Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Άποψη: Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός, θρησκευτικές προκαταλήψεις, στοιχειοθετούν ένα κοινωνικό δράμα με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις, σκηνοθετημένο με σωστό ρυθμό και νεύρο,χωρίς να πέφτει στην παγίδα (ή την ευλογία, όπως το δει κανείς) του γλυκού και ναϊβ σουρεαλισμού, αλλά ούτε και στην ευκολία της φασαριόζικης διδαχής.

Το φιλμ της Τεόνα Μιτέβσκα ακροβατεί με χάρη κάπου ενδιάμεσα και εκπλήσει με την φυσικότητα με την οποία παρουσιάζει τον φανατισμό και τις σχεδόν παρανοϊκές προκαταλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ενώ είσαι έτοιμος να εξοργιστείς, τελικά να συγκινείσαι από τον αφύσικο γολγοθά της ηρωίδας. 

Η ματιά της Μιτέβσκα είναι τολμηρή, η ερμηνεία της Ζορίτσα Νούτσεβα χειμμαρώδης, το σενάριο δεν αποφεύγει κάποιες ευκολίες και κάποιες αχρείαστες υποπλοκές αισθηματικής φύσης. Το ιδιαιτέρως σημαντικό όμως είναι ότι δεν κωλώνει να καταδιώξει με μανία τα κοινωνικο-πολιτικο-θρησκευτικά στερεότυπα και τον πατριαρχικό φανατισμό.

Δεν υπάρχει κάτι φαντασμαγορικά ηρωϊκό, όταν ένας ταπεινός άνθρωπος αφεθεί στην παρόρμηση της στιγμής που θα καταπνίξει τις φοβίες του και θα τον δικαιώσει. Υπαρχει όμως μια γενναιότητα που ζηλεύεις, σε όλο αυτό. 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Νοε. 2019, 15:59
Ενημέρωση: 28 Νοε. 2019, 13:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια (Gospod postoi, imeto i' e Petrunija)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos