Εύκολος στόχος

Εύκολος στόχος - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Γαλλία, 2012. Η συνδικαλιστική εκπρόσωπος της Areva, πολυεθνικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Μορίν Κίρνεϊ εντοπίζεται στο υπόγειο του σπιτιού της δεμένη χειροπόδαρα. Έχει ένα καπέλο στο κεφάλι της, χαραγμένο στην κοιλιά της ένα Α και το μαχαίρι τοποθετημένο μέσα στα γεννητικά της όργανα. Αυτή είναι η αρχή της αφήγησης του “La Syndicaliste” και το πιο τραυματικό σημείο της ιστορίας μιας γενναίας γυναίκας, που τόλμησε να σταθεί απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο και το πλήρωσε ακριβά.

Άποψη: Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Caroline Michel-Aguirre, η ταινία του Jean-Paul Salomé ξετυλίγει το χρονικό μιας αληθινής ιστορίας κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων και μεγάλων αμφιβολιών. Το πρώτο μισό της αφορά την μάχη που έδωσε η συνδικαλίστρια Μορίν Κίρνεϊ για να σώσει 50.000 θέσεις εργασίας στην γαλλική Areva, αφότου έλαβε απόρρητες πληροφορίες ότι ο άλλος εθνικός γίγαντας της πυρηνικής ενέργειας, η γαλλική EDF, επιδίωκε να συνεργαστούν από κοινού με την Κίνα για την κατασκευή φθηνών πυρηνικών σταθμών, πουλώντας τόσο την τεχνογνωσία όσο και τους εργαζομένους τους, κάτω φυσικά από την μύτη των αρχών. Σε αυτό το μισό, ο ρυθμός είναι συγκεκριμένος και ταχύς και δυστυχώς το ενδιαφέρον χάνεται υπό το βάρος τόσων πληροφοριών, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα ιδιαίτερο και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει.

Όταν ο σκληρός αγώνας της Κίρνεϊ διακόπτεται από μια βίαιη επίθεση στο σπίτι της, τα πράγματα αλλάζουν και υποψίες αρχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς αμφισβητείται σοβαρά το τι συνέβη. Μήπως το φαντάστηκε; Μήπως είναι ένα σχέδιό της για να τραβήξει την προσοχή; Μήπως, όπως την ρώτησε ένας προϊστάμενος, «απλά την βρίσκει να το παίζει πιο σημαντική απ’ ότι είναι»;

Καθώς αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο η αμφιβολία, η ταινία μετατρέπεται σε ένα περισσότερο εσωτερικό ψυχολογικό θρίλερ, που παρουσιάζει επιτυχώς την βία που μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή στο επαγγελματικό επιχειρηματικό περιβάλλον, την δυσκολία, την πίεση, τις προκλήσεις, το βάρος που κουβαλά η αποκάλυψη της αλήθειας στον σημερινό κόσμο της διαφθοράς και τα πολλαπλά του επίπεδα, το τι σημαίνει μέσα σε αυτή την συνθήκη να είσαι γυναίκα.

Η Μορίν Κίρνεϊ ήταν μια γυναίκα σε έναν κόσμο ανδρών, ένας δυναμικός, διεκδικητικός χαρακτήρας του επιχειρηματικού κόσμου, με καριέρα και αξιώσεις, που τόλμησε να ρισκάρει τα πάντα και αυτό τελικά την έκανε χίλια κομμάτια, οδηγώντας την στο να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό, την πραγματικότητα και την εμπειρία της. Όχι και τόσο άγνωστη συνθήκη, έτσι;

Αν και θα θέλαμε περισσότερη αιχμηρότητα, ειδικά σε ότι αφορά τις πιο κοινωνικές και έμφυλες προεκτάσεις και τον ρόλο της εξουσίας, και έναν πιο ανεβασμένο, στοιχειωτικό ρυθμό, το φιλμ διατηρεί την προσοχή μας, εισάγοντας μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες γύρω από την πικρή αλήθεια της μεγαλοεπιχειρηματικής διαφθοράς και το πώς λειτουργεί, γύρω από την δικαιοσύνη και τις διεκδικήσεις της στον σημερινό κόσμο. Έπειτα, η Isabelle Huppert είναι όπως πάντα καθηλωτική, «κουβαλώντας» μια αφήγηση που πιθανά δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτήν.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Σεπτεμβρίου 2023, 02:31
Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2023, 11:15
Τίτλος:
Εύκολος στόχος (La syndicaliste)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
121
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos