Eντελώς χλιαρό και με σχεδόν "πεθαμένο" τέμπο, χιλιοειδωμέν αισθηματικό μελό που διατηρεί μεν μια αρμονία στην αφήγησή του χωρίς υπερβολές μεν, αλλά που καταλήγει τρομερά απλοϊκό και υπερβολικά εξαρτώμενο από τα αδιάφορης ποιότητας φολκ τραγούδια που ερμηνεύει ένας πρωταγωνιστής ο οποίος δεν πείθει ούτε δευτερόλεπτο.

Και φυσικά δεν τον βοηθά στο ελάχιστο η παρουσία της "οσκαρικής" (και πολύ πιο έμπειρης ερμηνευτικά, με την διαφορά να λειτουργεί κατά στην όλη προσπάθεια) Ανν Χάθαγουεϊ, η οποία δεν καταφέρνει να αποβάλει "την Ανν Χάθαγουεϊ", με αποτέλεσμα η όποια χροιά "ερασιτεχνικού indie δοκιμίου" να φαντάζει εξ'αρχής καταδικασμένη.

Υπόθεση:
Η Φράνι, μία ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Μαρόκο, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη όταν ένα ατύχημα θα αφήσει το νεαρό αδερφό της Χένρι σε κωματώδη κατάσταση. Η Φράνι ήταν συναισθηματικά και γεωγραφικά απομακρυσμένη από το μικρό της αδερφό και τη μητέρα τους. Η επανασύνδεση με την οικογένεια της, θα την κάνει να κατανοήσει και να εκτιμήσει τη δέσμευση του Χένρι με τη μουσική, και θα αρχίσει να αναζητά τα μέρη και τους καλλιτέχνες που αγαπούσε ο αδερφός της. Θα γνωρίσει το Τζέιμς- το μουσικό είδωλο του Χένρι, που παρά τα φαινόμενα, είναι ένας ντροπαλός κι εσωστρεφής άντρας. Μία δυνατή έλξη ξυπνά μεταξύ τους με φόντο τη μουσική σκηνή του Μπρούκλιν. 

Δήλωση σκηνοθέτη

    Το «Ένα Φιλί για το Τέλος» διηγείται την ιστορία του πως η μουσική συνδέει και αλλάζει τους ανθρώπους. Είναι επίσης μια ταινία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης. Ο τρόπος που έγινε αυτή η ταινία είναι μία ακόμη δήλωση για τη δύναμη της μουσικής. Αντίθετα με τις υπόλοιπες ταινίες, ο ήχος προηγείτο της εικόνας.

    Επί χρόνια προσπαθούσα να  συλλάβω τη μουσική που είναι τόσο σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του Μπρούκλιν. Καθώς έγραφα το σενάριο, είχα στο νου μου τα μέρη που μου αρέσει εμένα να ακούω μουσική. Ήθελα να απεικονίσω πως είναι να πηγαίνεις σε συναυλίες, να σε απορροφά ο ήχος και ο κόσμος γύρω σου. Φυσικά, το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω το σενάριο πριν πέντε χρόνια. Αναγκαζόμουν να το προσαρμόζω συνεχώς στα νέα δεδομένα.

    Η μουσική με βοήθησε να βρω σπουδαίους συνεργάτες για την πρώτη μου ταινία. Ο Τζόναθαν Ντεμ διάβασε το σενάριο πριν χρόνια κι αμέσως συνδέθηκε μαζί του. Είχαμε γνωριστεί με το Ντεμ όταν εργαζόμουν ως βοηθός σκηνοθέτη στο «Ο διάβολος φοράει Prada». Ο ίδιος έστειλε το σενάριο στην Αν Χάθαγουεϊ και το σύζυγο της Άνταμ Σούλμαν, που τότε ξεκινούσαν τις δικές τους παραγωγές. Τους άρεσε πολύ και η Αν επέμενε να ενσαρκώσει τη Φράνι.

    Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του «Ένα φιλί για το τέλος». Μαζί με την Αν, δουλέψαμε κι εξελίξαμε το χαρακτήρα της Φράνι. Μαζί συμπεριλάβαμε επίσης στην ταινία καλλιτέχνες που αγαπώ ιδιαίτερα, όπωςο Κετάνο Βελόσο και η Νίνα Σιμόν. Για πολλούς μήνες πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα, συναντιόμασταν και μιλούσαμε ή ακούγαμε μουσική.

    Η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο επίσης κι ενώ έγραφα το σενάριο. Άκουγα πολλά διαφορετικά πράγματα που με βοηθούσαν στην αποτύπωση της κάθε σκηνής. Κάθε τραγούδι αποπνέει ένα τελείως διαφορετικό και μοναδικό συναίσθημα, κι έχει επιλεγεί πολύ προσεκτικά για κάθε σκηνή.

    Οι Τζένι Λιούις και Τζόναθαν Ράις έγραψαν τα κομμάτια για το Χένρι και το Τζέιμς  και το σάουντρακ. Όταν ήρθε στην ομάδα μας ο Τζόνι Φλιν, δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός, αλλά ένας μουσικός που εργαζόταν ήδη στον κόσμο της ταινίας.

    Ηχογραφήσαμε όλη τη μουσική ζωντανά- το συνεργείο περιβαλλόταν συνεχώς από μουσικούς.

    Μόλις καταλήξαμε στη μουσική, άρχισα να εστιάζω στο πως θα έδειχνε η ταινία. Ήθελα να τραβήξω με φυσικό φωτισμό- να συλλάβω το βραδινό νυχτερινό τοπίο όσο αυτό ήταν δυνατό- να δώσω μια ιδιαίτερη χροιά στην ταινία. Ευρωπαϊκές ταινίες και πίνακες ζωγραφικής από τη Γαλλική ομάδα LesNabis, ήταν η κύρια έμπνευση μου.

    Η ολοκλήρωση της ταινίας ήταν μια σπάνια διαδικασία- είναι μια ταινία φτιαγμένη από φίλους με μόνο κίνητρο τη μουσική και την αγάπη μας γι’αυτή.

Κέιτ Μπάρκερ Φρόιλαντ

 

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2015, 18:28
Ενημέρωση: 11 Ιουνίου 2015, 15:56
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Song one (Ένα φιλί για το τέλος)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ