Σύνοψη: Το 1968 ανακοινώνεται η διενέργεια ενός διαγωνισμού, όπου εκείνος που θα κατάφερνε να κάνεις πρώτος τον περίπλου της γης, χωρίς στάση με ένα ιστιοπλοϊκό, και εκείνος που θα το έκανε ταχύτερα, θα κέρδιζαν από 5.000 στερλίνες. Ο «Sunday Times Golden Globe Race», όπως ονομάστηκε, καθώς είχε σπόνσορα τις βρετανικές Sunday Times, μαγνήτισε το ενδιαφέρον του οικογενειάρχη και ερασιτέχνη ιστιοπλόου Donald Crowhurst, ο οποίος αποφασίζει να ρισκάρει κυριολεκτικά τα πάντα προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Άποψη: Η επιγραφή σε μία ταινία «based on true story» πάντοτε δελεάζει το κοινό να την δει, γνωρίζοντας ότι είναι μία ιστορία βγαλμένη από την ζωή, αλλά και τους σκηνοθέτες που καλούνται να αναμετρηθούν με μία λίγο ή πολύ γνωστή ιστορία. Ο James Marsh συνηθίζει να ασχολείται με τέτοιες ιστορίες καθώς η προηγούμενη ταινία του ήταν το «Theory of Everything», για τον πιο γνωστό σύγχρονο επιστήμονα, τον Stephen Hawking, ή μία από τις πιο αναγνωρισμένες δουλειές του, που κέρδισε Όσκαρ ντοκιμαντέρ, ήταν το «Man on Wire», για τον άνδρα που περπάτησε πάνω σε ένα σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους, που έγινε και ταινία («The Walk»). Αυτήν την φορά καλείται να μεταφέρει μία γνωστή βρετανική υπόθεση, που είχε απασχολήσει παγκοσμίως, για τον άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα ιστιοπλοϊκό, χωρίς στάση και χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία από αυτό.

Αυτό που κάνει όμως είναι να στήσει μία αρκετά ακαδημαϊκή ταινία, χωρίς ιδιαίτερη ένταση, μία καθαρόαιμη βρετανική ταινία του BBC, που αν ήταν τηλεταινία θα κρινόταν ως κάτι πολύ καλύτερο, αλλά αφ’ ης στιγμής είναι κινηματογραφική, κάτι έλειπε. Ο Colin Firth έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε, και πράγματι ήταν πολύ καλός, σχεδόν αξιοθαύμαστος. Ωστόσο, σε αυτόν τον ρόλο χρειαζόταν περισσότερο ένας ηθοποιός που θα ήταν πρόθυμος να τσαλακωθεί περισσότερο, ίσως κάποιος ηθοποιός της Μεθόδου, που θα έδινε άλλη διάσταση και άλλο βάθος στον ρόλο, δεδομένου του ότι μιλάμε για πραγματικό άνθρωπο. Ακόμα και ο πλέον γηραιός Robert Redford κατάφερε να τσαλακωθεί περισσότερο σε μία άλλη ταινία που επίσης ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με την θάλασσα, το «All is lost». Μάλιστα αρκετές σκηνές θυμίζουν την ταινία εκείνη, το οποίο είναι λογικό γιατί πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς εγκλωβισμένος σε ένα ιστιοφόρο, στην μέση του ωκεανού.

Ενώ το «The Mercy» έχει ένα καλό σενάριο και μία ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη, και ενώ η ταινία δεν έχει την διάθεση της ηρωοποίησης, αντιθέτως επισημαίνει τα αρνητικά στοιχεία όλων των ηρώων, και πώς ο καθένας προσπαθεί να καπηλευθεί την ενδεχόμενη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, εν τέλει όπως ο ήρωας, έτσι και η ταινία μένει ξέπνοη, διότι της λείπει η ένταση και η μεγαλύτερη ανάλυση των σκοπιμοτήτων κυρίως του πρωταγωνιστή. Η αλλαγή του ήρωα από έναν οικογενειάρχη που θέλει να νιώσει ότι κάνει κάτι μεγάλο, σε έναν άνθρωπο που προκειμένου να κάνει αυτό το μεγάλο θα παραβιάσει κανόνες του διαγωνισμού ή θα πει ψέματα για το πού βρίσκεται ακριβώς, κερδίζοντας μίλια, και συνεπώς δημοσιότητα, πέραν του να δηλώνεται θα έπρεπε και να φαίνεται μέσα από την ψυχολογική διακύμανση του ήρωα. Το 2017 κυκλοφόρησε και μία ακόμα ταινία με την ίδια υπόθεση, το «Crowhurst», το οποίο καταφέρνει λίγο καλύτερα να σε βάλει μέσα στα πραγματικά μονοπάτια της υπόθεσης, με περισσότερο θάρρος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και το ικανοποιητικό αποτέλεσμα του «The Mercy».

Πρώτη δημοσίευση: 5 Ιουλίου 2018, 18:38
Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2018, 09:56
Τίτλος:
The mercy (Η μέρα της επιστροφής μου)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Ιουλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos