Ένας απελπισμένος πωλητής αυτοκινήτων οργανώνει την απαγωγή της συζύγου του, με την ελπίδα να αποσπάσει λύτρα από τον πλούσιο πεθερό του. Προσλαμβάνει δύο ανίκανους αλλά επικίνδυνους εγκληματίες, και το βίαιο χάος που ακολουθεί αναλαμβάνει να το ξεδιαλύνει μία έγκυος αστυνομικός, η οποία ακολουθεί ανυποχώρητα τα ίχνη τους στο παγωμένο χιόνι...

Με ηθικά διφορούμενους χαρακτήρες και με φόντο τον παγωμένο χειμώνα της Μινεσότα, το Φάργκο εξερευνά θέματα όπως η απληστία, η ηθική παρακμή και η τυχαιότητα. Το σκοτεινό χιούμορ είναι ευφυώς συνυφασμένο με τα βίαια γεγονότα που εκτυλίσσονται στην οθόνη, ενώ η κινηματογράφηση του Φάργκο παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας της ταινίας. Τα ευρυγώνια πλάνα αποτυπώνουν την απεραντοσύνη του τοπίου της Μινεσότα ενισχύοντας την αίσθηση αδυναμίας των χαρακτήρων, ενώ οι περιστασιακές πιτσιλιές ζωηρού κόκκινου πάνω στα κυρίαρχα λευκά και γκρίζα χρώματα υπογραμμίζουν την αντίθεση μεταξύ αθωότητας και βίας.

Το Φάργκο που ανέδειξε τους αδερφούς Κοέν, αψηφά τις συμβάσεις, συνδυάζοντας άψογα τη μαύρη κωμωδία και το αστυνομικό δράμα, ενώ κέρδισε δύο από τα επτά Όσκαρ για τα οποία προτάθηκε (Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Α΄ Γυναικείου ρόλου), βραβείο BAFTA Καλύτερης Σκηνοθεσίας αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Επιπλέον το 2006 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική" την ίδια χρονιά που προτάθηκε, όντας έτσι μία από τις μόλις έξι ταινίες που το έχουν καταφέρει αυτό.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Aug 2023, 03:12
Ενημέρωση: 24 Aug 2023, 15:24
Τίτλος:
Fargo
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
88
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos