Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά

Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά

Σύνοψη: Η 90χρονη πλέον Agnes Varda, σύμβολο του Γαλλικού -και όχι μόνο- σινεμά μέσα από διαφορετικές ομιλίες της που ενώνονται σαν ένα σινε-κολλάζ θυμάται πολλές από τις ταινίες της, είτε μυθοπλασίας είτε ντοκιμαντέρ, και διηγείται το πώς τις έκανε και τι αποκόμισε αυτές βασισμένη στο μότο της που περιλαμβάνει τρεις λέξεις: έμπνευση, δημιουργία, μοίρασμα.

Άποψη: Αν είσαι σινεφίλ και σου αρέσει το σινεμά της Agnes Varda, τότε το νέο της ντοκιμαντέρ είναι must see. Η σκηνοθέτρια, αλλά και πολλά παραπάνω από αυτό, όπως φωτογράφος, καλλιτέχνης που έχει κάνει διάφορα installations, ποτέ δεν έπαψε να πειραματίζεται και να σκέφτεται, ποτέ δεν τυποποιήθηκε και γι’ αυτό εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον και να περιμένουμε νέα έργα από εκείνη. Στο νέο της ντοκιμαντέρ, με παραγωγό την κόρη της, αναπολεί την Cleo, την ταινία που την καταξίωσε και την οποία έκανε ελλείψει χρημάτων για κάτι άλλο, οπότε επέλεξε μια ταινία που λόγω του θέματος (1,5 ώρα από την ζωή μιας γυναίκας) δεν θα κόστιζε, θυμάται με συγκίνηση τον Jacques Demy, αλλά και τα  πιο πρόσφατα ντοκιμαντέρ της. Μιλάει για την δουλειά της ως φωτογράφος, που έχει φωτογραφίσει σημαντικές προσωπικότητες, από τον Νταλί και τον Κάλντερ, μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τα διάφορα installations που έχει κάνει κατά καιρούς.

Χωρίς να κομπιάζει, γεμάτη χιούμορ και ειλικρίνεια παραδίδει ένα masterclass και ταυτόχρονα εξομολογείται τα περισσότερα για την ίδια και τις ταινίες της. Η ίδια μάλιστα έχει κάνει και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι καλοκουρδισμένο, και διακριτό σε θεματικές, ξεκινώντας από το σινεμά πηγαίνοντας σε άλλης μορφής έργα της και καταλήγοντας στο περσινό της ντοκιμαντέρ, Πρόσωπα και Ιστορίες. Απλώς κάθεσαι και ακούς με ενδιαφέρον όλα όσα με γλαφυρό τρόπο αφηγείται η σπουδαία σκηνοθέτρια.

Δημοσίευση: 28 Νοε. 2019, 14:12
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά (Varda par Agnès)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Νοεμβρίου 2019
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

I see you

I see you

Σύνοψη: Σε μια μικρή πόλη της Αμερικής, ένα 12χρονο αγόρι εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο αστυνομικός...
9 ώρες