Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; - κριτική ταινίας

Σύνοψη:  Όταν η Λίσα και ο Γκιόργκι συναντιούνται τυχαία σε έναν δρόμο της Γεωργιανής πόλης Κουταΐσι, γεννιέται ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Ο έρωτας τούς χτυπάει τόσο αιφνιδίως που ξεχνούν ακόμα και να ρωτήσουν ο ένας το όνομα του άλλου. Προτού χωρίσουν οι δρόμοι τους, συμφωνούν να συναντηθούν την επόμενη μέρα. Δεν ήξεραν όμως πως η μοίρα τούς επιφύλαξε κάτι διαφορετικό. Θα καταφέρουν να ξανασυναντηθούν; Και αν ναι, θα ξέρουν ποιοι είναι

Γνώμη: Μια φορά κι έναν καιρό, ο Γεωργιανός Αλεξάντερ Κομπερίτζε οραματίστηκε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία με όρους παραμυθιού κι έτσι εγένετο το “Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;”, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το “Let the summer never come again

Μια κατάρα καταδικάζει τον κεραυνοβόλο έρωτα ανάμεσα στη Λίσα και τον Γκιόργκι, αλλάζοντας τα πρόσωπα και των δυο τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Αδυνατώντας να βρουν μια λύση ή έστω μια εξήγηση γι’ αυτό που έχει συμβεί, συνεχίζουν τη ζωή τους, υποφέροντας σιωπηρά ο ένας μακριά από τον άλλο. 

Αλλά και παντού γύρω τους, η ζωή συνεχίζεται στην πόλη Κουτάισι της Γεωργίας: τα αδέσποτα σκυλιά δίνουν ραντεβού στις γέφυρες, τα μικρά παιδιά παρασύρονται από την έκσταση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, οι ενήλικες βλέπουν μετά μανίας Μουντιάλ στα δύο καφέ της πόλης, ενώ μια σκηνοθέτης αναζητά νεαρά ζευγάρια στους δρόμους για τη νέα της ταινία. 

Με αφορμή τον καταραμένο έρωτα του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, ο Κομπερίτζε φτιάχνει ένα ψηφιδωτό αστικής καθημερινότητας, διανθισμένο με στιγμές μαγικού ρεαλισμού και μια στοργική διάθεσή προς την πόλη του Κουτάισι και την ανθρωπογεωγραφία της. Ο αφηγητής του, αυτός που μας διαβάζει ουσιαστικά το παραμύθι της Λίσα και του Γκιόργκι, γκρεμίζει εξ αρχής τον τέταρτο τοίχο, κλείνοντας το μάτι στον θεατή και ενίοτε φιλοσοφώντας για την εποχή μας και την επίδραση που αυτή έχει στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο Κομπερίτζε φαίνεται να είναι κι αυτός ένας άνθρωπος ερωτευμένος: με την πόλη που μας παρουσιάζει μέσα από τον φακό του, με τους ανθρώπους της και με τον κινηματογράφο, ο οποίος έχει τη δύναμη να μας φέρνει πιο κοντά. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που μάλλον δεν άφησε τίποτα έξω από αυτή την ταινία, η οποία σε μαγνητίζει στο πρώτο μέρος, αλλά πλατειάζει εμφανώς στη συνέχεια. 

Όμως, παρά την ξεχειλωμένη διάρκεια της, το “Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;” είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ταινία που καταφέρνει να ρίξει λίγη αστερόσκονη στην απομαγεμένη καθημερινότητά μας. Ο Κομπερίτζε αποδεικνύει ότι έχει τη στόφα του κινηματογραφικού παραμυθά, έτσι ανυπομονούμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη ιστορία που θα επιλέξει να μας διηγηθεί. 

Πρώτη δημοσίευση: 13 Ιαν. 2022, 02:30
Ενημέρωση: 20 Ιαν. 2022, 03:32
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; (Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
150
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Ιανουαρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos