«Το 414 π.Χ. ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία «Όρνιθες». Στο έργο αυτό, δύο άντρες Αθηναίοι φεύγουν από την πόλη τους, ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή. Καταλήγουν στο δάσος των Πουλιών, όπου γνωρίζουν τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει πουλί, τον Έποπα. Μαζί του, παρακινούν τα Πουλιά να χτίσουν την ιδανική πολιτεία, μια Ουτοπία πάνω στα σύννεφα, την Νεφελοκοκκυγία, και να την περιφράξουν με ένα αδιαπέραστο τείχος. Η είδηση της νέας πόλης των Πουλιών φτάνει στους ανθρώπους, οι οποίοι αρχίζουν να καταφτάνουν εκεί φέρνοντας μαζί τις ανθρώπινές τους συνήθειες. Οι Θεοί όμως δυσανασχετούν με το τείχος που εμποδίζει τις οσμές των θυσιασμένων ζώων να φτάσουν σε αυτούς»

Η θεατρική παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε τη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018, όπου παρουσιάστηκε στον κανονικό προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ταξίδεψε στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Santiago a Mil.

Και ο Μπάμπης Μακρίδης (“Οίκτος”, “L”) ανέλαβε να δημιουργήσει μια ταινία γι’ αυτήν, ένα υβρίδιο που συνδυάζει ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία και φαντασία, εξερευνώντας παράλληλα τα ερωτήματα που γεννά το κλασικό έργο αλλά και η συγκεκριμένη του ανάγνωση.

Το «Όρνιθες (Ή πώς να γίνεις πουλί)» είναι ένας οδηγός για τις πτήσεις και τις πτώσεις, τον φόβο, την ουτοπία και την ελευθερία, τα όνειρα  και την ανάγκη για διαφυγή, τον άνθρωπο. Εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των Ορνίθων, την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία -από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Περιέχει εννέα χρήσιμα βήματα για να γίνεις πουλί, μικρές πολιτικές νύξεις, μεγάλες σκέψεις και ακόμα μεγαλύτερα όνειρα. Παλεύει να δραπετεύσει από την απλή καθημερινότητα και ότι βαραίνει και αναρωτιέται ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ουτοπία του Έποπα, του ανθρώπου που κατάφερε να γίνει πουλί, και την αυτό-απελευθέρωση.

Ο Μακρίδης έχει φτιάξει με τον δικό του περίεργο και πειραματικό τρόπο ένα ποιητικό και αρχικά ουτοπικό μανιφέστο για την προσπάθεια να δραπετεύσει κανείς και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα από την ελκυστική αλλά ανέφικτη λύση του φαντασιακού, για την ανάγκη και τον φόβο μας για την ελευθερία.

Και είναι κάτι ανά στιγμές θαυμαστό και ανά στιγμές αφόρητο, επιλέγοντας την δύσβατη διανόηση στη θέση του συναισθήματος. Δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις τον ασαφή του προσανατολισμό, την ρευστή του δομή, τις σκέψεις που πετά πετώντας.

Ωστόσο, όταν γίνεται πιο ξεκάθαρο, κι  όσο κι αν δυσκολεύει τον θεατή αλλά και τον εαυτό του, συνιστά ένα θέαμα μοναδικό και ελπιδοφόρο. Ακριβώς σαν τα πουλιά που παρατηρεί.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Ιουνίου 2021, 17:28
Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2021, 03:10
Τίτλος:
Όρνιθες (Όρνιθες ή πως να γίνεις πουλι)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
80

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos