Σύνοψη: Στην Γαλλία το 1942 ένας νεαρός Βέλγος εβραίος, ο Gilles, συλλαμβάνεται από γερμανούς ναζί και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Προκειμένου να σωθεί και να μην εκτελεστεί, λέει ότι δεν είναι εβραίος αλλά Πέρσης. Το ψέμα του τον σώζει προσωρινά, καθώς συμπτωματικά ο στρατηγός Koch θέλει να μάθει Farsi, διότι έχει όνειρο να πάει να ανοίξει εστιατόριο στο Ιράν, μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Θα του σώσει την ζωή, με αντάλλαγμα να του μάθει την γλώσσα, μια γλώσσα την οποία ο Gilles δεν γνωρίζει και έτσι πρέπει να δημιουργήσει μια δική του.

Άποψη: Με μια αύρα La vita e bella του Μπενίνι, το Persian Lessons του Oυκρανού σκηνοθέτη Vadim Perelman τοποθετείται ακριβώς στην ίδια ιστορική περίοδο, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ισορροπώντας ανάμεσα στην τρέλα και την τραγωδία των όσων συνέβαιναν, με το χιούμορ και την ειρωνεία απέναντι σε αυτά.

Δεν είναι τυχαία η σύγκριση με την ιταλική ταινία του Μπενίνι, μιας και εδώ όπως και τότε έχουμε ως background μια από τις τραγικότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, με εκτελέσεις, βασανιστήρια και άλλα φρικιαστικά γεγονότα να εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση, αλλά το επίκεντρο είναι η σχέση δύο ανθρώπων, όχι πατέρα και γιου όπως στο Η Ζωή είναι Ωραία αλλά ενός μαθητή και δασκάλου, ενός Γερμανού και ενός κρυφοεβραίου που το παίζει Πέρσης από την Τεχεράνη, όπου μαθητής και δάσκαλος έχουν την ίδια άγνοια για την γλώσσα. Αυτή όμως είναι η μόνη διέξοδος του Gilles για να επιβιώσει. Θα δημιουργήσει δικές του λέξεις με τον Koch και άλλους Γερμανούς να τον κοιτούν καχύποπτα και να περιμένουν ένα στραβοπάτημα για να ανακαλύψουν την απάτη του.

Μια feelgood ταινία, που δεν είναι κάτι παραπάνω από μια ανάλαφρη προσέγγιση και μια ευαίσθητη και συναισθηματική ταινία, με δύο πρωταγωνιστές που διαθέτουν μια πολύ όμορφη χημεία, τον Nahuel Perez Biscayart και τον Lars Eidinger που απολαμβάνεις να τους βλέπεις να κάνουν μαθήματα και έτσι να έρχονται πιο κοντά δύο υποτίθεται αλληλοσυγκρουόμενοι κόσμοι. Οι δυο ηθοποιοί αποτυπώνουν με τα εκφραστικά τους μέσα από τη μία ο Biscayart τον φόβο και την τόλμη που τον διακρίνουν ανά στιγμές και ο Eidinger τον σκληρό εαυτό που οφείλει να έχει.

Όμως η ζωή είναι ωραία για να την σπαταλάς σε φρικιαστικά βασανιστήρια και έτσι και οι δυο έχουν τα όνειρα τους μακριά από το συγκεκριμένο περιβάλλον. Ίσως αν λείπει κάτι να είναι ένα πιο έντονα δηκτικό σχόλιο και ειρωνικό χιούμορ απέναντι στην όλη κατάσταση, μένοντας σε ένα χιούμορ πιο ανώδυνο και ακίνδυνο που όμως είχε πλάκα και σίγουρα το βλέπεις ευχάριστα ή όσο ευχάριστα μπορεί να ιδωθεί μια ταινία που εκτυλίσσεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2021, 02:12
Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021, 13:48
Τίτλος:
Persian lessons (Μαθήματα περσικών)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos