Σύνοψη: Ένας επαγγελματίας κλέφτης συλλέγει πληροφορίες διεισδύοντας στο υποσυνείδητο των στόχων του. Του προσφέρεται η ευκαιρία να διαγραφεί η εγκληματική του ιστορία ως πληρωμή για την εμφύτευση της ιδέας ενός άλλου ατόμου στο υποσυνείδητο ενός στόχου.

Άποψη: Πρόκειται για μια αριστοτεχνικά γυρισμένη περιπέτεια φαντασίας, με κορυφαίο σενάριο για το είδος της που βασίζεται σε πρωτότυπη ιδέα: την εξερεύνηση του υποσυνείδητου μέσω των ονείρων. Και ας μην κατάφερε ο Νόλαν να αλλάξει την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και ας τα έχουν πει άλλοι στο παρελθόν σε κουλτουρέ ταινιάκια, ίσως και καλύτερα.

Αυτός όμως τα έδειξε σε εκατομμύρια ανθρώπων, προσθέτοντας στην εξαιρετική δράση αλεσμένες δόσεις φιλοσοφίας, ενώ σε όσους έχουν την όρεξη να αφοσιωθούν, τους δίνει υλικό να εντρυφήσουν δίχως να καταντά εγωμανής. Και εν πάση περιπτώσει, είναι μια υπέροχη ιστορία το να μπορεί κάποιος να ταξιδεύει στα όνειρά σου, κάτι που οπτικοποιεί άριστα. Και, βέβαια, σε αφήνει με την απορία αν ότι είδες ήταν όνειρο ή όχι (εγώ πιστεύω το πρώτο), όχι μόνο χάρη στην σβούρα, αλλά με αρκετά ακόμα hint κατά την διάρκεια του έργου.

Πολλά από αυτά που θα δείτε δεν έχουν επιστημονική εξήγηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι βλέπετε ταινία φαντασίας και όχι ντοκιμαντέρ. Οι ερμηνείες είναι απλά συμπαθείς, συνοδευτικές της σπουδαίας ίντριγκας, όπως έπρεπε δηλαδή να είναι. Και φυσικά, αυτό το αριστουργηματικό τελευταίο μέρος με τα 5 stages πλοκής και ο τρόπος που τα αποδομεί και έπειτα τα συντονίζει πριν το φινάλε, λογικά θα διδάσκεται από εδώ και στο εξής… Με λίγα λόγια, πάει το blockbuster σε άλλο επίπεδο. (Άποψη γραμμένη το 2010).

Πρώτη δημοσίευση: 13 Aug 2020, 12:18
Ενημέρωση: 20 Aug 2020, 01:57
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Inception / 2010
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
148
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Αυγούστου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos