Η Μαρία Άλτμαν είναι μια υπερήλικας εβραία πρόσφυγας που θα κάνει ένα ταξίδι μαζί με έναν νεαρό δικηγόρο προκειμένου διεκδικήσει έναν πίνακα του Klimt που ανήκε στην οικογένειά της, κλάπηκε από τους Ναζί και εκτίθεται πλέον στη Βιέννη. Στον αγώνα της αυτό θα πρέπει να τα βάλει με την Αυστριακή κυβέρνηση. Όταν φτάσουν εκεί, θα βρουν σύμμαχο ένα νεαρό δημοσιογράφο, προκειμένου να τύχουν πρόσβασης στο νομικό υλικό που απαιτείται για το δικαστικό αγώνα της διεκδίκησης. Τελικά τί είναι δικαιοσύνη; Και τί σημαίνει πνευματική ιδιοκτησία της τέχνης; Που ανήκει η τέχνη; Στο λαό; Στον νομικά κατοχυρωμένο ιδιοκτήτη της ή στο δημιουργό της;

Η ταμπέλα της ‘αληθινής ιστορίας’ αποτελεί για μια ταινία ένα εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας, αν και η συγκεκριμένη, θεματολογικά τουλάχιστον, απευθύνεται σε ένα πιο περιορισμένο κοινό. Η Έλεν Μίρεν είναι εξαιρετική στο ρόλο της ως μια γυναίκα που αναζητά τη δικαιοσύνη (?) μια γυναίκα που δεν διεκδικεί τόσο την περιουσία της αλλά το να μην περάσουν στο ντούκου τα εγκλήματα των Ναζί, αλλά ο Ρέινολντς στέκεται πολύ ‘μικρός’ στο δικό του συμπρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα της με αποτέλεσμα να μην πείθει, αφού φωνάζει ‘προσπάθεια’.

Το “The monuments men” της φετινής Μπερλινάλε με μια υφή “Philomena”, εν τέλει μπορεί να φέρνει τη δικαιοσύνη στην οθόνη, αλλά τον θεατή αποτυγχάνει να τον δικαιώσει.

Υπόθεση:
Εξήντα χρόνια μετά την απόδρασή της από τη Βιέννη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία ηλικιωμένη Εβραία γυναίκα, η Μαρία Άλτμαν (Έλεν Μίρεν), ξεκινά την προσπάθειά της να ανακτήσει οικογενειακά κειμήλια που κλάπηκαν από τους Ναζί, μεταξύ των οποίων ο διάσημος πίνακας του Κλιμτ, «Portrait of Adele Bloch-Bauer I». Μαζί με τον άπειρο αλλά τολμηρό νεαρό της δικηγόρο (Ράιαν Ρέινολντς), αρχίζει μια μεγάλη μάχη που τους φέρνει στην καρδιά του αυστριακού καθεστώτος και το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει δύσκολες αλήθειες για το παρελθόν. Η προσωπική της μάχη θα διορθώσει ένα άδικο που έστεκε για δεκαετίες και θα αποδείξει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεκτίμητη.    

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Απριλίου 2015, 20:22
Ενημέρωση: 7 Μαΐου 2015, 13:40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Woman in gold (Γυναίκα από χρυσό)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Απριλίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
2796
Tanweer
2500
Feelgood
2355
Feelgood
2030