A quiet place 2

ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ. Στις αίθουσες από την Odeon. Είναι σπάνια η περίπτωση, ένα sequel ταινίας τρόμου να είναι εφάμιλλο ή και καλύτερο από το (πετυχημένο) πρώτο:

A quiet place 2  - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

Άποψη: Είναι σπάνια η περίπτωση, ένα sequel ταινίας τρόμου να είναι εφάμιλλο ή και καλύτερο από το (πετυχημένο) πρώτο.

Και ο Τζον Κραζίνσκι το κατάφερε με το «A quiet place» που τόσο ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία, αλλά κατάφερε τελικά να βρει τον δρόμο για τις αίθουσες και μάλιστα στις ΗΠΑ να ανοίξει με μεγάλη εισπράκτική επιτυχία.

Είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο θα συμβεί και εδώ, με ένα πετυχημένο δείγμα ψυχαγωγικού σινεμά υψηλού επιπέδου.

Ο Κραζίνσκι ξεκινά πολύ έξυπνα με μια εισαγωγική σκηνή, η οποία λειτουργεί σαν origins της προέλευσης των φονικών εξωγήινων τεράτων, τυφλών, αλλά με μεγάλη ευαισθησία στον παραμικρό θόρυβο, βοηθά κάποιον παρακολουθήσει το φιλμ ακόμη και αν δεν έχει δει το πρώτο, ενώ εισάγει αποτελεσματικά τον χαρακτήρα του Κίλιαν Μέρφι ως μια αντικαταστάτρια πατρική φιγούρα του ίδιου του Κραζίνσκι, σαν κεντρικός ανδρικός ρόλος.  

Εκεί ο Κραζίνσκι ξεδιπλώνει μια αναάντεχη σκηνοθετική μαεστρία σε μια σεκάνς που ανεβάζει την ένταση χωρίς να «φτύνει» εφέ και την οποία κορυφώνει στην συνέχεια του φιλμ με ένα παράλληλο μοντάζ μεταξύ τριών διαφορετικών σκηνών, τεχνική πάνω στην οποία δομεί την κατασκευή και την κορύφωση του τρόμου σε ολόκληρο σχεδόν το φιλμ.

Και τα καταφέρνει πραγματικά εξαιρετικά ενορχηστρώνοντας ζηλευταά τις σκηνές του, με μοντάζ στο οποίο έχουν «ξοδευτεί» αμέτρητες εργατοώρες και υποδειγματική χρήση του μιξάζ και της ηχητικής μπάντας. Είναι παράλληλα έξυπνος: καταφέρνει με άξονες τις δύο ερμηνείες της Έμιλυ Μπλαντ και του Κίλιαν Μέρφι (τα δύο παιδιά, προσωπικά με εκνεύρισαν και στο σίκουελ, ειδικά ο μικρός) να μετατοπίσει τον horror προσανατολισμό του πρώτου φιλμ, προς την λογική μιας περιπέτειας επιβίωσης, εστιάζοντας όσο πρέπει στους χαρακτήρες του και όχι στον εύκολο εντυπωσιασμό με τα τέρατα.

Με μια μικρή αλλά συμπαγή ιστορία και μια αρχική ιδεά που αποδεικνύεται λειτουργική ξανά, καταφέρνει να απλώσει την πλοκή με οικονομία, να κρατήσει με μαεστρία την ένταση σε υψηλά επίπεδα τιμώντας το είδος του θρίλερ τρόμου φαντασίας και σε καμία περίπτωση να μην υποτιμήσει την λογική του θεατή με το να επενδύσει απλά και μόνο στην επιτυχημένη συνταγή του πρώτου φιλμ (που προσωπικά δεν με είχε ενθουσιάσει) και να την αναπαράγει.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιουνίου 2021, 19:38
Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2021, 12:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
A quiet place 2
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Ιουνίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos