Σύνοψη: Κάτω από τον καυτό ήλιο της Γαλλικής Ριβιέρας, ο Αντριάν και η Μαργκό είναι δύο νέοι που θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν μία καλύτερη ζωή ξεγελώντας τους πλούσιους συντρόφους τους.
Κριτική: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, πόσο μάλλον όταν ο ήλιος αυτός είναι μεσογειακός και ρίχνει το φως του στις μεγαλοπρεπείς επαύλεις, τα ακριβά εστιατόρια και τα πολυτελή γιοτ της Γαλλικής Ριβιέρας. Έτσι, το «Καμουφλάζ», η νέα ταινία του Νικολά Μπεντός («Ραντεβού στο Μπελ Επόκ») ξεκινά με ένα έγκλημα, όταν ο μεσήλικας Σιμόν (Φρανσουά Κλουζέ) εισβάλει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και πυροβολεί τη Μαργκό (Μαρίν Βακτ), μια νεαρή έγκυο γυναίκα, σχεδόν μπροστά στα μάτια του συντρόφου της, Αντριάν (Πιερ Νινέ).
Αυτό που ακολουθεί, το οποίο ξετυλίγεται στα πλαίσια της δίκης που ακολουθεί, είναι ένα κουβάρι γεμάτο από έρωτες, πληρωμένους και μη, ματαιοδοξία, ταξικές ανισότητες, απιστίες και υποκρισία.
Σε αυτό συναντάμε μπλεγμένους μία πληθώρα από χαρακτήρες, από μία Γαλλίδα ηθοποιό στη δύση της καριέρας της (Ιζαμπέλ Ατζανί) μέχρι έναν μεσίτη, τον Σιμόν που καταφεύγει εν τέλει στο έγκλημα. Όλοι τους χαίρονται την άνετη ζωή που τους εξασφαλίζουν τα χρήματα, η φήμη ή η εξουσία τους, τυφλοί απέναντι σε ό,τι άλλο συμβαίνει γύρω τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολα θύματα για τη Μαργκό και τον Αντριάν, που χρησιμοποιούν τη νεότητα και την ομορφιά τους για να αποκτήσουν αυτά που η κοινωνία τους στέρησε.
Ο Μπεντός στήνει γύρω τους ένα ηλιόλουστο θρίλερ, απολαυστικό μεν σε σημεία, αλλά με πολλαπλές ανατροπές που ξεχειλώνουν την πλοκή και τη διάρκεια της ταινίας, χωρίς απαραίτητα να ενισχύουν το μήνυμά της.
Ο Γάλλος σκηνοθέτης φαίνεται να ασπάζεται εδώ μια “fuck & kill the rich” φιλοσοφία, με μπόλικες φεμινιστικές πινελιές, ως απάντηση στις ταξικές διαφορές που επιτρέπουν στους πλούσιους να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα προνόμιά τους.
Όσο απολαυστικό, όμως, κι αν είναι να παρακολουθείς δύο πανέμορφους και εξαιρετικά φωτογενείς νέους να εξαπατούν τους πλούσιους εκμεταλλευτές τους, το μήνυμά του σεναρίου κάπου χάνεται μέσα στα διαρκή φλας-μπακ, ενώ σε άλλες στιγμές νιώθεις ότι παραγίνεται απλοϊκό και περνιέται μ’ έναν διδακτικό τρόπο. Αν, όμως, αποζητάτε ένα δίωρο ταξιδάκι αναψυχής στη Γαλλική Ριβιέρα, εν μέσω αθηναϊκού καύσωνα, θα περάσετε καλά!
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων