Σύνοψη: Ένα ζευγάρι επιφανών Κωσταντινοπολιτών, υιοθετούν μια ορφανή ελληνοπούλα, απ’ τον “άγιο” τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γηρατειά τους. Έτσι, το 1957, η 12χρονη τότε Πολυξένη, αποχωρίζεται αναγκαστικά το μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ονειρεύεται και διεκδικεί τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί  και να διαχειριστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της. 

Το κορίτσι «λεία», ζει για πάντα, με την αθωότητα της παιδικής της ηλικίας. Ερωτεύεται τον Κερέμ  αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν την κοινή μοίρα του ταπεινού, μοναχού ανθρώπου. Μια άνιση, απαγορευμένη και αδιέξοδη αγάπη, που γκρεμίζεται βίαια.  Και θυσιάζεται ανελέητα στο “πανηγύρι της ματαιοδοξίας” ενός περιβάλλοντος αθλίων ανθρώπων.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος

Μια νέα γυναίκα, στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 1970, θυσιάζεται ανελέητα στο “πανηγύρι της ματαιοδοξίας” ενός περιβάλλοντος σκληρών, άθλιων ανθρώπων. Αγαπήσαμε μια αληθινή ιστορία. Αληθινή σε όλα. Γιατί συνέβη και γιατί δεν μπορούσαμε και δεν θέλαμε να την ξεχάσουμε. Και αποφασίσαμε να την ζωντανέψουμε. Να κάνουμε μια ταινία. Ένα δυνατό, καθαρό ελληνοτουρκικό μελόδραμα. Να τιμήσουμε την πικρή, άδοξη ζωή ενός άσημου κοριτσιού, που πετάχτηκε χωρίς λύπη και χωρίς ντροπή.

Αγαπάμε την Πολυξένη γιατί είναι μια μοιραία γυναίκα που έζησε όλη τη ζωή της, με την αθωότητα και την καθαρότητα της παιδικής της ηλικίας. Επέμεινε σ’ αυτά που αγάπησε. Δεν αναγνώρισε και με τον τρόπο της περιφρόνησε τον παραλογισμό των ανθρώπων, την ιδιοτέλεια την αδιαφορία τους. Και αγωνίστηκε άνισα, για μια αδιέξοδη αγάπη. Κι όλα αυτά τα αισθήματα, είναι μεταδοτικά.

Δώρα Μασκλαβάνου

Πρώτη δημοσίευση: 16 Δεκ. 2017, 13:27
Ενημέρωση: 21 Δεκ. 2017, 06:34
Τίτλος:
Πολυξένη (Πολυξένη)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos