Σύνοψη: Στην Δαμασκό της Συρίας ο πόλεμος εξελίσσεται μέρα με την μέρα. Μια μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει την οικογένειά της (και λίγους ακόμα) στο σπίτι της, την ίδια στιγμή που ο άντρας της βοηθάει στην αντίσταση της χώρας. Οι βόμβες που τραντάζουν τις ζωές τους και η έλλειψη νερού είναι ένα μικρό κομμάτι των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Άποψη: Μία ταινία που άπτεται από τον πολέμου στην Συρία, θέτοντας τον όμως ως φόντο για την ιστορία μιας οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει κεκλεισμένων των θυρών. Έχοντας αποσπάσει το Βραβείου Κοινού στο Πανόραμα της 67ης Berlinale, το Insyriated ακροβατεί άνετα και με μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στο δράμα και στο θρίλερ, δύο πτυχές που προσφέρει απλόχερα η έννοια του πολέμου, τις οποίες χρησιμοποιεί έντονα χωρίς ωστόσο να τις χαραμίζει προς όφελος της. Τα δεινά του πολέμου είναι αντιληπτά αλλά όχι μελοδραματικά. Τα συναισθήματα είναι ισχυρά αλλά όχι δακρύβρεχτα.

Σίγουρος για την σκηνοθετική του άποψη ο Philippe Van Leeuw, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο,  ακολουθεί τους πρωταγωνιστές με την κάμερά του για να αποτυπώσει την κάθε τους κίνηση και επικεντρώνεται στα κοντινά πλάνα προσώπου για να δείξει τα συναισθήματα αγωνίας και τρόμου σε κάθε καινούργια απειλή. Άλλωστε, πρόκειται ουσιαστικά για θρίλερ δωματίου, το οποίο στηρίζεται για την ένταση του αποκλειστικά στους χαρακτήρες του. Μετρημένες ερμηνείες από τις Χιαμ Αμπάς (Blade Runner 2049, The Visitor) και Diamand Bou Abboud που ενσαρκώνουν δυο προσωπικότητες το ίδιο δυναμικές αλλά και φοβισμένες απέναντι στις συνέπειες αυτού του εγκλεισμού και στην αυτοθυσία του εαυτού τους για το γενικότερο καλό.

Κλειστοφοβικό, με μια εμβόλιμη πλοκή που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης  να βάζει ακόμα και τον θεατή σε θέση ετοιμότητας για την συνέχεια, η οποία προβλέπεται άμεση και χωρίς την αυστηρότητα ενός πολιτικού σχολίου αλλά με την απαραίτητη δόση ελπίδας.

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2018, 09:59
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Insyriated (Εντός ορίων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαρτίου 2018
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Hillbilly Elegy

Hillbilly Elegy

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζ. Ντ. Βανς, ενός άντρα με καταγωγή από τα Απαλάχια,...
17 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870