The Florida Project

the florida project - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Μούνεϊ ζει με την 22χρονη μητέρα της Χέιλι σε ένα από τα μοτέλ που φιλοξενούν άστεγες οικογένειες, το The Magic Castle. Το κοντινότερο που έχει η Μούνεϊ σε πατρική φιγούρα είναι ο Μπόμπι, ο διαχειριστής του μοτέλ, τον οποίο πειράζουν συνεχώς τα παιδιά με τις σκανδαλιές τους. Η Χέιλι μόλις έχασε τη δουλειά της κι ένα κοριτσάκι στην ηλικία της Μούνεϊ μόλις μετακόμισε δίπλα τους- θα είναι ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Άποψη: Είναι τόσο ανακουφιστικό όταν βλέπεις μία εξαιρετική ταινία στη μεγάλη οθόνη. Είναι όμως και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό όταν οι βασικοί συντελεστές της που την κάνουν να ξεχωρίσει είναι μικρά παιδιά. Μία από τις πιο τρυφερές ταινίες ως μνεία στην παιδική ηλικία που έχουν γίνει ποτέ, το The Florida Project  είναι η νέα δημιουργία του σκηνοθέτη του Tangerine, Sean Baker. Ο σκηνοθέτης, που γύρισε την προηγούμενη ταινία του με Iphone, επιστρέφει, αυτή τη φορά προχωρώντας σε ένα άλλο επίπεδο.

Έχοντας στο πλευρό του από γνωστές φιγούρες, τον William Dafoe, ο οποίος παραδίδει μία από τις πιο τρυφερές και καλύτερές του ερμηνείες, ο σκηνοθέτης τοποθετεί την ταινία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα μοτέλ στη Φλόριντα. Όμως δεν είναι ο Dafoe ο πρωταγωνιστής, αλλά μονάχα ο μάνατζερ του συγκροτήματος. Η μικρή πρωταγωνίστρια είναι η 6χρονη Moonee (Brooklynn Prince) η οποία είναι η προσωποποίηση της κατεργαριάς, της γλυκύτητας και της θετικής ενέργειας, που τρέχει όλη τη μέρα με τους φίλους της εδώ κι εκεί κι εξερευνά τον κόσμο. Η μητέρα της Halley (Bria Vinaite) είναι μία μικρή σε ηλικία κοπέλα με τατουάζ, που μόλις έχασε τη δουλειά της και πρέπει κάπως να βρει τα χρήματα για να πληρώσει το νοίκι της. Και οι θεατές ψυχανεμίζονται το πώς περίπου θα δοθεί η λύση. Αλλά η Moonee δεν γνωρίζει ούτε δίνει σημασία σε όλα αυτά.

Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς τη συγκεκριμένη ταινία χωρίς να πέσει στην παγίδα να την παρουσιάσει λυρική ή δακρύβρεχτη. Άλλωστε περιγράφει τη ζωή φτωχών ανθρώπων στην Αμερική και αποτυπώνει στο φακό την καθημερινή τους πάλη. Η μικρή Mooney όμως, με την αθωότητα και την σπιρτάδα της, δεν μας αφήνει χωρίς ένα χαμόγελο στα χείλη, ό,τι κι αν συμβαίνει στο φόντο. Είναι μία ατίθαση μικρή, που αντιγράφει ό,τι ακούει και συχνά γίνεται αγενής, αλλά κανείς δεν νοιάζεται αφού είναι τόσο απίστευτα χαριτωμένη. Η ερμηνεία της είναι ίσως από τις πιο καλές ερμηνείες μικρών παιδιών. Αλλά και η Brooklynn Prince, την οποία ο Baker ανακάλυψε από τα social media και της ζήτησε να πάει στο casting, κι ας μην ήταν ηθοποιός, δεν πάει πίσω. Χωρίς τις δύο τους, η ταινία δεν θα ήταν η ίδια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όμως, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μας αποτελειώσει, βρίσκοντας το πιο όμορφα σπαρακτικό τέλος που θα μπορούσε να σκεφτεί, για την ταινία. Το The Florida Project είναι μία ταινία που θα μείνει αξέχαστη και ο Sean Baker ένας σκηνοθέτης, που ήρθε για να μείνει και να μας καταπλήξει. Επιτέλους, πανέμορφο και εξαιρετικό σινεμά. Μπράβο!

Πρώτη δημοσίευση: 21 Δεκ. 2017, 14:15
Ενημέρωση: 28 Δεκ. 2017, 16:09
Τίτλος:
The Florida Project (The Florida Project)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos