Rogue One: A Star Wars Story

rogue one a star wars story - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σε μια εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και, έτσι, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Άποψη: Το «Rogue One» βρίσκεται ουσιαστικά μακριά από κέντρο του «Star Wars» σύμπαντος, την ίδια στιγμή όμως η περιφερειακή ιστορία την οποία αφηγείται (και που τοποθετείται μεταξύ των «Episode III: Revenge of the Sith»  και «Episode IV, A New Hope»), καταφέρνει να σταθεί με το... φωτόσπαθό της στην γενικότερη μυθολογία, να αποκτήσει λόγο ύπαρξης και όχι να αποτελέσει ένα spin-off –αρπαχτή που θα λειτουργούσε σαν «μεθαδόνη στους Star Wars junkies»...

Όχι ότι δεν ενσωματώνει και αυτή την ιδιότητα, επιπλέον όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αυτονομεί ως ένα σημείο το γεγονός πως διαφοροποιείται αρκετά σε στυλ κινηματογράφησης, ύφος αφήγησης και φωτογραφική παλέτα. Είναι ένα σαφώς πιο σκοτεινό φιλμ, περισσότερο μια πολεμική ταινία που πατά περισσότερο στα (γήινα) πόδια της, χωρίς μεν να αρνείται την διαγαλαξιακή saga στάμπα της, αλλά και δίχως να πνίγεται στο "γκλίτερ" της προσμονής και λατρείας των πιστών φαν που περιμένουν στην φωνία, είτε για να αποθεώσουν, είτε για να αποδοκιμάσουν.

Είναι νοσταλγικό τόσο όσο (χωρίς να ποντάρει στη νοσταλγία, όπως το περυσινό φιλμ του Τζέι Τζέι Έιμπρααμς), αλλά και την ίδια στιγμή θεαματικό, σύγχρονο, μια στρωτή περιπέτεια με ξεκάθαρους χαρακτήρες και αποτελεσματικές ερμηνείες, λιγότερη λάμψη μεν, αλλά μεγαλύτερη πραγματιστική αξία. Αξίζει.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε με μια ημέρα καθυστέρηση, διότι επέλεξα να μην παραστώ στην δημοσιογραφική προβολή και να πληρώσω κανονικά εισιτήριο για να δω το φιλμ και να γράψω την άποψή μου. Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, εξασκώ το επάγγελμα γενικά 18 ολόκληρα χρόνια, αξίζω εμπιστοσύνης θέλω να πιστεύω και δεν δέχομαι κανενός είδους "σωματικό έλεγχο, όπως επίσης και πιθανής τσάντας μου, μέχρι και με ανιχνευτή μετάλλων, αλλά και παρακράτηση του κινητού μου εκτός αίθουσας", όπως επίσης και περιπολίες πάνω από το κεφάλι μου κατά την διάρκεια της προβολής μην τυχόν και βιντεοσκοπήσω μέρος της ταινίας και την διοχετεύσω στο διαδίκτυο. Για την ακρίβεια, θεωρώ προσβλητική και μόνο την υπόνοια. Προφανώς η ντιρεκτίβα έχει δοθεί από το στούντιο της αλλοδαπής, αλλά, να, δεν είμαστε πολλοί όσοι αγκομαχούμε καθημερινά (και όχι κάθε Πέμπτη ή όταν χωρίζει η Τζολί, ή όταν έχει Νύχτες Πρεμιέρας ή Όσκαρ ή προσκλήσεις) να παρουσιάσουμε ένα (μέσα στις δυνατότητες του καθενός) ελκυστικό προϊόν κινηματογραφικής ενημέρωσης. Δεν είμαστε ούτε 40. Και είμαστε με την ίδια πλευρά, σύμμαχοι και όχι εχθροί, τονίζω για όσους και όσες δεν το έχουν αντιληφθεί. Αυτά.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Δεκ. 2016, 21:15
Ενημέρωση: 23 Δεκ. 2016, 12:01
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: A Star Wars Story)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos