Σύνοψη: Η Ρίκε (Susanne Wolff) είναι μια αφοσιωμένη γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και η καθημερινότητά της είναι αφιερωμένη στο να σώζει ζωές. Όσον αφορά τη δική της,  είναι ένας μοναχικός άνθρωπος που σαν όνειρο ζωής έχει να πλεύσει μόνη με το ιστιοπλοϊκό της από το λιμάνι του Γιβραλτάρ προς το νησί της Αναλήψεως στον Ατλαντικό ωκεανό. Όταν όμως βρίσκει στην πορεία της ένα ακυβέρνητο πλοίο γεμάτο με πρόσφυγες κάνει ότι θα έκανε οποιοδήποτε ναυτικός στη θέση της· αφήνει το όνειρο στην άκρη και προσπαθεί να οργανώσει τη διάσωση των εκατό ανθρώπων που κινδυνεύουν.

Άποψη: Στο πρώτο σκέλος της ταινίας θεμελιώνεται η τόλμη της Ρίκε και η στιβαρότητα του χαρακτήρα της. Προετοιμασμένη για πολλά, φοβάται λίγα: να κάνει μπάνιο στην ανοιχτή θάλασσα, να κοιμάται με χειρουργική ακρίβεια εμπιστευόμενη τον αυτόματο και το ρολό αυτό η Susanne Wolff τον εκτελεί άριστα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία αυτής της ταινίας είναι ίσως η κινηματογραφιστή της η οποία έγινε στην ανοιχτή θάλασσα. Στους περιορισμένους χώρους ενός 11μετρου ιστιοπλοϊκού, δύσκολα μπορεί να κρυφτεί κανείς από το φακό. Τα κατάφεραν όμως πολύ καλά τα 8 άτομα της ομάδας του πληρώματος και το αποτέλεσμα αποτυπώνει τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, της πλεύσης στον Ατλαντικό. Βρίσκοντας διαφορετικούς τρόπους να σταθεροποιήσουν την κάμερα, είτε ακολουθώντας τη φυσική κίνηση του σκάφους ή την κίνηση του σκιπερ, γινόμαστε και μείς νοερά συνεπιβάτες και σχεδόν αισθανόμαστε τη ναυτία. Ο ρεαλισμός της ταινίας επίσης πηγάζει από τις μεγάλες σε διάρκεια σκηνές, πράγμα που δίνει στο φιλμ μια φόρμα ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να είναι.

Ο ηθικός προβληματισμός της Ρικε όταν έρχεται αντιμέτωπη με το ακυβέρνητο πλοίο είναι και ο κορμός της ταινίας και η ενόχληση που είχαμε στο στομάχι μας γίνεται κόμπος καθώς παρακολουθούμε την εσωτερική της πάλη για το πως θα χειριστεί την κατάσταση. Η ταινία όμως δεν θέλει να μας φέρει αντιμέτωπους  με το δράμα των προσφύγων και μας κρατάει στη μια μεριά αυτή της Ρικε αφήνοντας το προσφυγικό σκάφος απομακρυσμένο και απρόσωπο.

2 μήνες γυρίσματα στη θάλασσα, 2 μήνες ναυτίας

Σε σχετικά ανάλαφρους τόνους ακολούθησε της ταινίας η συνέντευξη τύπου. Μάθαμε ότι από το crew της ταινίας, η μόνη που έχει εμπειρία ιστιοπλοΐας είναι η Susanne Wolff και για τους υπόλοιπους οι 2 μήνες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, ήταν 2 μήνες ναυτίας. Τα πλανά της ανοιχτής θάλασσας είναι γυρισμένα όχι σε δεξαμενή αλλά ανοιχτά της Μάλτας.

Ο σκηνοθέτης Wolfgang Fischer μας είπε ότι προετοίμαζε 7 χρόνια αυτό το σενάριο και σε αυτά τα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σκηνικό των μετακινήσεων προσφυγικών  πληθυσμών με αυτό το τραγικό τρόπο, τονίζοντας «Οι θάνατοι συνεχίζονται». Παρόλη τη δήλωση που από μόνη της δεν προσφέρει κάτι σε ακόλουθη ερώτηση για το ποιος περιμένει να είναι ο αντίκτυπος καθώς η ταινία κατηγορεί την παράνομη μετακίνηση των μεταναστών, απάντησε ότι είναι πολλές οι πλευρές που πρέπει να κατηγορηθούν και συνέχισε τονίζοντας ότι ήθελε να δείξει το δίλημμα της ηρωίδας αντιστοιχίζοντας το με το δίλημμα που έχουμε όταν συναντάμε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που μόλις έγινε.

Η Susanne Wolff απέφυγε να απαντήσει σε πολιτική ερώτηση απλά λέγοντας πως «Δεν θέλω να απαντήσω, δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Πρώτη δημοσίευση: 11 Απριλίου 2019, 16:28
Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2019, 04:04
Τίτλος:
Styx
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Απριλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Glorious

Glorious

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Γουές προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά τον χωρισμό. Μια τουαλέτα...
5 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου