν. Το 1985 μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Jonathan Lynn με τους Tim Curry, Eileen Brennan, Christopher Lloyd και άλλους στο καστ. Μια μαύρη κωμωδία μυστηρίου, πρωτοπόρα στην εποχή της με τα πολλαπλά φινάλε, που το κάθε σινεμά λάμβανε ένα διαφορετικό από τις τρεις επιλογές, ενώ μετά σε dvd υπήρχαν και τα τρία μαζί. Έκτοτε ακούστηκε μια πιθανή αναβίωση του παιχνιδιού στο σινεμά με σκηνοθέτη τον Gore Verbinski ή αργότερα τον James Bobin αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.

Jumanji (1995)

Μια από τις πρώτες ταινίες με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στον πυρήνα της πλοκής. Το Jumanji βασίστηκε σε ένα παιδικό βιβλίο του 1981 και αναφέρεται σε ένα μη υπαρκτό παιχνίδι φαντασίας και διασκέδασης που όμως μπορεί να γίνει πολύ απειλητικό. Σε σκηνοθεσία Joe Johnston και με πρωταγωνιστή τον Robin Williams και την μικρή Kirtsen Dunst, μας διηγείται την ιστορία δύο παιδιών που ανακαλύπτουν ένα επιτραπέζιο και μέσα σε αυτό έναν ενήλικα που έχει παγιδευτεί. Το 2017 και το 2019 κυκλοφόρησαν δύο σίκουελ, το Jumanji Welcome to the Jungle και Jumanji The Next Level με τον Dwayne Johnson, τον Jack Black και τον Kevin Hart.

Pi (1998)

Το Pi είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός από τους σπουδαιότερους αμερικανούς σκηνοθέτες της εποχής μας, του Darren Arronofsky. Ένα ασπρόμαυρο πειραματικό φιλμ βασισμένο στον μαθηματικό τύπο Πι, για έναν μαθηματικό που προσπαθεί εμμονικά να βρει τάξη στο χάος του πραγματικού κόσμου. Ήδη σε αυτήν την πρωτόλεια προσπάθειά του, φαίνεται οι θρησκευτικές, μυστικιστικές και μεταφυσικές του ανησυχίες αλλά και οι αντιλήψεις του για την ανθρώπινη φύση. Το παιχνίδι με το οποίο συνδέεται το Pi είναι το κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής Go. Δύο παίκτες προσθέτουν εναλλάξ πέτρες -άσπρες και μαύρες, όπως η φωτογραφία της ταινίας-σε ένα ταμπλό φυλακίζοντας πέτρες του αντιπάλου και προστατεύοντας τις δικές τους. Στην ταινία ο Max, ο μαθηματικός, παίζει Go με τον Sol, συμβολίζοντας την περιπλοκότητα του κόσμου και την ανταγωνιστικότητα που υπάρχει.

Zathura: A Space Adventure (2005)

Το Zathura αποτελεί spin-off του Jumanji από τον Jon Favreau με τους Josh Hutcherson και την Kristen Stewart σε μικρή ηλικία, αλλά και τον Tim Robbins. Βασίζεται στο παιδικό βιβλίο του 2002, που το έγραψε ο συγγραφέας του Jumanji. Και εδώ παιδιά αναλαμβάνουν να παίξουν ένα παιχνίδι που αυτή την φορά θα τους στείλει στο διάστημα, μακριά από το σπίτι τους σε μια αναζήτηση της οικογένειας.

Battleship (2012)

Η Ναυμαχία είναι από τα πιο γνωστά παιχνίδια στρατηγικής για δύο παίχτες. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1931 στις ΗΠΑ, βασισμένο στο γαλλικό παιχνίδι L' Attaque που έπαιζαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2012 ο Peter Berg το μετέφερε στον κινηματογράφο, με όχι και την μεγαλύτερη επιτυχία, αποτυγχάνοντας εισπρακτικά. Πρωταγωνιστές οι Alexander Skarsgard, Taylor Kitsch, Rihanna και Liam Neeson. Η ταινία προτάθηκε για έξι Χρυσά Βατόμουρα, κερδίζοντας ένα για την ερμηνεία της Rihanna.  Το πλήρωμα ενός πολεμικού πλοίου καλείται να τα βάλει με ένα εξωγήινης προέλευσης, μπλέκοντας την ναυμαχία με την επιστημονική φαντασία.

Ouija (2014)

Oui και ja είναι το ναι στα γαλλικά και στα γερμανικά αντίστοιχα. Ο Πίνακας Ouija ή πίνακας πνευμάτων είναι ένας επίπεδος πίνακας με τα γράμματα της αλφαβήτου και τους αριθμούς 0-9, τις λέξεις ναι, όχι, γεια και αντίο. Μετά από επίκληση πνευμάτων το πλακίδιο στο οποίο τοποθετούνται τα δάχτυλα των συμμετεχόντων μετακινείται σχηματίζοντας λέξεις. Το 2014 η Universal και η Blumhouse, γνώστρια του τρόμου,  ανέλαβε την μεταφορά του στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Stiles White στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Το 2016 κυκλοφόρησε το πρίκουελ, Ouija Origin of Evil, σε σκηνοθεσία Mike Flanagan. Η ταινία μετά την κυκλοφορία της μετατράπηκε σε μυθιστόρημα από την Katharine Turner. Στην ταινία οι χαρακτήρες παίζουν και εκείνοι Ouija που θα τους φέρει αντιμέτωπους με περίεργες καταστάσεις.

The Divine Move (2014)

Το Go είναι ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι και ειδικά στον ασιατικό κόσμο. Το Go προέρχεται από το ιαπωνικό Igo, ενώ στην Κορέα είναι γνωστό ως baduk. Στο νοτιοκορεάτικο The Divine Move του Jo Burn-gu, ο Jung Woo-sung υποδύεται έναν παίκτη baduk που χάνει ένα παιχνίδι και καταλήγει να κατηγορηθεί για την δολοφονία του αδερφού του και να κλειστεί φυλακή. Ορκίζεται εκδίκηση και για αυτό προπονείται για να νικήσει τον αντίπαλο στο ίδιο παιχνίδι. Ο τίτλος αναφέρεται σε μια κίνηση στο παιχνίδι που μόνο οι καλύτεροι παίκτες μπορούν να κάνουν και αυτοί σπάνια ή και μια φορά στην ζωή τους. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρίκουελ, The Divine Move 2: The Wrathful.

Game Night (2018)

Η κωμωδία Game Night των John Francis Daley-Jonathan Goldstein δεν βασίζεται ακριβώς σε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά το παιχνίδι παίζει ρόλο στην πυροδότηση της πλοκής. Οι Jason Bateman και Rachel McAdams μαζεύονται με μια παρέα φίλων σε ένα σπίτι για να παίξουν παιχνίδια και να περάσουν όμορφα. Τελικά από τα παιχνίδια που παίζουν, καταλήγει η βραδιά σε διάφορα ευτράπελα και στην επίλυση ενός κωμικοτραγικού μυστηρίου. Στην ταινία εμφανίζεται και ο Jesse Plemons στον ρόλο ενός ιδιόμορφου γείτονα.

Ready or Not (2019)

Μια από τις καλές κωμωδίες τρόμου των τελευταίων χρόνων, το Ready or Not, επίσης δεν βασίζεται σε κάποιο υπαρκτό παιχνίδι αλλά σε ένα παιχνίδι με κάρτες. Μια οικογένεια έχει μια εταιρεία παιχνιδιών και έτσι τα αγαπά και τα χρησιμοποιεί στην ζωή της. Όταν ο γιος παντρεύεται την ανυποψίαστη Grace, την ημέρα του γάμου θα γνωρίσει την ιδιόρρυθμη οικογένεια και θα πρέπει να τηρήσουν ένα παλιό έθιμο. Να παίξουν ένα παιχνίδι με κάρτες όπου διαλέγουν και θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι που λέει. Εκείνη διαλέγει το κρυφτό, ένα κρυφτό διαφορετικό από τα υπόλοιπα, με όπλα και θανάτους για όποιον βρουν. Η Samara Weaving και ο Adam Brody στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας των Matt Bettinelli-Olpin και Tyler Gillett.

Dungeons and Dragons (2023)

Το DnD, όπως είναι γνωστό, ή Μπουντρούμια και Δράκοι όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ένα παιχνίδι ρόλων φαντασίας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1974, δημιουργία των Gary Gigax και Dave Arneson. Εκδίδεται από την Wizards of the Coast που είναι θυγατρική της Hasbro. Το 2000 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία βασισμένη στο παιχνίδι, όπου ανάμεσα σε άλλους έπαιζε ο Marlon Wyans και ο Jeremy Irons. Ο Arneson έκανε ένα καμέο στην ταινία. Το 2005 κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd το σίκουελ και το 2012 επίσης σε dvd το τρίτο μέρος. Το 2023 βγαίνει νέα ταινία βασισμένη στο παιχνίδι, χωρίς να συνδέεται με τις προηγούμενες. Σε σκηνοθεσία των Jonathan Goldstein και John Francis Daley, με τον Chris Pine, την Michelle Rodriguez και τον Hugh Grant στο καστ, η ιστορία διαδραματίζεται στα Ξεχασμένα Βασίλεια, με μια ομάδα κλεφτών να κλέβει ένα λείψανο για χάρη του σατανικού Κόκκινου Μάγου, ο οποίος θέλει για την δημιουργία ενός στρατού νεκρών. Η ομάδα θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον μάγο και να σώσει τον κόσμο.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
16 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos