Η λέξη suffragette προέρχεται από τη λέξη suffrage, ήτοι  την ψήφο και το δικαίωμα αυτής και χρησιμοποιήθηκε χλευαστικά από το Βρετανικό τύπο των αρχών του 20ου αιώνα, προκειμένου να περιγράψει τις ακτιβίστριες που αγωνίζονταν για το δικαίωμα αυτό. Οι τελευταίες, ‘υιοθέτησαν’  τη ‘ρετσινιά’ αυτή, προκειμένου να δημιουργήσουν μεγαλύτερη πόλωση και κοινωνικό προβληματισμό στο κοινωνικό τους κίνημα.

Πρόκειται για μια ταινία που εστιάζει στο κίνημα των σουφραζετών των αρχών του 20ου αιώνα (για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών που αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν την ισότιμη μεταχείριση του έως τότε ‘ασθενούς φίλου’ παίρνοντας ακόμα και  το νόμο στα χέρια με τη βία), εμποτισμένη με ένταση και προβληματισμό  και ταυτόχρονα ένα δρυμύ κατηγορώ απέναντι στην ανισότητα των δύο φύλων κσι στο ρατσισμό κάθε μορφής ακόμη και στη σύγχρονη εποχή σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, επαγγελματικό ή μη.

H 24χρονη Μoντ την οποία υποδύεται η ηθοποιός Κάρεϊ Μάλιγκαν, είναι μια φαινομενικά φιλήσυχη εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα στην Αγγλία των αρχών του 20ου αιώνα, που χωρίς αρχικά να έχει ‘αγωνιστική διάθεση’, θα αγανακτήσει, θα της τα φέρουν έτσι οι συγκυρίες και εν τέλει και θα αποφασίσει να υπερασπιστεί την  ισότητα στο χώρο εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη με κάθε κόστος για την ίδια. Χωρίς να το επιδιώκει η ίδια, η ηρωϊδα Μoντ γίνεται ουσιαστικά μπροστάρισα του κινήματος, ενάντια στην κοινωνική αδικία και το ρατσισμό.

Εκτός από την Μάλιγκαν, στο εξαιρετικά δυναμικό καστ συμμετέχουν επίσης η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, η Αν Μαρί Νταφ αλλά και -για πολύ λίγο- η Μέριλ Στριπ. Η σκηνοθέτης Σάρα Γκάβρον  επιλέγει την ανθρωποκεντρική σκοπιά,  επικεντρώνεται στην πρωταγωνίστρια,  δίνοντας στο χαρακτήρα της τη δυναμική ενός ολόκληρου κινήματος με ένταση που θα έρθει κλιμακωτά, σε σενάριο της Άμπι Μόργκαν («Iron Lady”, “Shame”).

Μιλάμε για μια σπουδαία ερμηνεία της Μάλιγκαν πέρα από ρόλους που την έχουμε συνηθίσει, αφού ουσιαστικά παίρνει πάνω της ολόκληρη την ταινία, ενώ καθηλωτική είναι και η ερμηνεία των Κάρτερ και Νταφ. Ωστόσο σεναριακά κλισέ που δυστυχώς δεν έχουν αποφευχθεί, καθώς επίσης και κάποια ‘σκαμπανεβάσματα’ σε στιγμές έντασης που κάνουν την ταινία πιο χλιαρή είναι από τις αδυναμίες της ταινίας.

Πρόκειται για μια  περισσότερο ιστορική-κοινωνιολογική ταινία για τη δικαιοσύνη, τα  κοινωνικά δικαιώματα και τα ιδανικά που έγινε για να δείξει στο κοινό πράγματα που αγνοεί ακόμα και σήμερα σχετικά με τον αγώνα των γυναικών, τα δεινά που υπέστησαν, τις διαδικασίες στις οποίες υποβλήθηκαν και όλη  την πορεία ενός αγώνα που οδήγησε σε όλα αυτά που η σύγχρονη κοινωνία θεωρεί δεδομένα, ενώ τότε δεν ήταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβολή της συγκεκριμένης ταινίας έχει αποτελέσει αφορμή για διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φεμινιστικών κινημάτων ανά τον κόσμο (θυμηθείτε τι έγινε στο Λονδίνο εδώ http://www.moveitmag.gr/news/hamos-apo-tis-feministries-stin-premiera-to...), ενώ το soundtrack έχει συνθέσει ο Alexandre Desplat. Για την ιστορία, ήταν η πρώτη ταινία για λογαριασμό της οποίας γυρίστηκαν πλάνα μέσα στο Βρετανικό κοινοβούλιο.

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Φεβ. 2016, 17:52
Ενημέρωση: 25 Φεβ. 2016, 15:05
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Suffragette (Σουφραζέτες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos