Η βοή του κόσμου

Η βοή του κόσμου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου («Ηλέκτρα») συνάντησε νέους σ’ αυτές τις χώρες, τους ακολούθησε με την κάμερά του και ένιωσε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη.

Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνέθεσαν μια οπτικοακουστική συμφωνία με τίτλο «Η βοή του κόσμου».

Γνώμη: Ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο έγραψε πως «η νιότη είναι κάτι υπέροχο για να σπαταλιέται στους νέους». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται μια αντίληψη χαρακτηριστική του χάσματος που υπάρχει πάντα ανάμεσα σε μια γενιά και αυτές που έχουν προηγηθεί. Οι νέοι αποτελούν διαχρονικά τον εύκολο στόχο, τους αποδιοπομπαίους τράγους που ευθύνονται για την εκάστοτε κατάσταση των πραγμάτων. Παρουσιάζονται συχνά ως ανεύθυνοι, κακομαθημένοι, απολιτίκ και αμέτοχοι, ένα είδος αινίγματος που οι μεγαλύτεροι αδυνατούν να λύσουν. 

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης με σημαντική πορεία, γιος της αξέχαστης Άλκης Ζέη και του σκηνοθέτη Γιώργου Σεβαστίκογλου, φαίνεται να διαφωνεί με τον Σο. Βλέπει στους νέους μια ελπίδα για κάτι νέο, για μια ρήξη με το παρελθόν. Και παράλληλα, θέλει να κατανοήσει τις συνθήκες που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των σημερινών 20αρηδων. 

Έτσι, ταξίδεψε σε τέσσερις ηπείρους και με οδηγό του κάθε φορά ένα νεαρό κάτοικο των χωρών που επισκέφτηκε, ιχνηλάτησε και κατέγραψε τους ήχους της καθημερινότητάς τους: από τις μελωδίες που σιγοτραγουδούν όταν επιστρέφουν σπίτι, τον θόρυβο της πόλης που μπαίνει από ένα ανοιχτό παράθυρο, τη μουσική που βγαίνει από ένα κασετόφωνο ή τους δυσοίωνους τίτλους ειδήσεων στην τηλεόραση. 

Κι έτσι έφτιαξε ένα οπτικουαστικό κινηματογραφικό κολάζ / road trip, το οποίο επιχειρεί όχι μόνο να δείξει πώς ζούνε οι νέο σήμερα, αλλά γιατί ζουν έτσι. Ένα παράθυρο στον κόσμο τους, με μηδαμινή διάθεση πατερναλισμού και ή διδακτισμού, γεγονός που δίνει μια φρέσκια και αναζωογονητική πνοή στο εγχείρημα που σε κάνει να θαυμάσεις τη νεανική ορμή που επιδεικνύει ο ίδιος ο δημιουργός του. 

«Το μέλλον ανήκει στους νέους»… Αυτό λένε κατά καιρούς οι πολιτικοί, αυτό μαθαίνουμε στο σχολείο, ενώ ζούμε σε έναν κόσμο που παράλληλα αποθεώνει και καταριέται τη νεότητα. Αναπαράγουμε αυτή τη φράση, έχοντας ξεχάσει τι πραγματικά σημαίνει ή σαν να μην το πιστεύουμε πραγματικά. Κι ο Σεβαστίκογλου έκανε κάτι φαινομενικά απλό, αλλά πολύ σπουδαίο με τη «Βοή του κόσμου»: έδωσε στη φράση αυτή το πραγματικό της νόημα, ντύνοντάς την με εικόνες και ήχους και αφήνοντας τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τη σημερινή νεολαία.

 

Πρώτη δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2022, 02:34
Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2022, 00:51
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η βοή του κόσμου
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Μαρτίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Under Paris

Under Paris

Σύνοψη:Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να κάνει το κομμάτι της με φιέστα αθλητών...
3 ώρες
Wicked little letters, από την Spentzos Wicked little letters, από την Spentzos