Tribeca 2013: Τι, πως, γιατί.

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2013, 16:25

To Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη ξεκινά αύριο Τετάρτη 17/4 και ο Τάσος Κλειδωνόπουλος θα το καλύψει για το MOVE IT, το μοναδικό ελληνικό μέσο που θα δώσει το παρόν με διαπιστευμένο συνεργάτη στο διάσημο Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (ο γνωστός)!

Η TriBeCa [προφέρεται Τραϊμπέκα] είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, hip και [σχεδόν αναπόφευκτα] ακριβές γειτονιές της πόλης της Νέας Υόρκης. Το όνομά της είναι το ακρώνυμο που δημιουργείται από τις πρώτες συλλαβές της πρότασης “Triangle Below Canal Street”, και αναφέρεται στο τρίγωνο που δημιουργούν οι Canal Street, West Street και Broadway στο νότιο μέρος του Μανχάταν. Η TriBeCa ήταν από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν, από τα τέλη του 18ου αιώνα, και μέχρι τις δεκαετίες 1960-1980, είχε γεμίσει με loft, καλλιτέχνες και studio. Στην ανοδική αυτή πορεία, όμως, αποτέλεσαν τροχοπέδη οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου έπληξαν την περιοχή σε ένα ευρύ οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο.

Η TriBeCa όμως ανέκαμψε ιδιαιτέρως γρήγορα, με την πολύτιμη βοήθεια κρατικών και μη παραγόντων [συμπεριλαμβανομένου του Tribeca Film Festival], με αποτέλεσμα αυτή η μικρή γειτονιά του Μανχάταν να αποτελεί πλέον μία σύγχρονη κινηματογραφική μέκκα! Το Tribeca Film Festival είναι το… παιδί του θρυλικού Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σε συνεργασία με την παραγωγό Τζέιν Ρόζενταλ και τον [κτηματοεπενδυτή και φιλάνθρωπο] σύζυγό της, Κρεγκ Χάτκοφ. Το φεστιβάλ, αν και λέγεται ότι ήταν στα σκαριά πριν τις επιθέσεις της 11/9, έγινε η αφορμή για τη ριζική αναζωογόνηση της πληγωμένης γειτονιάς της Νέας Υόρκης. Το ντεμπούτο του έγινε το Μάιο του 2002 και κράτησε τέσσερις μόλις μέρες και ο στόχος του φεστιβάλ ήταν να «κάνουν τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα και γενικά το κοινό να βιώσουν τη δύναμη του σινεμά επαναπροσδιορίζοντας την εμπειρία ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ». Αναμφίβολα, η δύναμη ενός ονόματος σαν αυτό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο έδωσε στο Tribeca Film Festival μία ιδιαίτερη ώθηση, και σε συνδυασμό με τη στρατηγική τοποθεσία του στην καρδιά του downtown Manhattan, χρόνο με το χρόνο, εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα κινηματογραφικών φεστιβάλ των ΗΠΑ.

Φέτος, στις 17 Απριλίου, ανοίγει την αυλαία του η 12η διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και μέχρι και τις 28 Απριλίου [έχοντας πλέον υπερδιαπλασιάσει τη διάρκειά του σε σχέση με την παρθενική διοργάνωση!] η Tribeca βάζει τα καλά της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί παγκόσμιες και μη κινηματογραφικές πρεμιέρες ταινιών όλων των ειδών, από μεγάλες παραγωγές του Hollywood σε μικρές ανεξάρτητες παραγωγές. Εκτός, όμως, από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, το Tribeca Film Festival είναι γεμάτο και από μία πληθώρα εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνει από πάνελ με διακεκριμένους καλεσμένους και ομιλητές, συναυλίες και προβολές ταινιών σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι και ένα all day street fair για να σηματοδοτήσει το τέλος του φεστιβάλ!

Μέχρι τότε όμως… έχουμε πολλά, πάρα πολλά ακόμα να πούμε και να μάθουμε για το Tribeca Film Festival!

Τάσος Κλειδωνόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Suncoast

Suncoast

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Η 17χρονη Ντόρις έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της παιδικής κι εφηβικής της ηλικίας...
7 ώρες
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos