Αφιέρωμα: 17 σκηνοθέτες, one man/woman show

Published: 25 Mar 2023, 18:47
Συντάκτης:

Οι σκηνοθέτες μπορούν να θεωρηθούν ως κάποια περίεργα όντα που περπατούν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Άνθρωποι με τη δική τους μοναδική ιδιοσυγκρασία, την δική τους ιδιάζουσα ματιά, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη συγκεκριμένη ματιά στις ταινίες τους και να την μοιραστούν με εμάς, τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Κάποιοι σκηνοθέτες θα συνεργάζονται και με άλλους επαγγελματίες του χώρου, είτε για τη διεύθυνση φωτογραφίας, για το μοντάζ ή και για τη μουσική. Είναι ορισμένοι όμως που προτιμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Παρακάτω θα διαβάσετε για 17 ανθρώπους που όχι μόνο σκηνοθετούν, αλλά κάνουν πολλά περισσότερα για τις ταινίες τους:

  1. Αδερφοί Κοέν

Οι Joel και Ethan Coen όχι μόνο έχουν σκηνοθετήσει, αλλά έχουν επιμεληθεί και το μοντάζ των ταινιών τους υπό το κοινό ψευδώνυμό τους “Roderick Jaynes.” Οι δυό τους έχουν προταθεί μαζί μέχρι στιγμής για δεκατρία οσκαρικά βραβεία. Το alter ego τους, Roderick Jaynes προτάθηκε για καλύτερο μοντάζ στο “No Country for Old Men.”

  1. David Lynch

Γνωστός τόσο για τις επιτυχημένες ταινίες του, αλλά και για μία από τις καλύτερες σειρές του αιώνα “Twin Peaks,” ο Lynch είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες εν ζωή. Για το “Inland Empire” ήταν σκηνοθέτης, συγγραφέας, διευθυντής φωτογραφίας, αλλά επιμελήθηκε και το μοντάζ της ταινίας, η οποία γυρίστηκε αποκλειστικά από τον ίδιο σε digital video, με μία κάμερα χειρός Sony DSR-PD150.

  1. Shane Carruth

Ο Carruth απέδειξε με τα “Primer” και “Upstream Color” πως μπορεί να έχει απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία, αφού και στα δύο ήταν σκηνοθέτης, συγγραφέας, και συνθέτης μουσικής, ενώ ταυτόχρονα επιμελήθηκε το μοντάζ. Το “Primer” κέρδισε δύο βραβεία στο φεστιβάλ Sundance, ενώ το “Upstream Color” ένα βραβείο στο ίδιο φεστιβάλ.

  1. Takeshi Kitano

Στα περισσότερα πρότζεκτ του ο Kitano αναλαμβάνει και το μοντάζ. Τα “Boiling Point,” “Kikujiro,” και πιο πρόσφατα το “Outrage Code” είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά του. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την ιδιοσυγκρασία των ταινιών του, ενώ έχει χαρακτηριστεί ο «αληθινός διάδοχος» του Akira Kurosawa. Καλά, οκ. 

  1. Robert Rodriguez

Ο Rodriguez σκηνοθέτησε, αλλά και επιμελήθηκε του μοντάζ της πρώτης μεγάλης του indie επιτυχίας “El Mariachi.” Έκτοτε έγινε γνωστός για τα “Desperado” και “From Dusk Till Dawn,” στα οποία πάλι κρατούσε τα καλλιτεχνικά ηνία. Κάτι που συνέβη και στο “Sin City: A Dame to Kill For”. Ενδυματολογικά, είναι γνωστός στον χώρο λόγω των καπέλων που φορά.

  1. Clint Eastwood

Ο Eastwood είναι γνωστός για το γεγονός πως ο ίδιος συνθέτει τη μουσική των ταινιών του. Τα “Million Dollar Baby,” “Changeling,” “Flags of Our Fathers,” “Hereafter,” και “Mystic River” είναι ίσως από τα πιο γνωστά. Ο ίδιος κιόλας συνέθεσε τη μουσική για το “Grace is Gone” του James C. Strouse.

  1. Gus Van Sant

Ο Γκας Βαν Σαντ σκηνοθέτησε αλλά έκανε και το μοντάζ της πρώτης του ταινίας “Maria Noche.” ‘Εκτοτε συνεχίζει να εκτελεί αυτόν τον διπλό ρόλο, με τα “Gerry,” “Paranoid Park,” “Elephant,” και “Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot” να αποτελούν παραδείγματα.

  1. Steven Soderbergh

Τί να πούμε και για τον φοβερό Soderbergh, ο οποίος όχι απλά σκηνοθετεί αλλά γυρίζει τις ίδιες του τις ταινίες. Μερικά παραδείγματα είναι τα “Traffic,” “Logan Lucky,” και “Unsane.” Λειτουργεί ως διευθυντής φωτογραφίας υπό το ψευδώνυμο “Peter Andrews” αλλά και κάνει το μοντάζ των ταινιών του με το ψευδώνυμο “Marry Ann Bernard.”

  1. Reed Morano

Η Morano κέρδισε τη φήμη της αρχικά ως διευθύντρια φωτογραφίες για διάφορες indie ταινίες, με την πιο γνωστή να είναι το “Frozen River.” Όταν μεταπήδησε στην καρέκλα του σκηνοθέτη, δεν άφησε αυτό το ρόλο πίσω της. Τα “Meadowland” και “I Think We’re Alone Now” είναι οι δύο μεγάλου μήκους ταινίες της, στις οποίες είναι σκηνοθέτης και διευθύντρια φωτογραφίας.

  1. Quentin Tarantino

Ο Tarantino συνήθως συνεργάζεται με τον Robert Richardson, έναν διευθυντή φωτογραφίας που προτιμά και ο Martin Scorsese. Παρ’όλα αυτά, στο “Deathproof” ο Tarantino κράτησε ο ίδιος την κάμερα.

  1. Nicolas Roeg

Ο Roeg ξεκίνησε και αυτός ως διευθυντής φωτογραφίας, όπως και η Morano. Ο εμβληματικός Βρετανός σκηνοθέτης λειτούργησε και ως σκηνοθέτης αλλά και ως διευθυντής φωτογραφίας στα “Walkabout” και “Fahrenheit 451.”

  1. Gaspar Noe

Ο Gaspar Noe βρήκε την ευκαιρία να γίνει γνωστός στη βιομηχανία του σινεμά λόγω της συνεργασίας του με την Lucile Hadzihalilovic για το δράμα “La Bouche de Jean-Pierre."  Ύστερα συνεργάστηκε με τον διευθυντή φωτογραφίας Benoit Debie στα σκηνοθετικά εγχειρήματά του όπως για παράδειγμα τα “Enter The Void,” και “Irreversible.” Στο τελευταίο ο Gaspar Noe ήταν και ο κάμεραμαν. Τέλος, σε όλες του τις τανίες έχει επιμεληθεί πλήρως ή σε μερικό βαθμό το μοντάζ.

  1. Doug Liman

Ο Doug Liman είχε το διπλό καθήκον του σκηνοθέτη αλλά και διευθυντή φωτογραφίας στο κάλτ σκηνοθετικό ντεμπούτο του “Swingers.” Στις επόμενές του ταινίες “Go,” και “Fair Game” είχε πάλι τις ίδιες αρμοδιότητες.

  1. Tony Kaye

Ο Tony Kaye συνήθως εκτελεί χρέη σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας στις ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε τα “American History X,” και “Detachment”

  1. Akira Kurosawa

Ο τεράστιος Ιάπωνας δημιουργός σκηνοθετούσε αλλά έκανε και το μοντάζ των ταινίων του. Τα “Seven Samurai,” “Yojimbo,” “Ran,” και “Rashomon,” είναι ορισμένα παραδείγματα.

  1. John Carpenter

Ο Carpenter αποτελεί "διπλή απειλή", αφού είναι σκηνοθέτης και συνθέτης μουσικής. Αν και η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι η μουσική για το “Halloween,” ο Carpenter έχει επίσης συνθέσει τη μουσική για τα “Assault on Precinct 13,” “The Fog," και “Escape From New York,” τα οποία φυσικά σκηνοθέτησε ο ίδιος.

  1. Alfonso Cuaron

Το “Roma” έκανε (δικαίως) πάταγο, το οποίο ο Cuaron όχι μόνο σκηνοθέτησε, αλλά έγραψε, γύρισε και επιμελήθηκε του μοντάζ. Η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη στην οποία ο Cuaron λειτουργεί ο ίδιος ως διευθυντής φωτογραφίας για κάποιο πρότζεκτ του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos