Καρδιοκατακτητής

καρδιοκατακτητς - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Είμαστε στην Γαλλία του 1809 και ο λοχαγός Νεβίλ ζητάει σε γάμο την γλυκιά πλην αθώα Πολίν. Πριν προλάβει να τελεστεί κάποιο μυστήριο, ο Νεβίλ αναγκάζεται να φύγει για τον πόλεμο από τον οποίο και λιποτακτεί, αφήνοντας πίσω την Πολίν με την υπόσχεση ότι θα της γράφει καθημερινά. Μετά από μήνες εξαφάνισης και απόγνωσης από μεριάς της, η αδερφή της Ελίζαμπεθ αποφασίζει να της γράψει γράμμα υποδυόμενη τον εξαφανισμένο λοχαγό. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν αυτός εμφανίζεται μετά από τρία χρόνια σώος και αβλαβής.

Άποψη: Ο Λοράν Τιράρ αποπειράται για ακόμα μια φορά να ασχοληθεί με ταινία εποχής μετά τον Μικρό Νικόλα και το “Moliere” και με την παρουσία ενός πολύ αγαπητού Γάλλου ηθοποιού στον ρόλο του γοητευτικού απατεώνα. Με τον «αρτίστα» Ζαν Ντιζαρντέν είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν στο αισθηματικό “Up for Love” στο οποίο ο οσκαρικός ηθοποιός στιγμή δεν απαρνήθηκε την κωμική φύση του και δεν το κάνει ούτε και τώρα. Ο χαρακτήρας του λιπόψυχου λοχαγού Νεβίλ δίνει πολλές αφορμές για γέλιο δίχως ωστόσο να πρόκειται για ένα αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου το οποίο επιβάλλεται να δείτε. Αν από την άλλη τύχει να βρεθείτε σε κινηματογραφική αίθουσα αναμένοντας να δείτε το “Return of the Hero” μη θεωρήσετε ότι η ώρα δεν θα περάσει ευχάριστα.

Η αναγκαία γυναικεία παρουσία, με την βοήθεια της οποίας θα μεγαλώσει η φήμη του λοχαγού Νεβίλ, βρίσκεται στο πρόσωπο της ικανής Μελανί Λοράν (θα τη θυμάστε ως Σοσανά στο Inglourious Basterds του Ταραντίνο) η οποία υποδύεται την έξυπνη, δυναμική Ελίζαμπεθ –την μοναδική επαναστάτρια του πνεύματος σε όλη την ταινία. Οι δυο τους θα ενδώσουν μετά το σύντομο μορατόριουμ που τους επιβάλλει το σενάριο για να επιστρέψει στην τακτική που ακολούθησε από την αρχή. Άλλωστε, σε τέτοιες ταινίες τα πάντα είναι κύκλος και εδώ οι καταστάσεις ανακυκλώνονται με ρυθμό μάλλον απογοητευτικό.

Η παρωχημένη εξέλιξη των χαρακτήρων υπό την ομορφιά της γαλλικής επαρχίας είναι χαριτωμένη αλλά το ρομαντικό “δράμα” των πρωταγωνιστών δεν διαφέρει από αυτά της σύγχρονης κουλτούρας, παρότι τοποθετημένο σε προηγούμενο αιώνα. Το σκηνοθετικό ενδιαφέρον του Τιράρ είναι το λιγότερο άφαντο στην πλοκή την οποία αφήνει σκόπιμα στα έμπειρα χέρια των Ντιζαρντέν και Λοράν αφού τουλάχιστον οι δυο τους συγχρονίζονται εξαιρετικά σε αυτήν την όχι απαιτητική αλλά εύπεπτη παραγωγή για το ευρύ κοινό που για ακόμα μια φορά βομβαρδίζεται από την υποτιθέμενη δύναμη της γοητείας και της τετριμμένης θεωρίας περί ετερωνύμων που έλκονται.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουνίου 2018, 14:11
Ενημέρωση: 5 Ιουλίου 2018, 09:53
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Καρδιοκατακτητής (Le retour du héros)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιουνίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos