Το ξέρουν όλοι

Το ξέρουν όλοι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και το γιο της στο χωριό που μεγάλωσε για το γάμο της αδερφής της.Οι εντάσεις όμως δε λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτή συνεχίζεται μέχρι που το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.

Άποψη: Mε διαφορά η πιο... αδιάφορη στιγμή στην εντυπωσιακή καριέρα του Ιρανού Aσγκάρ Φαραντί, ενός ιδιαίτερα διορατικού δημιουργού, προσεκτικού ανατόμου της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και νατουραλιστή εκφραστή των εσωτερικών διλημάτων των χαρακτήρων του. Χαρίσματα και γνωρίσματα που όμως δεν τα συναντάμε σε τούτο εδώ το ξεθυμασμένο φιλμ που ξεκινά σαν θρίλερ και πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε ένα μελόδραμα που σκηνοθετεί και γράφει εντελώς αποστασιοποιημένα, με αποτέλεσμα ο θεατής να μην καταφέρνει ποτέ να συμπάσχει με το δράμα των πρωταγωνιστών του. 

Ο Φαραντί μοιάζει κάπως σαν χαμένος στην μετάφραση, στην πρώτη του προσπάθεια μακριά από την κουλτούρα της χώρας του και δείχνει επίσης όχι το ίδιο αποτελεσματικός για να διαχειριστεί το μυστήριο και την ίντριγκα, με αποτέλεσμα σεναριακά να επαναλαμβάνεται και να κουράζει. Αποτυγχάνει επίσης να εμπνεύσει και καθοδηγήσει το πρωτοκλασσάτο καστ που διαθέτει, με τον Μπαρδέμ να ξεχωρίζει σταθερά επιβλητικός, τον Νταρίν να μένει εντελώς διακοσμητικός και ανεκμετάλλευτος και την Πενέλοπε στα συνήθη μέτρια ερμηνευτικά της επίπεδα σε πιο overdrama προοπτική. 

Αν συνυπολογίσουμε και την εντελώς χλιαρή εξέλιξη στο φινάλε, αλλά και το μεγάλο μυστικό που "ξέρουν όλοι" και που προδίδεται πολύ νωρίς, θα συνοψίσουμε σε ένα χαρακτηριστικά άνευρο φιλμ, που παρά ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι μεστών και πυκνών διαλόγων, όταν χρειάζεται να ανεβάσει τους τόνους και να δείξει το νεύρο που απαιτείται, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ, δεν σε ιντριγκάρει, καταντάς βαριεστημένος στο όριο της απάθειας.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Δεκ. 2018, 07:09
Ενημέρωση: 3 Ιαν. 2019, 07:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Το ξέρουν όλοι (Todos lo saben)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
132
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos