Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Δημοσίευση: 1 Νοε. 2014, 02:18

«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών μετά τη Βίβλο.

Την ίδια θερμή αποδοχή έχει και το ομώνυμο θεατρικό έργο, όποτε και όπου ανέβει στο θέατρο. Στο παρελθόν η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε γνωστή αθηναϊκή σκηνή σε μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου - Δημήτρη Μοθωναίου και έτσι επιλέχθηκε να παρουσιαστεί εκ νέου στο θέατρο Χυτήριο τη φετινή σεζόν 2014-15 σε νέα σκηνοθετική προσέγγιση και με καινούριο cast.

Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φρανκφούρτη, το έργο των Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, περιγράφει την ζωή της ίδιας και του οικείου περιβάλλοντός της, ενόσω κρύβονταν σε καταφύγιο κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς των Ναζί. Ως θεατρικό έργο - ντοκουμέντο είναι μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού, που παραμένει διαχρονικό και συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Συγχρόνως, ως έργο - σύμβολο παραδίδει μαθήματα ζωής, απολύτως χρήσιμα ως προς την επικαιρότητά τους.

Οι πρώτες του εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία το 1947 και στην Αμερική το 1952, ενώ μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες, πουλώντας περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρώτο θεατρικό ανέβασμα έγινε στο Μπρόντγουεη το 1955 κι αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με τα βραβεία Tony, Pulitzer και Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Από τότε, οι παραστάσεις του σε όλον τον κόσμο ήταν πάντοτε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με τεράστια εμπορική επιτυχία, ενδεικτικά ελληνικά παραδείγματα της οποίας είναι η παράσταση του 1955 με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου, όπως επίσης η παράσταση του 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.

Η παράσταση του Χυτηρίου απευθύνεται και στο μαθητικό - φοιτητικό κοινό, ενώ η διδασκαλία αποσπασμάτων στη λογοτεχνία του Γυμνασίου και η αναφορά στο πρόσωπο της Άννας Φρανκ στους μαθητές Λυκείου, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς ως προς την παρακολούθησή της. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 στο θέατρο Χυτήριο.

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία Παρασκευή στις 8.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων 18 € κανονικό, 15€ φοιτητικό και 12€ ανέργων (για τις πρωινές παραστάσεις, σε συνεννόηση με τα σχολεία). Διάρκεια 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης. Διανομή: Γιάννης Νταλιάνης, Κερασία Σαμαρά, Σταυρούλα Μάκρα, Μαρία Μοσχούρη, Χάρης Σώζος, Τζούλη Σούμα, Δημήτρης Μαχαίρας, Μαρλέν Σαΐτη, Σαράντος Γεωγλερής. ΧΥΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ” Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός) τηλ.: 2103412313, 695 1787821 http://www.chytirio.gr 

Δημοσίευση: 1 Νοε. 2014, 02:18
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6900
Spentzos
6000
Feelgood
4752
Tanweer
2820
Spentzos
2800