Σύνοψη: Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται στον θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) καταφτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της… 

Άποψη: Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι δημιουργικά περίεργος, πειραματίζεται, εξελίσσεται και μπράβο του. Και αυτό το κατάμαυρο, σαρκαστικό κυνικό και θεόπικρο κινηματογραφικό κατασκεύασμα, είναι πολύ πιθανό να του χαρίσει και κάποια Όσκαρ (από τα 10 για τα οποία είναι υποψήφιο το "The Favourite") και πολύ πιο σίγουρο να του ανοίξει διάπλατα τις πύλες για το big badget mainstream σινεμά. Και ελπίζω να μην τις διαβεί, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ο 46χρονος δημιουργός καταφέρνει με μαεστρία εδώ να εντάξει τις δικές του κινηματογραφικές σταθερές σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από ότι μας είχε συνηθίσει μέχρι στιγμής: τον μικρόκοσμο της βασιλικής κοινωνίας στον 18ο αιώνα, με τις πισώπλατες διαπλοκές στην μάχη για την εξουσία και τους κώδικες που τις διέπουν και καθορίζουν τα όρια του "παιχνιδιού".

Μιλά -συχνότατα κατά την διάρκεια της ταινίας- με σύγχρονο τρόπο και μοντέρνα ροή κειμένου και εικόνας για μια ιστορία ερωτικής και ψυχολογικής επιβολής πολυεπίπεδη μεν, αλλά παλαιάς κοπής και αισθητικής, την οποία υπονομεύει χαρακτηριστικά και συνεχώς με ένα διαβρωτικό χιούμορ, σε βαθμό που τελικά θριαμβεύει και σε αυτό βοηθούν πάρα πολύ οι άψογες ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών του, τις οποίες προσεγγίζει με γνώση και κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν χαρακτήρες του έργου. Ειδικά η Ολίβια Κόλμαν είναι σε ορισμένες στιγμές σχεδόν συγκλονιστική στον ρόλο της φιλάσθενης, ψυχοσωματικά κατατρεγμένης και καταρρακωμένης εσωτερικά Βασίλισσας που δεν μπορεί να γεννήσει υγιή παιδιά και δεν μπορεί να βρει κάπου την ειλκρινή αγάπη και τρυφερότητα που τόσο έχει ανάγκη. Ο Λάνθιμος δεν κωλώνει επίσης να περάσει το στίγμα που εκείνος προτιμά, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο αντίκτυπος στο μάτι, με εκείνους τους αμβλυγώνιους φακούς και τα εντυπωσιακά ευρυγώνια πλάνα με τα οποία καδράρει το τεράστιο, αχανές και αδηφάγο παλάτι, σε αντίθεση με τους ελάχιστους, λάγνους της ταξικής ισχύος, μα και με αμφίσημη ψυχοσύνθεση, κάτοικούς του. 

Έχει απορροφηθεί τόσο μάλιστα να μηχανορραφήσει (βοηθούμενος και από ένα εξαιρετικά σπιρτόζικο σενάριο) την πολιτικο-κοινωνικο-σεξουαλικο-ταξική φάρσα που στήνει στα αισθηματικά αδιέξοδα και τον ανταγωνισμό της επιβεβαίωσης των πρωταγωνιστριών, ώστε σχεδόν αδιαφορεί για τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που στοιχειοθετούν την ζωή εκτός παλατιού εκείνης της περιόδου, τις οποίες προσεγγίζει κάπως φαιδρά, σε βαθμό που φλερτάρει με το επιτηδευμένο μή σοβαροφανές. "Ξεχνά" επίσης και τον χαρακτήρα της Ρέιτσελ Βάις στο τελευταίο ημίωρο και ουσιαστικά την αδικεί, ενώ το μάλλον αμήχανο τέλος που επιλέγει, ακυρώνει με άκομψο τρόπο την ως τότε μαγευτική του ευελιξία στο κέντημα του καμβά των ενοχών και των επιθυμιών. 

Το "The Favourite" παραμένει όμως ένα απολαυστικό δημιούργημα, ένα παραισθησιογόνο κολάζ εικόνων και συναισθημάτων, με ένταση, παραμορφωμένη ευκρίνεια και υποδόρια καύλα. Ένα σινεμά με προσωπικό στίγμα. Και αυτό είναι σαφές δείγμα ενός auteur.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Ιαν. 2019, 14:28
Ενημέρωση: 14 Φεβ. 2019, 04:02
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Favourite (Η ευνοούμενη)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Ιανουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos