Σύνοψη: Η ταινία ξετυλίγει την αληθινή ιστορία πίσω από το φαινόμενο JT Leroy, μιας περσόνας που δημιούργησε η συγγραφέας Laura Albert και ενσάρκωσε η Savannah Knoop, αδερφή του συντρόφου της. Η Laura Albert παρουσιάζονταν μέσα από μηνύματα και τηλεφωνήματα ως ο έφηβος JT Leroy, στον οποίο απέδωσε τη συγγραφή των βιβλίων της. Η εκκεντρική φιγούρα γρήγορα, μετατράπηκε σε ποπ ίνδαλμα στην Αμερική και η ιστορία του είναι αντικείμενο το ντοκιμαντέρ “Author: The JT Leroy Story” το οποίο ίσως αν και ντοκιμαντέρ είναι λίγο πιο αντικειμενικό από αυτή την κινηματογραφική μεταφορά μυθοπλασίας.

Άποψη: Η ταινία της Justin Kelly, σε σενάριο της ίδιας και της Savannah Knoop, επικεντρώνεται κυρίως στο ρόλο της τελευταίας στην ιστορία, η οποία ενσαρκώνεται από τη Kristen Stewart. Η Stewart από την άλλη, όσο γοητευτικά γράφει με την παρουσία της στην κάμερα, τόσο συγκρατημένη είναι πάντα στις εκφράσεις της, λες και φοβάται ότι αν προσπαθήσει όντως να παίξει σε κάποια σκηνή θα αποδειχθεί ότι δεν ξέρει πως. Δίνει πάντως την εντύπωση ότι αποτελεί ιδανική επιλογή  για να ενσαρκώσει μια συγκρατημένη, αινιγματική προσωπικότητα που κρύβει την αμηχανία της πίσω από περούκες, εκκεντρικά ντυσίματα και γυαλιά ηλίου.

Την συναισθηματική αδράνεια της Stewart έρχεται να συμπληρώσει η γεμάτη ένταση, υπερκινητική και θορυβώδη ερμηνεία της Laura Dern στο ρόλο της πραγματικής συγγραφέως πίσω από την ψεύτικη περσόνα του JT Leroy και της εμπνεύστριας  της λογοτεχνικής αυτής απάτης που προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στην Αμερική. Και η Dern καταφέρνει να δώσει γοητεία σε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα προκαλώντας με την ερμηνεία της, άλλοτε θαυμασμό, άλλοτε εκνευρισμό ή λύπη.

Η ταινία παραμένει σε γενικές γραμμές ουδέτερη, ακολουθεί τους ήρωες από απόσταση και δεν σχηματίζει ξεκάθαρα πορτρέτα επιτρέποντας τους να μας αποκαλυφθούν μέσα από τις πράξεις τους. Κυλά έτσι ευχάριστα, με πολλά χρώματα, avant garde κουστούμια και παιχνιδιάρικη new wave μουσική, χωρίς να προσπαθεί να χτίσει υπερβολικά το μύθο της, επικεντρωμένη στα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Δεν αναφέρεται έτσι καθόλου στη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε και μετά βίας υπονοεί το επικοινωνιακό σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη της αλήθειας. Προσπαθεί αντίθετα, να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στα κίνητρα και την ψυχολογική σύγχυση των ηρώων, αλλά το όποιο συναισθηματικό φορτίο σα να χάνεται πίσω από τα εκκεντρικά κουστούμια και το στυλιζάρισμά της. Παρόλα αυτά καταφέρνει να εκθέσει με συμπάθεια τις ιδέες της ηρωίδας του, σχετικά με την ιδέα της ταυτότητας, τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τη διαρκή αμφισβήτησή της για το τι ισχύει στ’ αλήθεια ή για το αν έχει τελικά για κανέναν σημασία η αλήθεια.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Μαΐου 2019, 15:56
Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2019, 11:38
Τίτλος:
JT LeRoy (Η πιο μεγάλη απάτη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos