Αφιερωματα

Αφιέρωμα: Ρόλοι που έγιναν recasting μετά το ξεκίνημα των γυρισμάτωνΟι ρόλοι ταινιών συχνά αναδιαμορφώνονται σε διάφορα στάδια της παραγωγής (ειδικά στα αρχικά), αλλά ποτέ δεν είναι ιδανικό για τον σκηνοθέτη ή το στούντιο όταν ο ρόλος πρέπει να αναδιαμορφωθεί αφού έχει ξεκινήσει το γύρισμα. Σταματά την παραγωγή και την ανακατασκευή και η ταινία κοστίζει χρήματα και αυξάνει τους προϋπολογισμούς, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε τον χαρακτήρα πραγματικά σπουδαίο. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις «ανωτέρας δύναμης», όπως η πρόσφατη αντικατάσταση του Κέβιν Σπέισι με τον Κρίστοφερ Πλάμερ για το «All the money in the world» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με αφορμή τις κατηγορίες του πρώτου για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, με αφορμή την οποία σας παραθέτουμε άλλες 14 αντίστοιχες περιπτώσεις:

MARTY MCFLY, “BACK TO THE FUTURE”

Ο Michael J. Fox ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Robert Zemeckis για να ενσαρκώσει τον Marty McFly, αλλά ο ηθοποιός δεν μπόρεσε να αποδεσμευτεί από την τηλεοπτική σειρά «Family Ties». Ο Eric Stoltz επιλέχθηκε έχοντας εντυπωσιάσει τους παραγωγούς με την οντισιόν του και με τον ρόλο του στην ταινία «Mask». Ο Zemeckis συνειδητοποίησε τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων ότι είχε δώσει λάθος ρόλο στον Stoltz. Προφανώς, ο Stoltz έριχνε περισσότερο βάρος στη δραματική πτυχή του McFly από ότι στην κωμική. Η παραγωγή σταμάτησε, ώστε να ξαναγίνει κάστινγκ για τον ρόλο, γεγονός που επιβάρυνε με επιπλέον 3 εκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό της ταινίας. Ο Fox προσχώρησε στο έργο με μια συμφωνία που δήλωνε ότι το «Family Ties» θα παρέμενε η πρώτη προτεραιότητά του.

SAMANTHA, “HER”

Ο Spike Jonze γύρισε το «Her» με την Samantha Morton στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, Samantha. Η Morton δεν είχε επαφή με τον Joaquin Phoenix στο σετ και εκτέλεσε τον ρόλο  της ζωντανά σε έναν θάλαμο ηχογράφησης. Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, ο Jonze συνειδητοποίησε ότι η Morton δεν ήταν κατάλληλη για τον ρόλο. «Όταν έφτασε η στιγμή της μεταπαραγωγής και ξεκινήσαμε την επεξεργασία, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που χρειάζονταν ο χαρακτήρας / η ταινία ήταν διαφορετικό από αυτό που είχαμε δημιουργήσει εγώ και η Samantha», δήλωσε ο Jonze στο Vulture εκείνη την εποχή. «Έτσι, ξανακάναμε κάστινγκ και από τότε ανέλαβε η Scarlett τον ρόλο». Ο Jonze και η Johansson δούλεψαν πάνω στην φωνή του χαρακτήρα για τέσσερις μήνες και οι νέες σκηνές γυρίστηκαν στα τέλη του καλοκαιριού του 2013.

TONY, “THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS”

Είχαν ξεκινήσει μόλις ένα μήνα τα γυρίσματα της ταινίας φαντασίας του Terry Gilliam, όταν πέθανε ο Heath Ledger. Η παραγωγή διακόπηκε αόριστα καθώς ο Gilliam σκεφτόταν αν θα μπορούσε να συνεχίσει την ταινία χωρίς τον Ledger. Ο σκηνοθέτης είχε την ιδέα να μεταμορφώνεται ο χαρακτήρας του Ledger καθώς περνούσε μέσα από τα διάφορα μαγικά βασίλεια της ταινίας. Αρχικά ο Gilliam επρόκειτο να πειραματιστεί με το ίδιο CGI που χρησιμοποιήθηκε στο «The Curious Case του Benjamin Button», αλλά ανέθεσε στον Johnny Depp, τον Colin Farrell και τον Jude Law την ενσάρκωση των παραλλαγών του χαρακτήρα του Ledger.

CAPTAIN BENJAMIN L. WILLARD, “APOCALYPSE NOW”

Ο Martin Sheen ήταν η πρώτη επιλογή του Francis Ford Coppola για να παίξει τον ρόλο του Captain Benjamin L. Willard στο «Apocalypse Now» αλλά ο ηθοποιός είχε ήδη δεσμευτεί για μια άλλη ταινία εκείνη την εποχή. Ο σκηνοθέτης έδωσε τον ρόλο στον Harvey Keitel, αλλά συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ότι ο ηθοποιός δεν ήταν κατάλληλος για το ρόλο. Ο Coppola ήθελε την παθητικότητα του Willard να είναι ένα από τα καθοριστικά του χαρακτηριστικά, αλλά ο Keitel ήθελε να κάνει τον χαρακτήρα πιο ενεργό. Ο Coppola εγκατέλειψε το σετ και πέταξε στο Λος Άντζελες για να αναθέσει στον Sheen τον ρόλο.

DWAYNE HICKS, “ALIENS”

Ο James Remar είχε λάβει αρχικά τον ρόλο του Dwayne Hicks στο «Aliens» του James Cameron, αλλά αποχώρησε από την παραγωγή λόγω «διαφορών στο δημιουργικό κομμάτι». Ο ηθοποιός αργότερα εξήγησε ότι στην πραγματικότητα απολύθηκε μετά τη σύλληψή του για κατοχή ναρκωτικών. Ο Michael Biehn αντικατέστησε τον Remar, αλλά η πλάτη του δεύτερου υπάρχει ακόμη σε κάποιες σκηνές που ήταν υπερβολικά δαπανηρές για να τις ξαναγυρίσουν.

ZEE, “THE MATRIX RELOADED”

Η μουσική καλλιτέχνης Aaliyah άρχισε να κάνει την εμφάνιση της στο Χόλλυγουντ με ρόλους στο «Romeo Must Die» και «Queen of the Damned», αλλά ο πιο γνωστός ρόλος της ήταν όταν ενσάρκωσε την Zee στο «The Matrix Reloaded». Η Aaliyah πέθανε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Τα αδέρφια Wachowski αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν τις σκηνές της με την Nona Gaye.

PADDINGTON, “PADDINGTON”

Όπως και με την Samantha Morton στο «Her», ο Colin Firth παρείχε αρχικά την φωνή για το ομώνυμο αρκουδάκι κατά τη διάρκεια της παραγωγής του «Paddington», ώσπου οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν στην αίθουσα επεξεργασίας ότι ο ώριμος τόνος του Firth ήταν λάθος για τον ρόλο. Ο Firth εγκατέλειψε το έργο και έδωσε στον Ben Whishaw  τον ρόλο.

V, “V FOR VENDETTA”

Ο James Purefoy πέρασε έξι εβδομάδες γυρίζοντας τον ρόλο του αναρχικού τρομοκράτη V πριν ξεκινήσει να κουράζεται από το ότι έπρεπε να υποδύεται τον χαρακτήρα πίσω από μια μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Δεδομένου ότι το πρόσωπο του χαρακτήρα δεν εμφανίζεται ποτέ στην οθόνη, η αντικατάσταση του Purefoy δεν ήταν και τόσο μεγάλο εμπόδιο για την παραγωγή. Ο Hugo Weaving, ο οποίος είχε ήδη συνεργαστεί με τους παραγωγούς στο «The Matrix», αντικατέστησε τον Purefoy.

LENINA HUXLEY, “DEMOLITION MAN”

Η Lori Petty συμμετείχε μόλις δύο μέρες στα γυρίσματα ως υπολοχαγός Lenina Huxley προτού ο παραγωγός Joel Silver αποφάσισε να την αντικαταστήσει. Η Petty και ο Silver δεν είχαν τις ίδιες βλέψεις για το χαρακτήρα και ο Silver ανέφερε τις «δημιουργικές διαφορές» ως τον λόγο για τον οποίο αποχώρησε η Petty. Πολύ γρήγορα ο ρόλος της Huxley δόθηκε στην Sandra Bullock και κατέληξε να είναι ένας από τους πρώτους ρόλους της.

MEG ALTMAN, “PANIC ROOM”

Η Nicole Kidman πήγε από τη συνεργασία με τον Baz Luhrmann στο «Moulin Rouge!» στη συνεργασία της με τον David Fincher στο «Panic Room». Η ηθοποιός είχε τραυματιστεί στο πόδι στα γυρίσματα της πρώτης και τελικά υποχρέωσε τον Fincher και τους παραγωγούς να δώσουν αλλού τον σωματικά απαιτητικό ρόλο μετά από 18 ημέρες γυρισμάτων. Η Foster, η οποία ήδη γνωριζόταν με τον Fincher από τότε που επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει  «The Game» λίγα χρόνια νωρίτερα, πήρε τον ρόλο και είχε μόνο εννέα ημέρες για να κάνει πρόβες.

ELI SUNDAY, “THERE WILL BE BLOOD”

Ο Paul Dano αρχικά δεν θα έπαιζε δύο χαρακτήρες στο «There Will Be Blood» του Paul Thomas Anderson. Ο ηθοποιός Kel O'Neil είχε επιλεχθεί αρχικά για τον ρόλο του Eli Sunday, με τον Dano να παίρνει τον μικρότερο ρόλο του Paul Sunday, αλλά δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων ο Anderson αντικατέστησε τον O'Neil και αποφασίστηκε ότι ο Dano θα ενσαρκώσει και τους δύο αδερφούς Sunday. Ο Dano είχε μόνο τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστεί για τον μεγαλύτερο ρόλο. Φήμες λένε ότι O'Neil φοβόταν να παίξει με τον Daniel Day-Lewis.

ARAGORN, “THE LORD OF THE RINGS”

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον άλλον εκτός από τον Viggo Mortensen στον ρόλο του Aragorn στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», αλλά η παραγωγή άρχισε με τον Stuart Townsend στον εικονικό ρόλο στην ταινία «The Fellowship of the Ring». Μόλις τέσσερις μέρες από την έναρξη των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης Peter Jackson συνειδητοποίησε ότι ο ηθοποιός ήταν πολύ νέος για το ρόλο και αποφάσισε ότι η συνεργασία έπρεπε να λήξει. Ο Townsend είχε ξεκινήσει ήδη αρκετούς μήνες πριν προπονήσεις σε πολεμικές τέχνες. Η αναζήτηση για τον τέλειο Aragon περιλάμβανε τον Russell Crowe και τον Daniel Day-Lewis, αλλά ο ρόλος τελικά (και δικαίως) ανατέθηκε στον Mortensen.

CAPTAIN QUEENAN, “THE DEPARTED”

Ο Ιρλανδός ηθοποιός Gerard McSorley («In the Name of the Father»,

«Bloody Sunday») είχε ήδη μαγνητοσκοπήσει το ρόλο του καπετάνιου Oliver Charles Queenan στο «The Departed» όταν ο Martin Scorsese αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Martin Sheen. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish Times, ο McSorley είχε γυρίσματα στο Μπρούκλιν και πέρασε αρκετές εβδομάδες στη Βοστώνη μιλώντας με αστυνομικούς.

SHREK, “SHREK”

Το πράσινο τέρας, ο Shrek, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κινηματογραφικούς ρόλους του Mike Myers, το οποίο αποτελεί μαρτυρία για τις κωμικές ικανότητές του, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια φωνητική ερμηνεία. Όμως ο Myers ανέλαβε τον ρόλο αφού πρώτα ο ρόλος είχε δοθεί στον Chris Farley. Η ταινία δημιουργήθηκε στην DreamWorks και ο ηθοποιός ξεκίνησε να καταγράφει σχεδόν όλο το διάλογο (αναφορές θέλουν τον Farley να έχει ολοκληρώσει το 80% -90% του φωνητικού έργου). Μετά το θάνατο του Farley, ο Myers ανέλαβε τον ρόλο και η DreamWorks έπρεπε να τον ηχογραφήσει από το μηδέν.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού
AfterWords

Δημοσίευση: 12 Απριλίου 2018, 20:09

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

private life
Σύνοψη: Ο Richard (Paul Giamatti) και η Rachel (Kathryn...
7 hours
7 hours
Άραγε θα δούμε το Blade Runner να μεταφέρεται στην...
7 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο