Το 2010, οι γυναίκες μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας παλεύουν να συμβιβάσουν την πραγματικότητά τους με την πίστη τους. Παρόλο που πολλές διαφωνούν μεταξύ τους σε βασικά πράγματα, πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν μαζί, για να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Η σύναξη των γυναικών στην καρδιά της ιστορίας καταγγέλλει τις ανησυχητικές και τρομακτικές πράξεις μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μια απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας. Οι καταγγελίες των γυναικών που είχαν νοιώσει ναρκωμένες και ξύπνησαν με μελανιές και κάποιες φορές αιμορραγώντας απορρίφθηκαν από του άνδρες της κοινότητας ως αποκυήματα γυναικείας φαντασίας ή σαν αποδείξεις της αμαρτωλής συμπεριφοράς των ίδιων των γυναικών. Όταν όμως αποκαλύπτονται εγκλήματα, κλήθηκε η αστυνομία και έγιναν συλλήψεις. Υπό την πίεση του χρόνου για την αναμενόμενη επιστροφή των ανδρών από την πόλη σε 24 ώρες, οι γυναίκες σκέφτονται και συζητούν την δυνατότητα μιας απόφασης που θα τους αλλάξει τη ζωή, που επιβάλει την συμφιλίωση του αυτοπροσδιορισμού με την πίστη – Μένουν και συγχωρούν τους άνδρες; Ή φεύγουν και ξεκινούν μια καινούργια ζωή;

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μίριαμ Τόους που με τη σειρά του βασίστηκε σε αληθινές μαρτυρίες, η ταινία της Σάρα Πόλεϊ «Γυναικείες Κουβέντες» είναι υποψήφια για 2 Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Θεατρικα προσανατολισμένη στην μεγαλύτερη διάρκειά της και κάπου ίσως κουραστικά διαλογική, η ταινία από την Σάρα Πόλεϊ, κατά βάση ηθοποιό, αλλα και δημιουργό των (Take this waltz, Storiew we tell), επιδεικνύει ξεκάθαρη πολιτκο-κοινωνική ατζέντα, με πλούσιο σε ποιότητα και γλάμουρ καστ, το οποίο με στιβαρές ερμηνείες καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κάτι αντίστοιχο δύσκολα να μπορούσε κανείς να ισχυριστεί για την ταινία που συχνότατα καταλήγει κάπως διδακτική κουνώντας το δάχτυλο και καταφεύγοντας σε αρκετές ευκολίες που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. 

Διακρίναμε μια αυταρέσκεια για την δημιουργό που όμως δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να την επιδείξει, διότι η ταινία, αρκετά επιφανειακή και τελικά δεν ματσάρει με τις γυναίκες-κράχτες του καστ. 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Φεβ. 2023, 04:01
Ενημέρωση: 2 Μαρτίου 2023, 14:13
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Women talking (Γυναικείες κουβέντες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Φεβρουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos