Strange way of life

Ο Αλμοδόβαρ συνεχίζει εκεί που το άφησε ο Ang Lee στο Brokeback Mountain, με δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές που δημιουργούν ένα αλησμόνητο δίδυμο σερίφη-καουμπόη, μια νέα ματιά στον μάτσο ανδρισμό και μια ιστορία αγάπης που θα θυμόμαστε για πολύ παραπάνω από τριάντα λεπτά.

Strange way of life - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Δύο άντρες με κοινό παρελθόν, αλλά αντιδιαμετρικά αντίθετη εξέλιξη στα δύο άκρα του νόμου, συναντιούνται έπειτα από χρόνια σε έναν οικισμό της Άγριας Δύσης. Η επανασύνδεσή τους φέρνει στο φως καταπιεσμένα πάθη, πυροδοτώντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εποχή της νιότης.

Όταν όμως το επόμενο πρωί αποκαλύπτονται τα πραγματικά κίνητρα του ξανασμίγματός τους, η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ τους μοιάζει αναπόφευκτη. Εκτός κι αν κερδίσει η αγάπη…

Άποψη: Το πάθος, ο πόθος, ο έρωτας, η σεξουαλική ορμή, το σώμα, το παρελθόν, η ανομολόγητη επιθυμία είναι στοιχεία σύμφυτα της αλμοδοβαρικής φιλμογραφίας από τα πολύχρωμα και σέξι 80s μέχρι τα πρόσφατα ταξίδια στο προσωπικό και συλλογικό παρελθόν.

Μετά το Human Voice με την Tilda Swinton το 2020, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ σκηνοθετεί την δεύτερη αγγλόφωνη μικρού μήκους ταινία του που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ των Καννών ερχόμενος για πρώτη φορά σε επαφή με ένα είδος που έχει μεγαλουργήσει στο παρελθόν ο αμερικάνικος κινηματογράφος, το γουέστερν.

Ακόμα και στα θρυλικά πλέον γουέστερν του περασμένου αιώνα, υπόβοσκε μια αμφίσημη ένταση σεξουαλικών συνειρμών στα πλαίσια μιας ομοκοινωνικότητας που αρνείται  να εκφράσει τις επιταγές της λίμπιντο. Άλλωστε, είναι κρυφό μυστικό πόσα ομόφυλα συναισθήματα κρύβονται σε κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ που λόγω εποχής και ειδικά επί Κώδικα Χέιζ που ήλεγχε τα πάντα, δεν μπορούσαν να φανερωθούν.

Ο Αλμοδόβαρ συνεχίζει εκεί που το άφησε ο Ang Lee στο Brokeback Mountain. Έχει εκφράσει στο παρελθόν την άποψή του περί ατολμίας της αμερικάνικης ταινίας και έτσι ο ίδιος σε συνεργασία με τον οίκο Yves Saint Laurent που έχει μπει και στο κινηματογραφικό πεδίο και βρίσκεται στην παραγωγή ενώ φυσικά υπογράφει τα κοστούμια, επεξεργάζεται το είδος με τους δικούς του κανόνες και το κάνει έτσι όπως ακριβώς περιμένει κανείς από εκείνον, χωρίς απογοητεύσεις, χωρίς εκπλήξεις με τα γνώριμα στοιχεία του queer μελό, της αισθαντικής λάτιν μουσικής, των χρωμάτων.

Μέσα σε λίγα λεπτά κατορθώνει να πει όσα άλλοι σκηνοθέτες προσπαθούν σε ένα δύωρο και δεν τους βγαίνει. Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι. Ξέρεις το παρελθόν, το παρόν τους και τι προσδοκούν από το μέλλον και από τον άλλο ήδη από τα πρώτα λεπτά, ενώ στο τέλος των τριάντα περίπου λεπτών, έχεις ήδη όλο τον κύκλο συναισθημάτων που θα μπορούσε να διαπεράσει μια σχέση.

Σαφώς ο Ισπανός auteur πασπαλίζει την ερωτική ιστορία με μυστήριο και δράμα, καθώς ο γιος του ενός σχετίζεται κάπως με την ζωή του άλλο και ένα έγκλημα βγαίνει στο προσκήνιο που θα πυροδοτήσει την μεταξύ τους σχέση και θα τους βάλει σε ηθικά διλήμματα και σε δύσκολες αποφάσεις ζωής. Ο γιος ή ο έρωτας; Το παρελθόν ή το μέλλον;

Η κλασική γουέστερν μονομαχία θα λάβει χώρα, τα όπλα θα βγουν στην επιφάνεια και το ηθικό δίλημμα σκοτώνω/δεν σκοτώνω, καλός/κακός, που τυπικά υπάρχει στο είδος θα ανανοηματοδητηθεί με τον τρόπο του Πέδρο. Ο σκηνοθέτης έχει δύο ατού: αφενός τον οίκο μόδας που για καλή του τύχη δεν επισκιάζει αισθητικά το αποτέλεσμα αλλά προσθέτει μια αισθητική ταυτότητα, αφετέρου τους εξαιρετικούς Pedro Pascal και Ethan Hawke σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους, που δημιουργούν ένα αλησμόνητο δίδυμο σερίφη-καουμπόη, μια νέα ματιά στον μάτσο ανδρισμό και μια ιστορία αγάπης που θα θυμόμαστε για πολύ παραπάνω από τριάντα λεπτά.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Νοε. 2023, 13:13
Ενημέρωση: 9 Νοε. 2023, 01:35
Τίτλος:
Strange way of life (Οι παράξενοι δρόμοι της ζωής)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
31
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos