The Weasels’ Tale

The Weasels’ Tale - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μια γοητευτική σταρ της χρυσής εποχής του σινεμά, ένας ηθοποιός στο λυκόφως της ζωής του, ένας απογοητευμένος σεναριογράφος και ένας ηλικιωμένος σκηνοθέτης, μοιράζονται ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή.

Η ήσυχη συμβίωσή τους απειλείται όταν ένα νεαρό ζευγάρι προσπαθεί να τους εξαπατήσει κάνοντάς τους να πουλήσουν το σπίτι.

Άποψη: Ο Juan Jose Campanella, ένας από τους σπουδαιότερους Αργεντίνους σκηνοθέτες όλων των εποχών, γνωστός στην χώρα μας για το εξαιρετικό Μυστικό στα Μάτια της (το καλό, το αργεντίνικο, όχι το αποτυχημένο αγγλόφωνο remake), επιστρέφει με νέα ταινία που ταυτόχρονα είναι πιστή στο πνεύμα του δημιουργού της αλλά και ένας φόρος τιμής προς το σινεμά μυστηρίου του 20ού αιώνα, το οποίο προφανώς αναπολεί.

Άλλωστε και η ίδια η ταινία είναι remake του Yesterday’s Guys Used No Arsenic του Αργεντίνου μέντορά του, Jose A. Martinez Suarez. Κυρίως όμως είναι μια «συνέχεια» ή μια νεκρανάσταση του σινεμά του Frank Capra, του Billy Wilder και του Ernst Lubitsch, που μπορεί να μην φτάνει ή έστω να αγγίζει το μεγαλείο τους, αλλά είναι μια τίμια προσπάθεια που παρά τις ανισότητές της, κατορθώνει να πετύχει πλήρως τους στόχους της, αποτέλεσμα της εμπειρίας του σκηνοθέτη της.

Είναι μια κωμωδία μυστηρίου και η αλήθεια είναι πως ο Campanella το έχει περισσότερο στο μυστήριο και τις ανατροπές και λιγότερο στην κωμωδία και έτσι αν και είναι διασκεδαστική ανά στιγμές με κάποιες καλογραμμένες ατάκες, δεν διαθέτει ωστόσο αυτό το δολοφονικό, κυνικά ειρωνικό αλισβερίσι έξυπνων ατακών, που απαιτεί αυτό το είδος, και που συνειδητά αναβιώνει ο Campanella.

Έχει βέβαια ένα εκλεκτό καστ, την μεγάλη κυρία του αργεντίνικου σινεμά Graciela Borges, τον πολύ γνωστό και στην χώρα μας Oscar Martinez, και τους πολύ ταλαντούχους Luis Brandoni και Marcos Mundstock (ο οποίος πέθανε το 2020, η ταινία είναι του 2019) που δίνει σε κάθε φράση νέα διάσταση και δίνουν άλλο βάθος.

Ρεσιτάλ ερμηνείας από τους τέσσερις παλαίμαχους σε μια αυτοαναφορική ιστορία για το ίδιο το σινεμά μιας και υποδύονται μια ξεχασμένη σταρ βραβευμένη με Όσκαρ, έναν σκηνοθέτη της, έναν σεναριογράφο της και τον σύζυγό της ηθοποιό και ζωγράφο, να προσεγγίζουν τα πάντα κινηματογραφικά, ακόμα και τον ίδιο τους τον χαρακτήρα και τα όσα πράττει.

Το μυστήριο παρότι δεν είναι τόσο δυσεπίλυτο όσο στο Μυστικό στα Μάτια της, αλλά είναι της παλιάς σχολής, με μια για τα σημερινά δεδομένα, πιο απλή εξήγηση, παρόλα αυτά κατορθώνει να κρατά την αγωνία και το ενδιαφέρον μέχρι τελευταίας σκηνής σε ένα εξαιρετικό τέλος.

Το ποιος είναι νυφίτσα και ποιος θα πέσει στο κόλπο αλλάζει διαρκώς και η ένταση για την αποκάλυψη όλων δίνει την θέση της ώρες-ώρες σε κάποιες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές από το παρελθόν που ενώνει τους ήρωες και κανείς δεν ξέρει πώς.

Είναι της μόδας να βλέπει κανείς στα θερινά σινεμά επανεκδόσεις ταινιών παλαιότερων δεκαετιών με μυστήρια και black humor. Ας δώσουμε χώρο και ευκαιρία και σε μια σύγχρονη ταινία που ακολουθεί-αρκετά επιτυχημένα-αυτά τα βήματα. Ο Campanella ξέρει. Και εμείς τον εμπιστευόμαστε.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2022, 02:35
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2022, 23:24
Τίτλος:
The Weasels’ Tale (Το κόλπο της νυφίτσας)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ