Παγκόσμια πρωτοτυπία: Σινεμά - ξενοδοχείο!

Δημοσίευση: 6 Φεβ. 2018, 22:14

Στο φετινό φεστιβάλ του Ρότερνταμ οι επισκέπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς ξαπλώνουν και βλέπουν σε μία μεγάλη, κυκλική οθόνη μία ταινία γεμάτη ονειρικές εικόνες που σε ταξιδεύουν. Δεν πρόκειται παρά για το νέο installation του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Apichatpong Weerasethakul, το Sleepcinemahotel, στο οποίο έχει μετατραπεί ο χώρος στο Beurs-World Trade Center στο Ρότερνταμ, τοποθετώντας κρεβάτια και προβάλλοντας μια ταινία 120 ωρών.

Ο Weerasethakul σε ταινίες του όπως "Τροπική ασθένεια", "Σύνδρομα και ένας αιώνας" και "O θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του (Χρυσός Φοίνικας 2010)" θολώνει τη διάκριση ανάμεσα στον ύπνο και την αφύπνιση, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Αυτή η τάση του κορυφώθηκε στην τελευταία του ταινία, Cemetery of splendour (2015), όπου οι ήρωες που πλήττονται από μία ασθένεια που τους κάνει να κοιμούνται, περιπλανούνται σε μία ονειρική πραγματικότητα που τους προσφέρει μία ανάπαυλα από την καταπίεση της ζωής τους. Έτσι, δεν ξαφνιάζει το νέο του εγχείρημα καθώς ο σκηνοθέτης σε πολλές συνεντεύξεις του έχει μιλήσει για τη συνεργία ανάμεσα στον ύπνο και την παρακολούθηση ταινιών, πιστεύοντας ότι είναι ένας τρόπος να έρθει ο θεατής σε μία βαθύτερη συζήτηση με αυτό που παρακολουθεί.

Το 2016 είχε οργανώσει στην Tate Modern μία ολονυκτία παρακολούθησης ταινιών με τον τίτλο «A night with Apichatpong Weerasethakul».

Το ξενοδοχείο που δημιούργησε αποτελείται από 7 πλατφόρμες σε διαφορετικά ύψη, η καθεμία με ένα κρεβάτι και ένα κομοδίνο. Μία τεράστια κυκλική οθόνη κρέμεται από την οροφή, στην οποία προβάλλεται μία 120 ωρών ταινία με σκηνές από ντοκιμαντέρ από το EYE film institute στο Άμστερνταμ και το ολλανδικό ινστιτούτο ήχων και εικόνας, υπό τους ήχους κυμάτων και πλοίων. Οι θεατές λοιπόν απολαμβάνουν μία αντίστοιχη εμπειρία με τους ήρωες της τελευταίας ταινίας του, βρίσκονται σε μία μικρή ανάπαυλα από τη ζωή τους, μόνοι με τις εικόνες, τους ήχους και τις σκέψεις τους.

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Suncoast

Suncoast

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Η 17χρονη Ντόρις έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της παιδικής κι εφηβικής της ηλικίας...
16 ώρες
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos