The USA vs. Billie Holiday

The USA vs. Billie Holiday - κριτική ταινίας

H Μπίλι Χόλιντεϊ συγκέντρωνε τον θαυμασμό και την πλήρη αποδοχή από όλους, με τα τραγούδια και τις ζωντανές της εμφανίσεις. Ήταν και θα παραμείνει μια από τις σπουδαιότερες jazz ερμηνεύτριες στην ιστορία.

Την δεκαετία του 1940 στη Νέα Υόρκη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την βάζει στο στόχαστρο με στόχο να την εμποδίσει να τραγουδήσει το αμφιλεγόμενο «Strange Fruit» που το έβλεπε ως αφορμή για εξέγερση και επιχειρεί να την "σπάσει" συλλαμβάνοντάς της για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. άλλωστε ως εθισμένη στην ηρωίνη, αποτελούσε εύκολο στόχο. 

Ο ακτιβιστής, αλλά και αρκετά αυτάρεσκος  δημιουργός Λι Ντάνιελς («Precious», «The Butler», «Paperboy») επιστρέφει με μια όχι ακριβώς τυπική βιογραφία, περισσότερο μια περιγραφή στην τελευταία δεκαετία της ζωής της απόλυτης jazz ντίβας που πέθανε σε ηλικία 44 ετών,  πάμφτωχη σε υλικά αγαθά, πλούσια σε πάθη, στα οποία και τελικά παραδόθηκε.

Ο Ντάνιελς δυστυχώς δεν καταφέρνει να αξιοποίησει μια προσωπική ιστορία με σπουδαία δυναμική και να απογειώσει την ταινία όπως θα της άξιζε: μοιάζει να μην μπορεί να ελέγξει το υλικό του που αποδεικνύεται ίσως too much to handle.

Αρκείται σε μια αλληλουχία σκηνών που κραυγάζουν λέγοντας ελάχιστα, ένα προσεγμένο διδακτικό by the book χρονικό κακοποιητικών συμπεριφορών, εθισμών στο σεξ και στα ναρκωτικά, ένα μελόδραμα δίχως δράμα, ένα love story χωρίς πραγματική αγάπη, όλα αδέξια τοποθετημένα, με τους περιφερειακούς χαρακτήρες που περιχαράζουν το σύμπαν της μυθικής καλλιτέχνιδας, στο όριο της καρρικατούρας.

Όλες αυτές είναι παράμετροι του φιλμ που όφειλε από σεβασμό και μόνο προς την Μπίλι Χόλιντεϊ, να δουλέψει ο Ντάνιελς, να αξιοποιήσει, να αναδείξει εστιάζοντας στον κοινωνικό απόηχο της ψυχαγωγίας τότε, την υποκριτική προκατάληψη της αμερικανικής κυβέρνησης και την μαγκιά της ντίβας που αντιστεκόταν και όχι να φλυαρεί ακατάπαυστα προσπαθώντας να χωρέσει σε μια αλληλουχία φλας μπακ την ζωή και το παρελθόν της.

Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι που τα καταφέρνει πολύ καλά, είναι στην ανασύσταση της εποχής με τα καλοφωτογραφημένα jazz clubs, το (αυτό το ξέραμε και εκεί δεν μπορούσε μάλλον ευτυχώς, να παρέμβει) μαγικό σάουντρακ, τον τρόπο που καδράρει και φωτίζει την ντίβα του πάνω στην σκηνή, τον πόνο στο βλέμμα της, την σπαρακτική της φωνή.

Και φυσικά στην επιλογή της πρωταγωνίστριας. Η τραγουδίστρια -και πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός- Άντρα Ντέι ερμηνεύει το είδωλό της (κατά δήλωσή της) με ψυχή, με πάθος, χωρίς φόβο, καταφέρνει κάτι που έμοιαζε ασύλληπτα δύσκολο: να γίνει η Μπίλι Χόλιντεϊ, χωρίς να πιθηκίσει μιμητισμό. Με φυσικότητα που συναρπάζει, μαγνητισμό που καθηλώνει, δεν σε αφήνει να πάρεις την ματιά σου από πάνω της, ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Και ο υπογράφων, ως τεράστιος φαν της Billie Holiday, ομολογώ πως παρασύρθηκα (και στην βαθμολογία).

Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2021, 17:03
Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2021, 16:16
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The USA vs. Billie Holiday
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
126
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos