Τα μυστικά της αδερφής μου

Τα μυστικά της αδερφής μου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η νεαρή Souad ζει σε μια πόλη στο Δέλτα του Νείλου, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις νόρμες μιας συντηρητικής και περιοριστικής για τις γυναίκες κοινωνίας και τα όνειρά της για γάμο κι εν γένει μεγαλύτερη ελευθερία, την οποία προς το παρόν της επιτρέπει μόνο ο κόσμος των social media.Κατόπιν ενός τραγικού συμβάντος, η έφηβη αδερφή της Rabab θα προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σ’ένα ιδιότυπο και σύντομο «ταξίδι ενηλικίωσης».

Άποψη: Η επίσημη υποβολή της Αιγύπτου στα φετινά Όσκαρ επί της ουσίας συνιστά ένα έμμεσα φεμινιστικό σχόλιο πάνω στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες του ισλαμικού κόσμου αναφορικά με τις σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο, που πρακτικά τελούν υπό καθεστώς διαρκούς αστυνόμευσης.

Η θεματική εστίαση, για την ακρίβεια, πέφτει στο πώς το συγκεκριμένο γεγονός διαπλέκεται με την ψευδαίσθηση ελευθερίας που παρέχει ο εικονικός κόσμος μηνυμάτων και συνομιλιών στις νεαρές αυτές γυναίκες, ως υποκατάστατο του πραγματικού όπου το να έπρατταν το αντίστοιχο δίχως να καλύπτονται από χιτζάμπ θα συνιστούσε πρόκληση και στόχο κουτσομπολιού.

 Με λίγα λόγια, έχουμε μια πραγμάτευση του μεσοανατολικού φυσικοποιημένου σεξισμού μέσα από ένα σχετικά πρωτότυπο και φρέσκο πρίσμα, πρόσφορο για ψυχογραφική εμβάθυνση.Κι ως προς τον τομέα αυτό, η ταινία είναι επιτυχημένη, καθώς ήδη από την πρώτη σκηνή τίθεται εύληπτα η προβληματική του πώς, σε συμφραζόμενα περιορισμού, η ψηφιακή πραγματικότητα οδηγεί σε μια ονειροπόληση και προβολή ιδανικών εκδοχών του εαυτού που μάλλον τελικά σε πνίγει παρά σε ελευθερώνει.

Η ενδιαφέρουσα, ωστόσο, αρχική ιδέα δεν αξιοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα, μετά από ένα μεστό και λειτουργικό πρώτο μέρος, να ακολουθεί ένα άνευρο δεύτερο μισό, που μοιάζει να καταλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλη διάρκεια σε σχέση τα όσα έχει να προσφέρει δραματουργικά.

Παρότι η νεαρή ηθοποιός που υποδύεται την Rabab είναι πολύ φυσική και με μια απόλυτα ταιριαστή στο ρόλο αναλογία «άγουρου» στοιχείου, το κομμάτι στο οποίο πρακτικά γίνεται αυτή η πρωταγωνίστρια (κι ας μην βρίσκεται το δικό της όνομα στον τίτλο) υπόσχεται να «δώσει απαντήσεις», που πολύ εύκολα μπορούν να εικαστούν ήδη από το πρώτο μέρος.

Ομολογουμένως, η υπαινικτικότητα και οι άρρητοι -λόγω των ισλαμικών παραδόσεων- συσχετισμοί ανάμεσα στα δύο φύλα αποτελούν οργανικό τμήμα του κινηματογράφου των σχετικών χωρών (π.χ. παραπλήσιες αγκυλώσεις θρησκευτικών αποχρώσεων υπήρχαν και στο ιρανικό About Elly).

Εδώ, όμως, το δεύτερο μέρος δομείται προγραμματικά γύρω από ένα σχετικό suspense που τελικά «κορυφώνεται» με παραδοχές λίγο πολύ γνωστές, γειώνοντας τις όποιες προσδοκίες δημιουργεί. Κι εν τέλει η μόνη του λειτουργικότητα περιορίζεται στη συνειδητοποίηση εκ μέρους της Rabab του πόσο δύσκολη υπόθεση γίνεται ο έρωτας για μια γυναίκα στην Αίγυπτο, δηλαδή στην εμπέδωση της αρχικής ιδέας του φιλμ.

Κοντολογίς, στο εσωτερικό του Souad υπάρχει μεν ένας καλός κι αβανταδόρικος πυρήνας, που όμως από ένα σημείο και μετά ξεδιπλώνεται προβλέψιμα κι έτσι δεν καταφέρνει να αναδειχθεί στο έπακρο.

Nόρα Μαυρίδη

Πρώτη δημοσίευση: 17 Φεβ. 2022, 02:27
Ενημέρωση: 24 Φεβ. 2022, 02:04
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Τα μυστικά της αδερφής μου (Souad)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Φεβρουαρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Duke

The Duke

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: O Κέμπτον Μπάντον, ένας σπιρτόζος εξηντάχρονος οδηγός ταξί, έκλεψε το 1961 από την...
9 ώρες